Sørnett

- Vi har gått noen ekstra runder med oss selv

SafeLearner UB utvikler en nyansert øvelseskjøre L. Fra venstre: Emma Bærø, Erlend Salvesen, Olav Zahl, Mads Ness, Jasmin Nuri. Foto: Johan Patrick Bredesen

SafeLearner UB utvikler en nyansert øvelseskjøre L. Fra venstre: Emma Bærø, Erlend Salvesen, Olav Zahl, Mads Ness, Jasmin Nuri. Foto: Johan Patrick Bredesen

Denne uken gikk NM for ungdomsbedrifter av stabelen, og med i konkurransen var SafeLearner UB fra Kristiansand Katedralskole Gimle.

Publisert:

-Det var så gøy å få være med på NM, sier en smilende glad Emma Bærø. Hun og resten av SafeLearner UB har nettopp vært med på NM for ungdomsbedrifter. Til tross for at det ikke ble noen priser, mener ungdomsbedriften at det var en opplevelse for livet, og at de kan si seg godt fornøyd med innsatsen de har lagt ned.

Ideen til ungdomsbedriften er å utvikle en nyansert øvelseskjøre L som vil være enklere å bruke, samt være mer miljøvennlig.

Bedriften kom på ideen da ene medlemmet, Jasmin Nuri var ute for å øvelseskjøre, men så var det så mye problemer med "L´en" bak på bilen. Da kom Nuri sin far opp med ideen om å lage en rød L i ledlys som kunne være inne i bilen.

-Vi så jo virkelig behovet for dette produktet vårt bare på vei til NM. Noen hadde teipet øvelseskjøre L´en med gaffateip utpå vinduet, mens andre bare hadde festa den i vindusviskeren, forteller Daglig Leder, Mads Ness.

Gjengen er utrolig fornøyd med hvordan Ungt Entreprenørskap Agder har vært med og hjulpet bedriften gjennom hele skoleåret, og påpeker hvor bra de har blitt behandlet og den respekten de har blitt møtt med av både Ungt Entreprenørskap og det lokale næringslivet.

Noe som har vært en forandring for SafeLearner med entreprenørskapsfaget har vært måten de først jobber ute i praksis og utvikler ideen sin. Deretter kommer undervisningen i klasserommet hvor de lærer om alle fagbegrepene de har hørt, og hvordan de best mulig kan samarbeide, tenke kreativt og kritisk.

-Det har vært utrolig deilig egentlig. Det andre alternativet hadde vært å sitte med en lærebok og bare notere. Men nå får vi heller lov å ta det vi lærer ut i praksis, sier Markedsansvarlig, Olav Zahl.

Læring, ikke næring
Aleksander Lien, leder for Ungt Entreprenørskap Agder, er veldig imponert over det gjengen fra KKG har klart å få til i løpet av året, men understreker hva som faktisk er målet med å ha en ungdomsbedrift.

-Vårt mål med ungt entreprenørskap er at ungdommene skal lære å tenke kreativt, kritisk og hvordan man samarbeider med andre, sier Lien. Videre forteller han at de ikke på noen som helst måte tvinger ungdomsbedriftene til å bli AS eller enkeltpersonforetak, men at det likevel er noen bedrifter som velger å satse videre.

En av de som satset videre er Fredrik Opheim, daglig leder for Uveil. Han startet en ungdomsbedrift på videregående som senere ble gjort om til et enkeltpersonforetak, før han i 2020 valgte å starte opp Uveil, en bedrift som hjelper filmprodusenter å finne lokasjoner de kan leie og filme.

[img231429_2LS]

-Det å ha en ungdomsbedrift var med på skaffe meg et godt nettverk, og lærte meg å tenke kreativt og samarbeide med mennesker og med næringslivet, forteller Opheim. Han snakker videre om hvor viktig ungt entreprenørskap var i startfasen med ungdomsbedrift, og var med på å skape et bra nettverk for han med sitt enkeltpersonsforetak.

Lien, i ungt entreprenørskap, forteller også at han er imponert over det Opheim har fått til, og sier at selv om de ikke tvinger eller anbefaler noen å fortsette med enkeltpersonsforetak, så heier de skikkelig på dem og håper de lykkes.
-Jeg glemmer jo helt av at han bare er 25 år, sier Lien og ler godt.

Usikker framtid
Ungdommene i SafeLearner UB hadde egentlig bestemt seg for å ikke gå videre med bedriften etter skoleåret, men forteller at de nå må gå noen ekstra runder med seg selv for å vurdere et enkeltpersonsforetak.

[img231429_3LF]

-Jeg hadde egentlig Entreprenørskaps faget på en 4. plass, og ville ikke ha dette faget. Men etter dette året kjenner jeg jo at jeg har mer lyst til å jobbe med noe innenfor bedriftsutvikling, sier Zahl, etterfulgt av anerkjennende nikk fra resten av gruppa.