Sørnett

Venter på Radon-resultater

Kreftfremkallende Radon-gass siver inn i kjellerne våre. Nå skal luften i alle Kristiansand-skoler sjekkes. Foto: Erik Pettersen

Kreftfremkallende Radon-gass siver inn i kjellerne våre. Nå skal luften i alle Kristiansand-skoler sjekkes. Foto: Erik Pettersen

Kristiansand kommune har vedtatt at Radon-nivået skal kartlegges på alle barneskolene og barnehagene i kommunene.

Publisert:

-Vi har foretatt en kontroll på alle barneskolene i kommunen, og resultatet skal være klart i løpet av vinteren. Det er på grunn av nye og mer restriktive krav, og maksgrense for radonnivå, at vi når gjør denne utredningen. Det jeg kan si, er at vi ikke har vært systematiske nok med å håndterematerialet fra tidligere målinger, sier kommuneoverlege Vegard Vige. Han kan fortelle at de foreløpige resultatene fra målingene av Radonnivå er sprikende.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon er naturgassen Radon den nest viktigste årsaken til lungekreft, etter røyking. Man anslår at om lag 300 mennesker dør av lungekreft i Norge årlig, og radon er medvirkende årsak til dette. Gassen siver opp gjennom berggrunnen, og blir problematisk når den trekker inn gjennom gulvet i bygninger. Fra og med 1.juli blir det forbudt å sette opp bygninger uten radonmeter installert. Denne regelen kan omgås hvis utbygger kan bevise at det ikke er forekomster av Radon i området. Det er nemlig geografisk betinget hvorvidt man kan forvente radonproblemer.

Viktig med ventilasjon

 I Kristiansand varierer det fra bydel til bydel og bor du i Gimleområdet bør du være særlig på vakt. Ifølge en rapport utført for Kristiansand kommune, er det for høyt Radon-nivå i 9 prosent av boligene. “Å bruke kjeller til varig opphold uten god radonsikring, eller ukjent radonnivå, frarådes” heter det i rapporten.

-Hvis du ventilerer skikkelig, så kan du være rimelig trygg på at radonnivået holder seg lavt. Alle skoler har ventilasjonssystem, og det er viktig at man bruker dette, sier Svein Kværnes, seniorrådgiver ved Oppvekstkontoret i Kristiansand.