Sørnett

Ønsker kommunistparti i Norge

Bærer stolt kommunist-flagg i 1. mai-toget. FOTO: Juni H. Stenberg

Bærer stolt kommunist-flagg i 1. mai-toget. FOTO: Juni H. Stenberg

Tilhengere av det kommunistiske forbundet Tjen folket stilte opp i 1. mai- toget med hele ansiktet dekket av skjerf, solbriller og hodeplagg, bærende på store, røde flagg med kommunistlogo.

Publisert:

 

- Vi tilhører et kommunistisk forbund som jobber med å bygge et kommunistparti i Norge, forklarte demonstrantene.

 

Folket samlet seg for å demonstrere frem viktige saker i 1. mai-toget. Temaet i årets tog var ”Tryggere jobber, ny regjering”. Blant mange politisk engasjerte grupper, var også tilhengere av Tjen folket.

 

Frykter nynazister

De ønsker å være anonyme fordi de frykter nynazister i Kristiansand.

[img160723_2RM]

- Vi går i tog for å markere vår motstand mot USAs kriger mot Syria og andre land, sier en av dem som bar et av de store kommunistiske flaggene.

 

Nettopp å kjempe for det man tror på var det hovedtaler Mette Nord, leder i fagforbundet, ønsket å ta opp i sin tale etter toget.

- Gratulerer med dagen! Dette er både en festdag og en kampdag. Det er symbolet på vår styrke. En dag for fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen. Dette er en dugnadsdag, for det kommer ikke av seg selv, sa hun i talen.

[img160723_3RM]

 

Ønsker regjeringsskifte

Olav Mosfjell, politiker i Kristiansand Rød ungdom, snakket om hvor viktig det er med et regjeringsskifte. Han forklarer at han selv snart skal ut i arbeid og baserer talen sin på det.

- Vil jeg trives i arbeidet mitt, vil jeg ha en fast jobb, vil jeg ha en god arbeidsavtale og vil jeg kunne påvirke min egen arbeidsplass? Jeg håper inderlig svaret på alle disse spørsmålene er ja. Og den eneste måten svaret på alle disse spørsmålene kan bli ja, er med et regjeringsskifte og en sterk fagbevegelse, argumenterer han.

 

Sterkt oppmøte

Årets tog hadde sterk kampånd og nærmere tusen mennesker stilte opp. Dette som motsvar på den blå-blå regjeringen. Blant noen av dem som fulgte toget og hørte talen etterpå for å vise sin støtte, var SV-tilhengerne Alf Holmelid, Anne Berit Grønnesby og Sissel Mosby Nilsen. De mener første mai-markeringen er spesielt viktig i år.

[img160723_4RM]

- Første mai er en solidaritetsdag. Det er mer behov for solidaritet enn det har vært på lenge. Mye angrep på fellesgodene og velferdsordningene. Derfor er første mai veldig viktig, forteller Holmelid.