Sørnett

Vi og våre drakter

Fotoutstillingen på Folkebiblioteket Kristiansand. Denne utstillingen er for å vise frem forskjellige tradisjonelle drakter du kan finne i Norge, enten de er fra Norge eller ikke. Foto: Sunniva Nyborg

Fotoutstillingen på Folkebiblioteket Kristiansand. Denne utstillingen er for å vise frem forskjellige tradisjonelle drakter du kan finne i Norge, enten de er fra Norge eller ikke. Foto: Sunniva Nyborg

Kristiansand folkebibliotek viser for tiden en fotoutstilling som heter "Vi og våre drakter". Utstillingen er skapt for å vise tradisjonelle drakter fra hele verden, med utgangspunkt i folk som bor i Arendal.

Publisert:

-Grunnen til at vi valgte å vise den hos oss også, er at den har et tema som passer fint i Kristiansands mangfoldsuke «En by for alle» som er nå i uke 6. Folkedrakter og bunader er noe som mange har et forhold til, og derfor håper vi den vil bli ganske populær. Den viser både et mangfold av drakter og personer, men også at vi har mye felles, sier Helge Dyrholm som jobber hos Kristiansand Folkebibliotek.

Prosjektet er et samarbeid mellom Kuben museum og arkiv, med hjerte for Arendal, Tyholmen Friviligsentral og Arendal voksenopplæring. De har fått støtte fra IMDi som har gitt dem midlene til å få til denne utstillingen.

[img218621_2RS]

Utstillingen vil være åpen på folkebiblioteket ut februar. Ideen kom fra Tromsø, de hadde en utstilling av drakter på mannekenger som var på Perspektivet museum. Hilde Mjøs som jobber på voksen opplæringen i Arendal hadde sett denne utstillingen og tenkt at det hadde vært kult å lage en egen vri på dette.

- Mange fra både Norge og andre land sa ja til å delta, sier Mjøs. Å rekruttere folk til å være med på bildene var ikke vanskelig fordi mange har en stolthet over draktene fra, stedene de kommer fra om det skulle være Norge eller et annet land. Vår fotograf Gerd Corrigan som jobber hos Kuben museum og arkiv greier å vise i bildene hun har tatt at de som blir fotografert er stolte av sine drakter.

 

[img218621_3LS]

Mjøs forteller videre at det var planlagt å ha et moteshow, men med korona så ble det slik at de måtte finne på noe nytt. De endte med å ta bilder av folk i sine egne hager og dermed får alle bildene en sterkere tilknytting til personen fordi de er i et område de er kjent og føler seg varme i.

– Planen var egentlig bare at utstillingen skulle vises i Arendal, men da Kristiansand spurte om de kunne vise fra utstillingen på folkebibloteket svare vi selvfølgelig ja, sier Hilde Mjøs.