Sørnett

Verdens nordligste intensive eplefarm!

De nylig plantede epletrærne har ikke fått farge eller gjort noen nytte enda, men utover høsten henger det kanskje et par epler fra litt mer voksne trær på åkeren ved Opstu. Foto: Øyvind Ludvigsen

De nylig plantede epletrærne har ikke fått farge eller gjort noen nytte enda, men utover høsten henger det kanskje et par epler fra litt mer voksne trær på åkeren ved Opstu. Foto: Øyvind Ludvigsen

Det er blitt plantet 600 epletrær på Opstu, Inderøy i Trøndelag. Maren Brekkvassmo Myrvold og Yngve Henriksen har store ambisjoner til produksjonen og driften av anlegget de er i gang med å starte her. Sammen med forskjellige samarbeidspartnere og gode venner er de på vei mot å starte verdens nordligste intensive eplefarm.

Publisert:

På et gårdsbruk oppi høyden på Inderøy møter vi Maren Brekkvassmo Myrvold og Yngve Henriksen. De har alltid hatt en interesse for gårdsbruk og produksjon av forskjellige varer av det som dyrkes i jorda. Sammen har de startet et testprosjekt i form av en eplefarm hvor målet er å få til noe innenfor produksjonsbransjen. Prosjektet deres om å starte en bedrift startet for alvor i fjor (2019) da de produserte hele 14 tonn med eplemost. Inderøy mosteri ble kommersielt født og flere planer ble iverksatt for å nå ambisjonene deres, og med støtte fra Innovasjon Norge så kan dette gå fortere enn de så for seg.

https://youtu.be/uxLpxoBTBw0

(Yngve forteller litt om hva vi ser, og kort om prosjektet)

Bakgrunnen for ideen
-Det startet vel egentlig når vi bodde i Oslo, hvor vi så veldig mange epletrær, og hvor mye frukt som ikke blir brukt, starter Maren.

Når de flyttet til Inderøy i 2015 begynte de som hobby og av nysgjerrighet å produsere eplemost/eplejuice hjemme på kjøkkenbenken ved bruk av egne og naboers epler. De opplevde at også her var det lite bruk av frukten som vokste på trærne rundt, dermed ble dette et lite hjemmeprosjekt for å se hva de kunne bruke eplene til. I starten gjorde de dette hjemmefra med manuelle verktøy, men har det siste året hatt tilgang til diverse utstyr som trengs under produksjon av eplemost.

Hjemmeprosjektet deres var ikke mer enn en hobby i starten, men i juni 2019 viste de seg fram på markedsdagen på Inderøy med sitt hjemmelagde produkt. Etter dette fikk prosjektet fart på seg.

-Når vi først bestemte oss for å stå på denne markedsdagen, bestemte vi oss samtidig for at vi skulle bestille utstyr og prøve ut dette prosjektet. Og når det ble så mye epler som i fjor, var det mange hageeiere som ikke ville ha alt selv, så da fikk vi mye av deres epler som vi kunne bruke til eget salg eller testing av andre produkter. Dette fant vi ut at hadde et stort potensiale, så da tenkte vi at det ikke er noe å vente med, med tanke på å plante egne epletrær, forteller Maren.

[img211227_2RM]

Verdens nordligste intensive eplefarm
Maren og Yngve plantet nylig 600 epletrær på et jorde de leier hos Øyna parken ved Opstu, Inderøy. Disse trærne ble plantet for kort tid siden og er derfor ikke stødige epletrær enda, men ut over de neste ukene vil trærne begynne å få blader og farger, og utover høsten vil eplene også komme fram. Begge to vet at de kaster seg inn i noe som kan være usikkert, men er samstemt i at det skal satses på dette.

-Det tar jo et par år før vi kanskje har ordentlig høsting av epletrærne. I og med at dette er et testprosjekt, og vi ikke vet om dette vil fungere så er det fryktelig dumt om vi venter i 2 år, for så å måtte ventet i 2 nye år på epler da. Derfor satser vi hardt nå og ser hvor det fører oss, smiler Maren.

-De sier at det beste tidspunktet for å plante epletrær er for 20 år siden, og det nest beste tidspunktet er i dag fordi det tar alltid litt tid. Det er jo først om et par år vi ser om vi kan tjene penger på dette. For øyeblikket har vi 600 epletrær, men ingen epler, sier Yngve.

Økonomisk støtte fra Innovasjon Norge
Det koster tid, energi og penger for å starte en bedrift. De har samarbeidspartnere i både kommunen, eieren av arealet de bruker og en rådgiver fra Proneo (Regional innovasjon og næringsutviklingselskap). De har også fått innvilget økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. Den økonomiske støtten ligger på 1,2 millioner og har dermed utvidet mulighetene og gitt de et godt utgangspunkt til å komme i gang med planene sine raskere.

Paret har en plan om at Yngve skal si opp sin nåværende jobb og fokusere fullt på bedriften etterhvert, og bli fulltidsansatt i Inderøy mosteri innen 2 år.

-Takket være Innovasjon Norge så kan dette skje raskere enn vi trodde. Det blir ikke i dag, men kanskje i løpet av høsten. Det blir nok ikke en full stilling, men det er en start i hvert fall. Også bør det være en full stilling mot slutten av 2021 for da begynner trærne å produsere, forteller Yngve.

Gjennom en hel sesong er det veldig mye å gjøre med tanke på vedlikehold av veksten og oppbyggingen av fabrikken de skal starte. Fabrikken har et areal på 200 kvadratmeter og er et gammelt potetlager de skal rydde opp i, og bygge opp en fabrikk fra bunnen av, utdyper Yngve. Dette lageret er under eierskap av samme person som åkeren de har plantet trærne sine på. (I videoen under forklarer Maren om hvordan lokalet skal bli)

https://youtu.be/-0TrDl7Hafc

Svært god støtte
Oppstarten av Inderøy mosteri har ikke bare vært en tomannsjobb. Yngve drar frem at de har flere gode venner som har stilt opp under planting av epletrær, produksjon og andre oppgaver. De har også lokalsamfunnet og kommunen bak seg som heier dem frem.

[img211227_3RM]

De samarbeider også med bedriften Proneo, der rådgiver Vigdis Haldorsen hjelper dem med prosjektet om å utvikle en bedrift. Vigdis har blant annet vært til hjelp med søknaden om støtte fra Innovasjon Norge, og bidrar som en administrativ ressurs og veileder for bedriften i oppstartprosessen. Hun synes prosjektet er veldig gøy og spennende å være med på, og gleder seg til å se hvordan det kommer til å se ut framover.

-Prosjektet er bare i startgropen, og det er enda en lang vei igjen å gå. Det er en kjempespennende reise å være med på sammen med et godt team. Jeg har tro på at dette prosjektet kommer til å fungere, sier Vigdis, og skryter av samarbeidet med Maren og Yngve.

Ambisjoner om å få et levebrød ut av bedriften
Etter et godt år i 2019 har de satt seg høye og fornuftige ambisjoner. Det er penger å tjene i denne bransjen, og de kan produsere så mye de klarer ettersom det ikke finnes noen kvote på hvor mye epler en kan produsere. Prosjektet mottar støtte fra alle kanter i form av motivasjon og epler til produksjon. Planene deres framover er først og fremst å se om epletrærne leverer godt nok, og å få i gang fabrikken/produksjonslokalet. De ønsker å være fulltidsansatte sammen om noen år, og vil øke produksjon med flere forskjellige varer slik at de kan bli en stor bedrift i fremtiden.