Sørnett

Vil bli best i landet

Kristiansand kommune setter fokus på matsvinn. Mindre mat må kastes. FOTO: Arkiv

Kristiansand kommune setter fokus på matsvinn. Mindre mat må kastes. FOTO: Arkiv

Kristiansand kommune vil redusere matsvinnet på Sørlandet. En ny handlingsplan er klargjort og vedtas i Bystyret førstkommende onsdag.

Publisert:

Bystyret vedtok 14.desember 2016 at Kristiansand skal kaste minst mat i Norge. Tiltaksplanen er rettet mot kommunale virksomheter, Sørlandet Sykehus, mat- og serveringsbransjen og dagligvarekjeder, samt husholdninger. Handlingsplanen består av to deler. Del 1 omhandler tiltak som enten skal gjennomføres eller som allerede gjennomføres, og som er finansiert med dagens ressurser. Del 2 presenterer foreslåtte prioriterte tiltak som krever ytterligere finansiering for gjennomføring.

Unge mennesker kaster mest mat

Matsvinn fra matindustri, grossist, dagligvarehandel og husholdning utgjør omtrent 355 000 tonn i Norge. Dette tilsvarer ca. 69 kg matsvinn per innbygger per år. Kilder fra Framtiden i våre hender og avfallsundersøkelse fra Avfall Sør viser resultater som tyder på at studenter og småbarnsfamilier kaster mye mat. Det er økende oppmerksomhet rundt matsvinn både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. FNs bærekraftmål 12.3 sier at det globale matsvinnet skal halveres innen 2030. Norge har sluttet seg til denne målsettingen.

Klima- og miljørådgiver Solvor Stølevik fortalte ved nyåret at målet er å bli best i Norge på å ikke kaste mat.

-Norsk matsvinn kan mette 800 000 mennesker. Globalt kan matsvinn brødfø alle verdens sultne barn, menn og kvinner hele tre ganger.

Stølevik presiserer også viktigheten av å ta vare på mat som kan benyttes igjen.

-For å nå innbyggerne vil vi innføre bruk av ¨restematposer¨ eller Goodiebags som er å få på serveringssteder. Det skal tilrettelegges for at folk skal kunne ta meg seg maten som de har kjøpt hjem.