Sørnett

Verdensdagen for radio!

Foto: Stine Thon

Foto: Stine Thon

I dag er det verdensdagen for radio. Radiohistorien strekker seg faktisk helt tilbake til 1930-tallet. Radio-reportere Yngve Stiansen og Kristin Olsen fra NRK mener radio er stort og tror ikke det vil gå nedover i fremtiden.

Publisert:

Radio på 1930-tallet
På 1930-tallet var det et eneste ønske: Norge måtte samles i ett radiorike. Dette ble en realitet. Gjennom denne tiden var det økonomisk depresjon, og denne oppgaven kostet mye. Ikke alle hadde radio, og pengene i statskassen var prioritert til andre ting.

Dette er grunnen til at Stortinget da vedtok lov om kringkasting 24.juni 1933. Det ble sagt at utbyggingen av dette prosjektet ikke skulle belastes statskassen. Den skulle finansieres av de som hadde mottaker. Hvordan? Nettopp gjennom en lisens.

[img205113_2LF]

Norsk rikskringkasting (NRK) ble da landets eneste, statsdrevet radiokanal, med studioer i bakgården til Brødrene Hals´ pianofabrikk i Klingenberggaten i Oslo. Herfra klang konserter og nyheter på beste sendetid for det norske folk. Alt gikk direkte. Lydopptakere var enda ikke oppfunnet.

Yngve Stiansen er radio-reporter i NRK. Han sier at radioens mangfold og fornyelse kanskje kan være grunner til at radio har blitt så stort.

-  Jeg tror radioens mangfold har mye med det å gjøre, i dag er det så mange radiokanaler. Man finner alltid noe på radio uansett hvilken aldersgruppe man tilhører og hvilken interesse man har, forteller Stiansen.

Han legger til at radio har fornyet seg gjennom podcasting og muligheter til å høre på radio ikke bare lineært, men når som helst.

[img205113_3LF]

1950-tallet og DAB
På 1950-tallet møtte radio en konkurranse fra fjernsynet. Derfor utviklet radioen sitt særpreg. Det synlige særpreget var blant annet rask og uformell journalistikk og opplevelser. Slagordet “radioen har de beste bildene” oppstod på grunn av konkurransen mot fjernsynet.

Året er 1995. NRK starter verdens første DAB-kanal, Alltid Klassisk. Tanken bak var at eksklusive nisjekanaler som Alltid Klassisk og Alltid Nyheter skulle lokke lytterne over fra FM til DAB.

Kilde: https://radio.no/digitalisering/fra-langbolge-til-dab/

Fremtiden
Kristin Olsen er i likhet med Stiansen også radio-reporter i NRK. Hun forteller at interessen for å høre på radio ikke ser ut til å gå nedover som det kanskje gjør med andre medier.

-  I fremtiden tror jeg vi hører mer valgfri radio. Som Yngve også er det og blir mer podcastform og ikke lineært. Du kan høre på hva du vil akkurat når det passer deg, avslutter Olsen.

Hør saken om hva NRK-reportere synes om å jobbe med radio og viktigheten bak det her!