Sørnett

- ni av ti sjøfugler har plast i magen

Lørdag var miljøgruppen "Marin Recovery" sammen med kunstnerne Prestegaard/Andersen hvor de satt søkelys på plastproblematikk ved å lage kunst av truende arter. Det hele tok plass på Vågsbygd bibliotek.

Publisert:

Kunstnere på siste stopp av turnen
 Foto: Pia Sofie Ådna

Kunstnere på siste stopp av turnen Foto: Pia Sofie Ådna


De to kunstnerne, Astor Andersen og Kari Prestegaard, er for tiden ute på turne hvor de har fått penger av miljødirektoratet til å dra rundt og lære barn og unge om bærekraft og plastproblematikken vi står ovenfor i dag. Denne helgen var siste stopp biblioteket på Vågsbygd hvor de sammen med Rudi Werner Freier, leder for miljøgruppen Marin Recovery, lagde opplegg for barn og unge i alderen 8- 14 år.

Selv startet de miljøengasjementet som ungdommer, og har siden den gang vært opptatt av å lære barn og unge om utfordringene vi står utenfor i dag.

Foto: Astor Andersen

Foto: Astor Andersen

- Det er viktig å være her i dag for å lære barn å visualisere plast på en spennende måte. Vi har tro på at positive erfaringer som i dag er med på å øke engasjementet ved at man koser seg i mens man gjør noe viktig.

De startet som en duo for 12 år siden og har merket en endring i holdninger barna har.

- Da vi startet opp virket de unge mye mindre engasjert enn det vi ser i dag, noe som mye kommer av at de er mer opplyst enn det var før. Unge i dag lever midt oppi alt og legger mer merke til ting.

Et av dyrene som ble laget lørdag
 Foto: Rudi Werner Freier

Et av dyrene som ble laget lørdag Foto: Rudi Werner Freier

De to har vært på turne en måned hvor de startet i Stavanger, dro videre til Jæren, og avsluttet det hele i Kristiansand. De var spesielt opptatt av formilde om havsulene og måker fordi disse artene er spesielt utsatt for plast.

- Ni av ti sjøfugler har plast i magen. Havsulene lager reir av søppel de finner, og dør av at de blir kvalt av tau de finner.

Engasjert aktivist

Det var Marin Recovery ved leder Rudi Werner Freier som inviterte kunstnerne til lørdagens workshop.

- Dagen i dag går ut på å ha ulike stasjoner hvor barna lager kunst ut av marin plast hvor alle ender opp med å lage et konkret bilde av en havsule, og den andre de skal lage er en måke. Vi skal også lage litt fantasibilder og forske litt på plast. Det jeg skal gjøre her i dag er å være med på forskerstasjonen, og det er min organisasjon, Marin Reovery som inviterte kunstnerne Prestegaard/ Andersen.

Leder for miljøorganisasjonen Marin Recovery, Rudi Werner Freier, klar for opplegg for barna.
 Foto: Pia Sofie Ådna

Leder for miljøorganisasjonen Marin Recovery, Rudi Werner Freier, klar for opplegg for barna. Foto: Pia Sofie Ådna

Rudi sier det er viktig å ha arrangementet som dette og at det blir satt i søkelyset

-Effekten av opplegget er at de får tilsendt et bilde til foreldrene sine som de kanskje deler på Facebook som gjør at det når ut til flere som gjør at det kan bli en holdningsredning. På sikt håper vi at det skjer noe. Det er lett å se at barn og unge i dag er mer opptatt av klima og miljø enn gerenasjonene før kanskje hadde vært.