Sørnett

Vær kritisk og oppsøk trygge kilder.

Adine Skarpeid jobber som helsesykepleier på Vågsbygd Videregående og Aquarama helsestasjon. Foto: Alexander Søfteland

Adine Skarpeid jobber som helsesykepleier på Vågsbygd Videregående og Aquarama helsestasjon. Foto: Alexander Søfteland

Sosiale medier er noe nesten alle har et forhold til. Her deles bilder, videoer og mye informasjon, men ikke all infoen stemmer og det kan skape problemer.

Publisert:

- Det er noe jeg merker i større og større grad, ja, og særlig med tanke på bruk av prevensjon. Jeg opplever at det er flere og flere unge kvinner som velger å ikke bruke hormonell prevensjon fordi de ikke vil tilføre kroppen noe «unaturlig», og at de tar dette valget på bakgrunn av ting de har hørt og sett, for eksempel på Tik Tok. Det syns jeg, og mine kollegaer er skremmende, og ting tyder på at aborttallene øker i takt med denne trenden. Jeg tenker dette er et viktig tema å få fokus på.

Dette forteller Adine Marie Skarpeid, helsesykepleier ved Vågsbygd Videregående, når vi spør henne om hvilke utfordringer hun møter som følge av informasjon som blir delt på sosiale medier. Tik Tok og Instagram er noen av de mest brukte plattformene blant unge og her får mange presentert innhold som fakta uten at det nødvendigvis stemmer.

Adine syns seksualundervisning i norsk skole er for dårlig og mener det er for tynt og kun ha fokus på dette på 9.ende trinn og skulle gjerne ønske det også ble undervist i dette på videregående skole også. Hun legger til at det varierer fra skole til skole avhengig av hvilken skole man går på, noe hun også syns er dumt.

- Utfordringen er at vi som helsesykepleiere er kommunalt ansatt, mens de videregående skolene er fylkeskommunale. Så vi har på en måte en annen arbeidsgiver enn der vi er plassert. Vi som helsepleiere har gjerne en tanke om at vi er en egen tjeneste, vi jobber jo med dette hver dag. Vi kan gjerne føle at vi ikke får den samme muligheten til å dele det vi ønsker hvis vi skal en fellesbruker med skolen, det kan kjennes som er hindring.

Adine oppfordrer alle, men spesielt unge å være kritisk til viktig informasjon de ser på sosiale medier og ber dem oppsøke trygge gode kilder før de gjør seg opp en mening.

- Jeg pleier alltid å tipse om sex og samfunn sine nettsider for de har trygg info, de har riktig info og det er deres hovedfokus. Ellers trygge gode nettsider som Helse Norge for eksempel, det er jo mye bedre enn å få høre det fra mannen eller kvinnen i gaten.

Frida tegner er en Instagram-profil som hyppig deler situasjoner og nyheter på Instagrams story-funksjon. Frida jobber egentlig for Amnesty og startet sin profil “Frida Tegner” i februar 2021 da hun var sykemeldt og trengte en hobby.

[img243049_2RM]

- Jeg er veldig opptatt av at informasjonen jeg deler er troverdig og korrekt. For å være sikker på det bruker jeg organisasjoner, offentlige instanser og troverdige medier som kilde. Ideelt sett finner jeg samme informasjon flere steder, så jeg kan være sikker på at dette ikke bare er en påstand fra én kilde, forteller Frida.

Hun har også noen begrensninger. – Det hender at noen tar kontakt med meg og ber om at jeg forteller deres historie eller tar opp et spesifikt tema som jeg enten ikke har noe kompetanse på eller ikke finner gode nok kilder til å lese meg opp på. Da velger jeg å ikke lage innhold på den saken, legger hun til.

Mari Horve Reite er debattredaktør i Fædrelandsvennen og har overordnet ansvar for debatten og for å sørge for at den er ønsket debattplattform på Sørlandet.

- Dette pleide å være et større problem før nå velger vi å forhånds moderere, men det kommer fortsatt noe feilinformasjon gjennom, sier hun.

Hun forteller også at under pandemien var problemet størst. Da var det mange som delte skepsis rundt vaksiner, munnbind, tiltak og mer, det var harde fronter som begge var aktive i debatten hos Fædrelandsvennen.

- Pandemien var noe som angikk alle og engasjerte derfor veldig. Her var det mange som var kritisk til helsevesen, vaksiner og mer og det ble delt mye feilinformasjon fra veldig mange kilder i denne sammenhengen.

Hun legger til at i de sakene som angår mange nå er det mindre harde debatter og det bærer totalt sett et preg av alt folk har satt seg godt inn i saken.

- Strømprisene har vært mye debattert i det siste, her har folk satt seg veldig godt inn i saken og det deles stort sett riktig informasjon. Innimellom kommer det småfeil og da stiller vi med eksperter som kan tilføre den siste lille biten med kunnskap og forklare alt på en god og forståelig måte, forteller Reite. Vår jobb er å komme med fakta, avslutter hun med.