Sørnett

Veien ut av rusen

Elisabeth Thorsen, leder for Hjelp oss å hjelpe i Agder. FOTO: Privat

Elisabeth Thorsen, leder for Hjelp oss å hjelpe i Agder. FOTO: Privat

Sondre har fått livet på rett kjøl igjen takket være organisasjonen Hjelp oss å hjelpe.

Publisert:

- For seks år siden ruste jeg meg en del. Jeg var blakk, hadde ikke nok mat og satt for det meste hjemme for meg selv. Organisasjonen Hjelp oss å hjelpe ble min redning.

Sørnett møter Sondre. Han vil av diverse årsaker ikke stå frem med etternavnet sitt, men setter seg gjerne ned med oss for å fortelle sin sterke historie. For seks år siden var han involvert rusmiljøet, og brukte selv narkotiske stoffer som hasj og amfetamin. Han befant seg på et mørkt stadie i livet.

- Du blir dratt ned i tøffe miljøer. Det kommer til et punkt der mange tar livet sitt, eller at de er så ruset at det ikke er verdt å leve lenger. Det er farlige saker, sier Sondre.

Han flyttet til Kristiansand da han var 14 år, og slet med å finne sin plass i byen. Lite venner, dårlige miljøer og mye tid hjemme gjorde at hverdagen ble tøff. Men så skulle alt endre seg, da han fant ut at Hjelp oss å hjelpe hadde et tilbud i byen.

- De hjalp meg ut av mine problemer. Jeg fikk mat, klær og andre ting man trenger for å få livet til å gå rundt. Endelig hadde jeg et sted å gå til, og det sosiale nettverket betød mye for meg. Jeg fikk noen å prate med, og muligheten til å være i aktivitet, sier han.

Hjelper vanskeligstilte
Hjelp oss å hjelpe bidrar til en bedre hverdag for vanskeligstilte. De hjelper alt fra store familier med dårlig økonomi til mennesker på gata. Alle som jobber i organisasjonen gjør det frivillig, og det er Elisabeth Thorsen som er leder for avdelingen i Agder.

- Det er mange som trenger hjelp. Vi prøver å være til hjelp for de som trenger det som mest, og vi har en butikk i byen hvor vi deler ut ting som kan gjøre livet enklere, sier Thorsen til Sørnett og legger til:

- Vi var de eneste som ikke stengte da koronapandemien brøt løs i mars. Senest i jula tror jeg vi hjalp så mange som 400 familier med gaver og mat slik at de kunne få en fin feiring, sier hun som har vært leder siden 2014.

Thorsen skryter videre av alle de frivillige som er innom og bidrar.

- Det hadde ikke vært mulig uten dem. Det er utrolig mange snille folk der ute, sier hun.

- Jeg vil ikke skuffe Elisabeth
Sondre er i dag en av dem som bidrar frivillig for Hjelp oss å hjelpe. Han har også klart å være rusfri i to år.

[img217617_2LM]

- Her har jeg fått en jobb å gå til. Mine arbeidsoppgaver er å sortere varer, hjelpe til med å bære og bistå med andre ting som trengs i butikken. Det får tankene mine vekk fra dårlige ting, sier Sondre.

Han ønsker å trekke frem Elisabeth Thorsen, og mener at det er en motivasjon å jobbe med henne.

- Hun er streng mot oss, men det er fordi hun bryr seg. Det er en motivasjon å holde seg unna rusmidler, da jeg ikke ønsker å skuffe Elisabeth. Hun betyr veldig mye for oss, sier han.

- Jeg er jo litt som en mor, og jeg er stolt av jobben de gjør, sier Thorsen avslutningsvis.