Sørnett

UNDERSØKENDE JOURNALISTIKK: Kan ikke rettferdiggjøres at breddefotballen holdes tilbake

Herrelandslaget i fotball viser sin støtte til bredden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Herrelandslaget i fotball viser sin støtte til bredden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Rapporter fra Danmark og Norge viser at faren for økt smitte i samfunnet ved åpning av breddefotballen er lav, men regjeringen og helsemyndighetene står fortsatt på sitt. Nå er fotballmiljøet lei.

Publisert:

I Danmark har det vært et høyere smittetrykk enn i Norge gjennom hele vinteren. Stadig er det også flere smittede i nabolandet vårt. VG sin oversikt over antall koronasmittede i Norden viser at danskene har over dobbelt så mange smittede per 100.000 innbygger, med 4853,9 smittede mot Norges 2329,2.

Likevel har gjenåpningen av breddefotballen gått fortere for danskene enn for oss. De fikk grønt lys for flere måneder siden.

Gjennombruddet for danskene kom den 21. februar da Statens Serum Institut i sin rapport konkluderte med at det var liten fare for økt smitte i samfunnet ved åpning av utendørsidrett. Som resultat av dette rullet breddefotballen straks igang med kontakttrening fra 1. mars. Like deretter begynte seriespill den 22. mars.

- Verken kjenner eller vet om noen som har blitt smittet gjennom fotballen

[img222018_2RM]

Etter flere måneder med spill i breddefotballen er det ikke annet enn positive tilbakemeldinger fra Danmark.

- Jeg har ikke hørt om noen som har blitt smittet gjennom fotballen, konstanterer Frederik Lund Larsen. Han er formann i Nandrup Club De Futbol.

Larsen forteller at det siste året har bydd på mange utfordringer for danske breddeklubber.

- Situasjonen har vært uoversiktlig for flere klubber. De har mistet inntekter ved at medlemmer ikke har vært tilstede. Samtidig har man ikke visst hvem av spillerne som kommer eller ikke kommer tilbake, sier han.

Larsen er henrykt for å være tilbake i vanlig trening- og kamphverdag. Det har hatt en betydelig innvirkning på spillernes helse.

- Det har vært viktig å komme igang igjen, både som en form for aktivitet og for å være sosiale. Samtidig så har det å endelig kunne trene sammen med hverandre vært godt. Det er mange her som gjerne vil ha fotball i livet sitt og det at vi har gått så lenge uten å spille sammen har gått utover den psykiske helsen til mange. Derfor var det viktig for oss å få åpnet igjen, slik at vi kan få tilbake gleden fotballen gir, forteller han.

Videre utdyper Larsen at han fryktet at spillere og klubber kunne ha forsvunnet hvis ikke myndighetene tok ansvar i tide.

- Det var i Danmark, litt som man ser i Norge idag, et press fra de større klubbene om å åpne. Jeg tror at flere av de mindre klubbene ville forsvunnet, hadde vi ikke kommet igang igjen nå. Folk hadde muligens funnet på andre ting å gjør på enn å komme tilbake på fotballbanen, sier han.

Er det noen som ikke ønsker å komme tilbake på grunn av smittefare?

- Ja. Det er selvfølgelig noen som ikke ønsker seg tilbake på banen ennå. De vil ikke komme tilbake før pandemien har roet seg, bekrefter klubblederen.

Hva tenker du om at Norge ikke åpner opp for breddefotballen når det finnes dokumentasjon som sier at det er trygt i henhold til økt smitte i samfunnet?

- Jeg er gift med en lege og vet hva dette viruset kan gjøre med deg. Derfor skjønner jeg at man ikke vil åpne før man er helt sikker, men jeg tror fint det kan gjennomføres spill på breddenivå i Norge slik vi har gjort det i Danmark. Man kunne jo hatt noen av de samme restriksjonene vi har, som å ikke tillate tilskuere og ikke hilse på hverandre før kamp. Så jeg synes det er trist at man ikke åpner i Norge, da dette er noe jeg har satt pris på her, mener Larsen. 

Århusrapporten: Lav smitte i toppfotballen - antas enda lavere i bredden

Allerede i april 2020 kunne forskere ved Universitetet i Århus konkludere med at smittespredningen i toppfotballen var lav. Rapporten ble lagt fram av Nikolas Sten Knudsen og Manuel Mounir Demetry Thomasen, i samarbeid med lektor Thomas Andersen. Rapporten hadde grunnlag i undersøkelser fra 14 ulike kamper i dansk eliteserie.

Sundhedsstyrelsen i Danmark beregner en som nærkontakt dersom man har vært med en smittet innenfor to meter i mer enn 15 minutter. Samme beregning har også Folkehelseinstituttet i Norge som sitt utgangspunkt. I henhold til beregningene fant forskerne ut at spillerne oppholdt seg innenfor smittavstand i mellom 0 og 657 sekunder i løpet av en kamp. Det tilsvarer knapt 11 minutter.

[img222018_3RM]

Sørnett har ikke lykkes i å få kontakt i noen forskerne, men i en kommentar til Vitenskap.dk sier Thomas Bull Andersen følgende:

– Hvis man antar at flere spillere på banen er smittet, kan man som utgangspunkt gange resultatet tilsvarende opp.

Det vil si at to smittede på banen vil gi gjennomsnittlig utsettelse for smitte på under tre minutter. Fire smittede spillere gir omtrent seks minutter og så videre.

Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i bevegelsesmønsteret til elitespillere. Derfor antar forskerne smitterisikoen lavere for spillere på breddenivå, der spillerne ikke holder samme intensitet.

Ingen økt smitte i samfunnet ved åpning for kontakttrening i breddefotballen for voksne

Den 1. mars 2021 kom Olsvikrapporten fram i lyset, ikke mye ulik arbeidet utført av forskerne ved Statens Serum Institut og Universitetet i Århus.

Utvalget som i en uavhengig rapport på oppdrag fra Norges Fotballforbund (NFF) la fram en medisinsk utredning om hvilken effekt åpning for kontakttrening i breddefotballen ville ha på smittesituasjonen i samfunnet, besto av:


  • Ørjan Olsvik: professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø & tidligere professor i genteknologi og veterinærmedisinsk mikrobiologi ved Norges Veterinærhøgskole

  • Kristoffer Paulsen Vatshaug: fagansvarlig for klubbutvikling i NFF med bachelorgrad i idrettsvitenskap

  • Iver Strandheim: spesialist i samfunns- og allmennpsykologi & fagansvarlig for futsal i NFF

I rapporten heter det:

"Vår rapport viser at en gjenåpning av ordinær utendørs trening i breddefotballen kan gjennomføres uten vesentlig påvirkning på smittetrykket i samfunnet. Dette er forutsatt at Norges Fotballforbund legger seg tett opp mot anbefalingene i rapporten. Konklusjonene i rapporten er basert på at smittetrykket ikke endrer seg i vesentlig negativ retning." 

Mener regjeringen har mangelfull dekning for å holde tilbake breddefotballen

Ørjan Olsvik, leder av utvalget, er klar i sin tale vedrørende regjeringens grunnlag for å holde breddefotballen stengt.

[img222018_4LS]

- Mange av de tiltakene regjeringen har gjort har ikke hatt noe vitenskapelig dokumentasjon på effekt. De har gjort det fordi de mener det kan ha vært smitteforbyggende tiltak, men det har de ikke vitenskapelig påvist, sier Olsvik til Sørnett.

Olsvik viser blant annet til smittevernlovens paragraf 5.1.

- Som det står i rapporten vår sier smittevernloven paragraf 5.1 at ethvert tiltak man gjør som har en påvirkning eller innflytelse på mennesker, skal ha en dokumentasjon på medisinsk nivå, påpeker Olsvik.

Videre retter Olsvik oppmerksomhet mot Helsedirektoratets siste behandling for gjenåpningen. Han mener de ikke tar hensyn til rapporten utvalget sendte inn til myndighetene.

Dokumentet Olsvik refererer til er "Oppdrag 418 - Vurdering av nasjonale tiltak for organisert idrett april 2021".

- De publiserte det 9. april, altså lenge etter vi vår ferdig med vår rapport. Dette er Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets konklusjon på hvorfor breddefotballen skal holdes stengt. De bruker ikke en eneste referanse til noe kunnskap, vitenskap eller fakta eller noen ting, annet enn at synes det er greit å holde stengt, fortviler Olsvik.

Er det lov å holde tilbake breddefotballen når det ikke er vedlagt dokumentasjon som beviser enten fare for økt smitte eller faktisk økt smitte ved åpning?

- Vi har vurdert det så langt at det ikke er vitenskapelig dokumentert at det gir økt smitte og det er det som må ligge til grunn for å kunne foreta et vedtak, så de må ha en bevisførsel for at dette er farlig. Det har de ikke levert, konstanterer professoren.

Ifølge Olsvik tar de i rapporten også hensyn til at utendørsaktiviteter har vist seg veldig lite smittsomme, og at det er innendørs luftforurensing som er den store stygge ulven i spredningen av COVID-19 viruset.

- De seneste rapportene fra Centers for Disease Control and Prevention i USA sier at det er mye mer luftsmitte innendørs. Det ser vi også i Norge. Når et kor står og synger sammen i et mindre lokale så blir nesten alle syke. Derfor gikk kriteriene våre utpå at spillere ikke skulle reise sammen til treninger og ikke fikk samles i garderoben, da dette gir mye høyere risiko for smitte, sier Olsvik.

Sørnett gjør Olsvik oppmerksom på forskningen gjort ved Universitetet i Århus hvor de fant at det er enda mindre fare for smitte i lavere divisjoner. Det mener han bør tale godt for breddeklubbenes sak.

- Ja, breddefotballen er mye roligere. Man ser i disse dataene hvor mange sekunder en fotballspiller er innenfor eller nesten i kroppskontakt med en annen spiller. Det er jo bare 80 sekunder i løpet av 90 minutter. Og hvis man tar bort corner, som er 45 prosent og samling etter man har laget mål, så er du nede i 30-20 sekunder. Det er forferderlig lite i smittesammenheng på 90 minutter, sier Olsvik.

Ser du noen forskjell på å åpne for vanlig kontakttrening og åpning seriespill?

- Vi ber først om det å få lov til å trene. Det mener vi er totalt ufarlig og da kan man jo straks nærme seg treningskamper og seriespill, konkluderer han.

Olsvik setter også spørsmålstegn ved et smitteforsøk regjeringen ønsker å gjennomføre. Forsøket går ut på at minimum 3000 personer skal samles tett i tett til en utendørs konsert for å se om det gir store smittetall.

- Det er altså ikke farlig å gjøre et sånt stunt, men det er 22 mennesker på en fotballbane, sier en ironisk Olsvik. Jeg blir litt forbausa, legger han til.

Raja svarer: Står fast ved planen

Til tross for at flere rapporter konkluderer med lav smittefare ved gjenåpning av breddefotballen for voksne, står regjeringen på sitt. Breddeklubbene i Norge må fortsatt vente på total gjenåpning.

- Ventetiden har vært lang og kjip, det er det ikke tvil om, sier kulturminister Abid Raja.

[img222018_5RM]

Han forstår frustrasjonen, men mener det har vært nødvendig å stramme inn i breddefotballen for å begrense smitten i samfunnet.

- Alle ønsker å spille seriekamper igjen og trene uten å holde avstand til hverandre, det har jeg stor forståelse for. For å begrense smittespredningen, og av hensynet til liv og helse har vi vært nødt til å stenge ned og begrense deler av idretten. Da har breddefotballen dessverre måttet vente, beklager Raja.

Kulturministeren presiserer at det hele veien har vært helsefaglige, og ikke idrettspolitiske vurderinger som har ligget til grunn for smitteverntiltakene. For å vedta tiltakene har regjeringen jobbet tett med ulike helseråd og idrettsforbund.

- Beslutningene til regjeringen har hele tiden vært basert på helsefaglige råd fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Vi er også i løpende dialog med både Norges idrettsforbund og Norges fotballforbund, utdyper Raja. 

Mange har reagert på at det har blitt åpnet for uteliv og skjenking før breddefotballen. Til det har Raja følgende kommentar:

- Breddefotballen har hatt sterke begrensninger. Det har også vært sterke begrensinger for eksempel for restauranter, kafeer og barer med alkoholservering. Prinsippet for godt smittevern er å bruke mange ulike tiltak som til sammen gir bedre beskyttelse. Det er summen av tiltakene som gir en effekt, mener han.

Lover lysere tider i vente

- Nå er vi i gang med en gradvis gjenåpning av samfunnet, noe som også vil merkes i breddefotballen, der det nå er mulig for opptil 30 personer å trene sammen, med én meters avstand, sier en oppløftende kulturminister. 

Han viser til regjeringens gjenåpningsplan.

- Gjenåpningsplanen er i fire trinn og basert på anbefalinger fra helsemyndighetene. For å ha kontroll vil det være behov for å se resultater av hvert trinn før vi kan gå videre til neste. Det er smittesituasjonen som bestemmer fremdriften. For å ha nok data til å bestemme dato, må det gå om lag tre uker mellom hvert trinn. Hvis antall smittede og syke ikke går opp, kan vi gå videre til neste trinn etter tre uker, og da er vi ett skritt nærmere å komme tilbake dit vi var før pandemien brøt ut, forklarer Raja.

Når ser dere for dere at voksne i breddefotballen kan være tilbake i normal trening og spill?

- Det kommer an på utviklingen når det gjelder vaksiner og smittespredning. Vi vurderer lettelser for breddeidretten i sammenheng med regjeringens gjenåpningsplan for hele samfunnet. Nå har vi startet på trinn 2 i gjenåpningsplanen, der det blant annet tillates at 30 personer kan trene sammen, med én meters avstand, og jeg håper vi kan åpne opp ytterligere i månedene som kommer. I planen er det nå lagt opp til unntak fra avstandskravet i trinn tre utendørs, og innendørs i trinn fire der det er nødvendig for normal utøvelse av aktiviteten, melder Raja. 

Motivasjonen settes på prøve

Søgne FK er en av flere breddeklubber i Kristiansand som i likhet med flere klubber omkring i landet har slitt det siste året. På grunn av en-meters regelen har A-laget måttet utforme alternative treningsøkter hvor spillerne holder avstand til hverandre. Etter godt over et år ser klubben seg lei.

"De får ikke lov til å trene med kontakt, men de kan kjøre til og fra trening i samme bil og ta en øl ved siden av hverandre på puben."

Det sier en oppgitt Jarle Olafsen, sportslig leder i Søgne FK. Han reagerer i likhet med Ørjan Olsvik på manglende logikk bak beslutningene til regjeringen.

- Det har vært frustrerende å ikke vite. Det har vært ulike tolkninger og mye frustrasjon. Den ene aktiviteten etter den andre ble gjenåpnet, men til stadighet ble fotballen utelatt, uten noe logikk bak det, fortviler Olafsen. 

[img222018_6RM]

Før korona var det totalt 19 A-lagsspillere. I tillegg var flere juniorspillere delaktig på A-lagstreningene. Mandag den 31. mai var det kun 12 stykker som møtte på trening.

Olafsen kan fortelle at det gjennom høsten og vinteren har vært enda færre på treningsfeltet.

Ifølge Olafsen har ikke klubben 100% oversikt over hvem som kommer til å bli med videre. Det fryktes at usikkerheten rundt seriespill vil kunne tære på en spillertropp.

- Vi har meldt opp tre lag for seriespill i 2021, og trenerteamet har gjort en god jobb. Vi håper å kunne stille, men det kan fort snu dersom det ikke kommer en dato snart eller en annen løsning, sier Olafsen. 

Under kan du se video fra A-lagstreningen mandag.

https://www.youtube.com/watch?v=BJkSPgP3oYU

Fotball-Norge reagerer

Det har vært et enormt engasjement blant spillere, sportsprofiler og befolkningen de siste ukene. Flere har markert sin støtte på banen og i sosiale medier. Blant annet har landslagsjef Ståle Solbakken ytret sin mening om saken.

En av de første eliteserieprofilene som snakket ut var Odd-spiller Mushaga Bakenga. Sørnett har ikke lykkes å komme i kontakt med Bakenga, men har imidlertid fått en kommentar fra lagkamerat Odin Bjørtuft.

[img222018_7RM]

- Fotballen har for meg alltid vært et viktig sosialt samvær. Det vil være tungt psykisk for mange å ikke ha et fristed å gå til som fotballbanen kan være. Jeg hører fra kompiser at frafallene har kommet. Da må det skje en endring i måten vi løser dette på. Jeg tror både toppen og bredden i norsk fotball trenger det, men viktigst av alt er at alle de tusenvis av menneskene som venter på at det skal åpne får lønn for strevet. Jeg tror en start er å kunne trene som normalt igjen innad i lagene, sier Bjørtuft.

Bjørtuft får støtte fra Aftenposten-skribent og fotballkommentator Lars Tjernås.

[img222018_8LS]

- Jeg mener prioriteringen er helt feil. Misforstå meg rett, det er ikke feil å åpne for næringsliv og utesteder, det mener jeg tvert imot er positivt, men idretten burde stått mye høyere opp på prioritetslisten, mener Tjernås.

Han mener regjeringen burde se til Danmark der det er dokumentert at risikoen ved å åpne er lav.

- Alle forstår at pandemien må tas hensyn til, men så lenge risikoen er liten og gevinsten stor, så burde det være grunn nok.

TV2-profil Mina Finstad Berg tror konsekvensene av videre nedstengning vil bli dramatiske.

[img222018_9RS]

- I verste fall vil vi se at mange breddeklubber forsvinner. Når folk har gått over ett år uten å trene normalt og spille kamper vil man få frafall grunnet mangel på motivasjon. Det vil også føre til store konsekvenser for klubbene sin økonomi og spillernes fysiske og psykiske helse,  sier en bekymret Finstad Berg.

Hvor viktig er breddefotballen for den psykiske helsen?

- Breddefotballen og breddeidretten er utrolig viktig for mange. Det er snakk om felleskap og sterke sosiale bånd. Å miste det er en stor belastning for alle, sier Finstad Berg.

I likhet med Tjernås er Finstad Berg enig i at regjeringen bør se til Danmark.

- Basert på den kunnskapen vi har nå så bør hvertfall deler av breddefotballen få lov til å starte opp igjen, så får man heller ta vurderinger i henhold til pågående smitteutbrudd.