Sørnett

Vil øke kunnskapen om flått

Biolog Yvonne Karlefsen viser flåttens utvikling. Foto: Rebecca Egeland

Biolog Yvonne Karlefsen viser flåttens utvikling. Foto: Rebecca Egeland

Som et resultat av koronapandemien har Flåttsenteret ved Sørlandet Sykehus måtte ta i bruk mer digitale måter for å informere folk om flåttbårne sykdommer, det har hatt en positiv effekt.

Publisert:

Flåttsenteret tilbyr informasjon og rådgivning om flått og flåttbårne sykdommer. Mye av jobben de gjør er å holde foredrag til helsepersonell og vanlige mennesker, men korona satte en stopper for dette. Da måtte de ta i bruk andre metoder for å formidle kunnskapen. En av metodene de har brukt gjennom pandemien er podkast. Biolog Yvonne Karlefsen er en av to som driver podkasten.

-Vi spiller det inn i et rom i kjelleren. Det er ikke noe podkaststudio, men vi har et miksebord og to gode mikrofoner. Det er jo for undervisningen sin del, så vi har ikke penger til å hyre inn eller gjøre noe veldig profesjonelt, forteller Karlefsen.

[img234870_2RM]

Hver episode av flåttpodden tar for seg et nytt tema. Her snakkes det om alt i fra hvordan man forebygger flåttbitt, til informasjon om flåttbårne sykdommer og hva man kan gjøre med dem.

-Det er mye oss to som bare sitter og snakker om det vi kan mye om. Vi har litt manus, men vi tar det litt som det kommer når vi spiller inn. Vi prøver å lage det slik at det blir en prat mellom oss, men vi hadde jo ikke gjort dette før, sier Karlefsen.

Mye mer digitale verktøy

I tillegg til flåttpodden, har de under korona måtte gå over til å bruke mer digitale former for undervisning. Randi Eikeland er spesialist i nevrologi, og jobber også ved flåttsenteret. Hun forteller at de tidligere hadde reisedøgn hver uke for å holde foredrag, men at korona satte en stopper for det. I stedet ble det brukt mye mer digitale verktøy.

-Vi har flåttpodden, men vi holder også nettkurs for helsepersonell og allmennheten. I tillegg har vi laget undervisningsfilmer som har blitt delt ut til de fleste apotek. Vi har også nettsiden vår, som har ganske god trafikk, forteller Eikeland.

[img234870_3LM]

Nå nylig har Eikeland endelig fått mulighet å holde foredrag igjen. Nylig holdt hun et foredrag ved Arendal bibliotek kalt «Flått til besvær. Hva kan vi gjøre for å unngå flåttbåren sykdom?».

-Det var jo en varm og nydelig dag i mai. Jeg hadde ikke store forventninger til at veldig mange ønsket å sitte inne å høre på foredrag om flått, men jeg ble positivt overrasket over hvor mange som kom, og hvor engasjerte de var, forteller Eikeland.

Får inn mange spørsmål

Både Eikeland og Karlefsen forteller om telefontilbudet de har ved flåttsenteret. Der kan alle ringe inn om de har spørsmål om flått eller flåttbårne sykdommer. Der får de inn mange henvendelser.

-Vi har fått telefoner fra småbarnsforeldre som har babyer, som typisk krabber på gulvet. Babyene har rett og slett spist en flått, som har ramla av katten og ned på gulvet. Heldigvis er det ikke så farlig som man ofte tror. Sykdommene smitter ikke på den måten, så det skal utrolig mye til for å bli syk av det, forteller en smilende Karlefsen.

 

[gallery size="large" type="slideshow" ids="234878,234881,234880,234879,234884"]