Sørnett

Undersøker om tran kan forebygge korona

Trym Dalene med tranflaskene han har fått fra forskerne. Foto: Trym Dalene

Trym Dalene med tranflaskene han har fått fra forskerne. Foto: Trym Dalene

Under koronapandemien har det kommet frem at enkelte ting vi konsumerer daglig kan ha beskyttende effekt mot korona. Nå er det tran som tiltrekker oppmerksomheten til forskere.

Publisert:

Transtudien som Oslo universitetssykehus driver, er en understudie av Koronastudien. I Transtudien vil man undersøke om tran virker forebyggende mot covid-19, og om det også kan forhindrer alvorlig sykdom av korona.

Bakgrunnen for studien er at det har vist seg at folk som har deltatt i Koronastudien, og som har oppgitt at de bruker tran daglig, hadde lavere forekomst av korona. Det er spekulasjoner rundt om tran fører til mindre alvorlig sykdom blant de som har fått korona, men det er for tidlig i studien til å si om dette stemmer. Det kan like gjerne skyldes at de som bruker tran beskytter seg bedre mot sykdommen på andre måter.

Alle voksne under 75 år i Norge kan delta på denne forskningen, det eneste man trenger å gjøre for å delta er å fylle ut et par skjema via BankID på Oslo universitetssykehus sine nettsider. Halvparten av deltakerne vil få tilsendt tran med sitronsmak og den andre halvparten vil få tilsendt maisolje med sitronsmak.

Studien er trippelt blindet. Verken deltakere, administrasjon eller analytikere får vite hva den enkelte får tilsendt. Denne forskningen vil foregå nå i vinter.

Trym Dalene fra Kristiansand deltar i forskningen. Det var helt tilfeldig at han ble med.

- Jeg så det i media. Jeg gjorde litt undersøkelse og studien virket interessant, dermed søkte jeg for å delta, forteller Dalene.

- Pleide du å ta tran før du ble med på forskningen og kjenner du noe helse effekt av å ta det?

- Det er et krav for å delta på forskningen at man kan ikke ha tatt tran daglig fra før av. Jeg kjenner personlig ikke noe forskjell på helsa etter jeg ble med på studien, sier Dalene.

Det ønskes at det skal være 70.000 som deltar på undersøkelsen, i tillegg ønsker de at noen spesielle grupper melder seg på. Dette er folk som har etnisk bakgrunn fra Asia og Afrika. Ofte har personer med mørk hud større mangel på D-vitamin enn de som har lysere hud.

Har man fått påvist korona før studien, kan man dessverre ikke delta. Får man påvist korona under studien, ønsker OUS at folk skal fortsette på studien. Dette er for å analysere på andre måter.

I løpet av studieperioden følger de opp hvordan det går med deg med spørreskjema i det norske helseregistre. Disse blir sendt ut omtrent annen hver måned. Dette innebærer også en oppfølgningsperiode på 2 år.