Sørnett

Politiet liker ikke kontrollvarsling

Øystein Olsen Krogstad                Foto: privat

Øystein Olsen Krogstad Foto: privat

Utrykningspolitiet frykter at Facebook-grupper, som advarer mot politikontroller, fører til at råkjørere og promillebilister legger kjøreturen om boligområder og tett befolkede gater.

Publisert:

 

Øystein Olsen Krogstad, distriktsleder i UP, misliker Facebook-grupper med hensikt i å avsløre politikontroller. Han mener det er korttenkt av deltakerne å være medlem.

- Jeg synes lite om det. Gruppemedlemmene prøver å varsle hverandre slik at vi ikke klarer å ta de som kjører for fort, sier Øystein Olsen Krogstad.

 

Frykter ulykker

Facebook-gruppen "Kontroller i Kristiansand" har i dag 2.528 medlemmer. Lignende grupper finnes flere steder i landet. På Sørlandet er det flere grupper som varsler om at politiet har kontroller. UP-sjef i Agder-fylkene, Øystein Krogstad, har liten sans for slike "varslergrupper". Han gir et eksempel på hva han mener kan være alvorlige konsekvenser av en slik gruppe.

- Problemet oppstår når sjåførene oppdager politikontrollen gjennom gruppa, og deretter velger en omvei gjennom nabolaget. Dette gjelder spesielt ruskjørerne. Jeg vil ikke at de skal kjøre ned naboen min, men det er det som kan skje, forteller han.

 

Sørnett har forsøkt å komme i kontakt med dem som står bak varslingsgruppa. Men mannen bak  ''Kontroller i Kristiansand, NY'', som kaller seg Kjell Christian på sin Facebook-profil, ønsker ikke å kommentere saken. Han henviser til beskrivelsen på siden.  ''Alle registrerte kontroller kan legges inn, ikke at en politibil kjører eller står stille, og promille kontroller skal ikke rapporteres'', står det i beskrivelsen.

Etter at vi tok kontakt med gruppelederen, har Sørnetts journalist blitt sperret fra å se innleggene på facebook-siden.

 

Ikke klar over konsekvenser

Distriktslederen mener deltakerne i Facebook-gruppa ikke tenker på følgene av å varsle ''alle'' andre om kontrollene.

- De som er med i slike grupper tenker seg ikke om. De vil bare slippe å betale tusenlappene, men de husker for eksempel ikke på ruskjørerne. Det er nettopp de som sjekker disse Facebook-gruppene, og det er de vi sliter mest med å ta, forteller Krogstad.

 

Lar gruppene være

UP-sjef Krogstad tviler likevel på at Facebook-gruppa hindrer mange i å bli tatt, og bruker ikke tid på å stoppe dem.

- Jeg tror ikke slike grupper har mye å si for statistikken, og vi kan heller ikke gjøre noe med dem. Vi bruker verken tid eller krefter på dette, vi blir derimot bedre på å flytte kontrollene oftere, forteller han.