Sørnett

UNDERSØKENDE JOURNALISTIKK: - Måtte stenge omtrent på dagen

Daglig Leder på Pieder Ro, Rune Egedal, merker korona-krisen sin innvirkning på økonomien. Foto: Petter Engnes.

Daglig Leder på Pieder Ro, Rune Egedal, merker korona-krisen sin innvirkning på økonomien. Foto: Petter Engnes.

Koronakrisen har satt sine spor på restaurant- og utelivsbransjen i Kristiansand. Med nye avstandsregler er flere inne i en tøff periode.

Publisert:

Vi har mistet omsetning for rundt 3 millioner på de to månedene vi måtte holde stengt. Vi håper å klare å gå i null når året er omme, men resultatet går nok ned med 30-40% av det vi vanligvis ville hatt, sier daglig leder ved Pieder Ro, Rune Egedal.

Nå skal vi ut med 700-800 000 kr i feriepenger. Jeg kan ikke spørre ansatte om å utsette den når de har vært permitterte i et par måneder. Nå tømmer vi kontoen, sier han fortvilet.

Egedal forteller at situasjonen var spesielt krevende før 30. april, da kunder måtte holde to meters avstand.

- Det var nesten umulig for oss å holde åpent. Vanligvis har vi kapasitet på 120 plasser, men med tometers-regelen kunne vi ikke ha mer enn cirka 30 kunder. Jeg kunne gitt bort maten, men det hadde ikke kommet folk for å spise her likevel. Så ille var det.

"Jeg kunne gitt bort maten, men det hadde ikke kommet folk for å spise her likevel"

Ann-Cathrin Hauge er servitør på Pieder Ro. Hun var i Spania da hun fikk beskjeden om at hun var permittert.

[img211770_2LM]

- Det var selvfølgelig kjipt for da ble det ikke noen jobb. Da jeg kom hjem fra Spania var det rett i karantene i to uker.

- Det var veldig mye å være inne og gjøre oppgaver, gå turer, men det er veldig deilig at det har åpnet nå, forteller Hauge.

 

 

Mange sliter økonomisk

Bouchaib Nahairy som er daglig leder og innehaver på Le Monde Tapas, forteller at de har sett seg nødt til å ta opp lån som en konsekvens av koronatiden.

- Vi har tømt likviditeten/sparepengene vår og tatt opp lån, i tillegg hadde vi en del varer som måtte kastes, blant annet spann med øl og masse mat som var tilberedt, siden det hadde gått ut på dato.

[img211770_3RM]

Videre forteller han at alle ansatte ble permittert når korona-beskjeden kom, og selv om de nå har kommet i gang igjen, er fortsatt 20 av 50 ansatte permittert. Bouchaib Nahairy er også styreleder på flere andre steder, blant annet San Sebastian og Dis.

Bror og medeier Simon Nahairy sier at de har mistet rundt 70% av omsetningen sin når de måtte stenge i mars. 

[img211770_4LM]

- Det har kostet oss mye økonomisk. Vi åpnet opp igjen 16. april, men omsetningen gikk ned til 60-70% fra i fjor.

- I mai har ting sett mye bedre ut, men vi har fortsatt redusert kapasitet i restauranten på grunn av énmeters-regelen, så da mister vi nesten 30-40% av kapasiteten til restauranten, forteller han.

Har savnet det sosiale

Nedsatt kapasitet fører også til utfordringer for gjester. Blant de som merker de reduserte mulighetene til å samles sosialt i byen er Nils Eikeland og Stine Hurv. Vi møtte de sammen med noen venner inne på Le Monde Tapas.

Det er veldig kjipt å ikke kunne treffe på mange av kameratene sine sånn som man vanligvis pleier. Det er heller ikke lett å møte nye mennesker, dating og alt det går rett i vasken. Da må man gå på tur istedenfor og sånne ting, så det er litt kjipt, sier Eikeland med et lite glimt i øyet.

[img211770_5LF]

- Det har gått fint, men det er litt kjedelig. Man må tenke litt annerledes og være mer kreativ når man skal finne på nye ting, sier Stine.

Bouchaib Nahairy merker at den reduserte kapasiteten påvirker det sosiale utelivet i byen. 

- Mange går rundt på byen og kommer ikke inn, siden det ikke er kapasitet til å ta imot alle som går ut. I helgene er det mange gjester som går rundt og ikke har noe sted å komme inn, det har jeg opplevd mange ganger, sier daglig leder ved Le Monde Tapas.

Vanskelige tider for bransjen

Heidi Sørvig, daglig leder Kvadraturforeningen & Kvadraturen Gårdeierforening, forteller at alle utesteder og restauranter i Kristiansand har blitt påvirket under denne perioden. 

- Det er kun 4-5 spisesteder som har holdt åpent gjennom hele perioden, og samtlige har blitt påvirket av stor reduksjon eller helt bortfall av omsetning. Nå som det er lettet noe på restriksjonene har de fleste restaurantene i sentrum åpnet igjen, men det er svært krevende å få til lønnsom drift med restriksjonene som gjelder, uttaler Sørvig.

[img211770_6RS]

Roar Osmundsen som er næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen peker også på at restriksjonene er med på å begrense omsetningen.  

- Hele restaurantbransjen har merket dette, fordi reglene knyttet til avstand gjør det umulig å drive som før. Det betyr at du må ha færre gjester, noe som presser marginene i en bransje der det allerede er stramt.

- Flere restauranter merket nedgang også før nedstengningen fordi rapporter om viruset gjorde folk engstelig. Det ser nå ut som at folk kommer tilbake igjen og vi håper sommermånedene kan bli sånn noenlunde som normalt, sier Osmundsen.

Må holde stengt 

Et av utestedene som har blitt rammet av korona-krisen er Håndverkeren. De måtte stenge på grunn av kravet om én meters avstand.

- Vi stengte omtrent den dagen det skjedde. Det var en gradvis nedtrapping av personer og aktivitet i løpet av uka, til at vi stengte helt fredag 13.mars og så har vi vært stengt siden, forteller Erik Wikstøl, daglig leder ved Håndverkeren.

[img211770_7LF]

Han forteller at de har oppspart egenkapital fra tidligere år, som gjør at de for øyeblikket kan dekke det økonomiske tapet. 

- Så vi er heldige i den forstand at vi kan sitte og vente til det er mulig å åpne for fullt, når vi kan tilby et fullverdig konsept igjen, sier Wikstøl.

Håndverkeren hjelper Harvey’s

Daglig leder ved Håndverkeren Erik Wikstøl er også styremedlem i Harvey’s Sportsbar og de to utestedene tilhører samme selskap, noe som betyr at de kan fordele midler mellom stedene. For der Håndverkeren hadde et bra fjorår rent økonomisk ligger Harvey's litt i andre enden av skalaen.

"Vi taper mer på å åpne delvis enn å holde helt stengt"

For våre to hus, Harvey's og Håndverkeren, så er det et veldig høyt utgiftsnivå med en gang vi velger å åpne igjen. Så vi taper mer penger på å åpne delvis med litt inntektsgrunnlag, enn å holde helt stengt.

[img211770_8LF]

Den oppsparte egenkapitalen i selskapet gjør at de to stedene ikke går konkurs eller behøver å åpne i desperasjon bare for å generere litt inntekt. For øyeblikket er 75 ansatte permittert, 30 på Håndverkeren og 45 på Harvey’s.

Statlig støtte dekker ikke tap

Regjeringen lanserte krisepakker til bedrifter som ble rammet av korona-tiltakene og utesteder som har måttet stenge kan få dekket en del av sine faste, månedlige utgifter. Men dette er et magert plaster på såret.

[img211770_9LM]

Vi taper millioner. Mars ble den verste måneden, hvor alt stoppet brutalt, med fulle varelagre og masse utgifter som bare kom på dagen. Det samme med inntektsgrunnlaget som bare stoppet helt opp. Selv etter disse krisepakkene vi får så taper vi et par hundre tusen i måneden så lenge dette foregår, forteller Wikstøl.

Han forteller at de har merket stor pågang fra folk som lurer på når de åpner igjen.

Det er veldig mange som savner Håndverkeren. Det er jo blitt byens største restaurant og pub, så vi har mange faste gjester og firmaer. Vi har mange folk som er vant med å bruke huset, så vi har fått mye meldinger, e-poster og telefoner fra folk som lurer på når vi kommer i gang igjen.

-  Men så er det viktig for oss å være tålmodig, sånn at vi kan åpne mer normalt enn det som er tilfelle per i dag. Sånn som det er nå så er det for mange regler og restriksjoner til at Håndverkeren får lov å være Håndverkeren, sier Wikstøl.

[img211770_10RM]

Dette er også tilfelle for The Old Irish Pub nede i Vestre Strandgate.

- Vår pub og konsept bygger på man kan komme inn og hygge seg med sine venner. Man skal kunne danse og være tett på hverandre. Så det vil simpelthen ikke være mulig for oss å åpne forsvarlig, derfor venter vi med å holde åpent, sier daglig leder ved The Old Irish Pub, Simen Møller. 

Wikstøl forteller at også Harvey’s ikke blir åpnet før regelen om én meters avstand er helt vekk.

Akkurat som tilsvarende konsepter i byen, Old Irish eller Heidis, så er det rett og slett ikke mulig. Så får vi se om vi kanskje gjør noe stunt på Harvey’s hvis det blir en intens fotball-sommer med Premier League og Champions League, sier Wikstøl lurt.