Sørnett

Usikkert rundt plastsortering

PLASTIKK: Hver kristiansander leverer inn 3 kilo plastikk til returpunktene i måneden. Foto:Flickr.

PLASTIKK: Hver kristiansander leverer inn 3 kilo plastikk til returpunktene i måneden. Foto:Flickr.

Flere kommuner i Norge har innført ordningen om plastsortering i plastsekker i hver eneste husholdning. Avfall Sør er usikre på hvordan de vil organisere plastsorteringen fordi det er så dyrt.

Publisert:

- Vi er ikke sikre på om de vil utvide returpunktene i Kristiansand eller dra hjem til husholdningene for å samle plast, sier Frode Rosland, renovasjonssjef i Avfall Sør.
Avfall Sør ønsker i samarbeid med kommunen og gjøre plastsorteringen på en litt annen måte enn andre kommuner. Ikke all plast egner seg til gjenvinning. I dag er det kun 30 prosent av plasten som kan benyttes til gjenvinning. Derfor er de usikre på om det er verdt å gjøre det på den måten andre kommuner gjør det.

Hvis man skulle reist rundt til hver husholdning og samlet inn plast, så ville det kostet nærmere 4000 kroner per tonn for  å dekke transport og de små volumene plast, mot 1000 kroner per tonn for restavfall.
Det finnes cirka 50 returpunkter i Kristiansand kommune, hvor de lenge har tatt i mot plast i retur. Der samler de inn inntil tre kilo per innbygger.

For å gjøre plastsorteringen mer effektiv, vil de be om å få visse typer plast.
- Hard plast er for eksempel mye lettere og gjenvinne enn myk plast, fordi den er mye renere. Det finnes mellom to hundre og tre hundre forskjellige typer plast, derfor er plast komplisert fordi det har et så stort volum, sier Rosland.

De ser på det som en utfordring å løse dette, men de vil prøve å løse det på en riktig og rasjonell måte.
- Om plastsorteringen blir innført som i andre kommuner vil hver husholdning få sin egen plastsekk som vil bli hentet rundt en gang i måneden, sier John Svendsen Kleivseth, avdelingsingeniør i Avfall Sør.[sniplet faktaboks]