Sørnett

"Hovedprosjekt" Fersk studie: - Nordmenn lar seg ikke påvirke av terror

Nordmenn har ikke mistet reiselysten. Foto: Kristoffer Arnesen

Nordmenn har ikke mistet reiselysten. Foto: Kristoffer Arnesen

Det smalt i flere europeiske storbyer i fjor, men allikevel reiser vi nordmenn mer enn noen gang.

Publisert:

I slutten av 2015 utførte syv terrorister simultane bombe- og skyteangrep i Paris, og dette var bare starten på en rekke angrep mot europeiske storbyer. I 2016 smalt det i henholdsvis Brüssel, Nice, Istanbul, Ankara og på slutten av året julemarkedet i Berlin. Dette er bare noen eksempler på fjorårets terrorisme.

Man skulle kanskje tro at dette hadde en påvirkning på nordmenns reisevaner, og at enkelte lot seg skremme til å bli hjemme.

Overraskende undersøkelser

Reiseselskapet Ving tenkte det samme, og gjorde ”terror og uroligheter” til ett av sine temaer da de nylig utarbeidet ferierapporten for 2016.

- Det er ett veldig aktuelt tema, og derfor tenkte vi som reiseselskap at vi måtte ta det frem og snakke om det, forklarer reiserådgiver Truls Nordbrenden, som var med på å utarbeide rapporten.

Respons Analyse, et av de største analysebyråene i Norge ble koblet på, og gjorde en undersøkelse på 1000 nordmenn spredt over hele landet. Resultatene vil kanskje overraske.

Kun tre av ti oppgir at de er redde for at noe skal skje mens de er på ferie. 

- Jeg er egentlig overrasket over at det er så lite frykt ute og går. Jeg trodde folk var mer engstelige, uttaler reisejournalist og blogger Erik Valebrokk. Valebrokk var også med på å utarbeide rapporten.

Det var også flere interessante funn i undersøkelsen. Kun ti prosent sa at de hadde endret ferieplaner fordi de var bekymret.

- Terroren påvirker oss under hendelsene, men dersom vi ser i det store bildet så elsker nordmenn å reise. Vi er ett av de landene i Europa som reiser mest jamført med antall innbyggere, og derfor kan vi ikke si at terroren påvirker veldig mye, forteller Nordbrenden. Bedre kjent som Ving-Truls fra radioreklamene.

[img160017_2LM]

- Det er lengselen etter sol og varme som til slutt tar avgjørelsen for oss, og ikke minst prisen, utdyper han.

Nordbrenden får støtte av Nora Aspengren som er kommunikasjonsansvarlig i reiseselskapet TUI.

- Generelt sett så er nordmenn veldig reiseglade og de vet hva de vil ha. Et endret verdensbilde har ikke endret reiselysten, og det er veldig bra. Nordmenn er nok ikke mer redd for terror enn noen andre, soer Aspengren.

Men hun sier også at de får mange henvendelser fra bekymrede nordmenn rett i etterkant av ett angrep.

- Tyrkia er trygt

På tross av disse resultatene og svarene så er det ett land som har stupt drastisk i turisme de siste årene. Tyrkia. Tyrkia grenser til krigsrammede Syria, har opplevd flere terrorangrep,  og på toppen av det hele prøvde militæret seg på ett statskupp i fjor sommer.

- For tre år siden lå Tyrkia øverst på listen over sommerdestinasjoner, mens vi i år har kuttet kapasiteten med 50 prosent. Hvilket vi også gjorde i fjor, sier Aspengren i TUI.

Også i Ving har de kuttet antall reiser til Tyrkia med 50 prosent sammenlignet med to år tilbake, men Ving-Truls mener at frykten er overdrevet.

- Det er kun grensene mot Syria som det frarådes å reise til, men øvrige Tyrkia er trygt, slår Nordbrenden fast.

Lot seg påvirke av terror

Svein Fredrik Stene er en reiseglad nordmann som i sommer hadde lyst til å besøke Tyrkia, men valgte annerledes.

- Da var det rett og slett frykten for terror som påvirket valget, så vi dro til Hellas i stedet, forklarer tjuetreåringen.

Men utover Tyrkia lar ikke Svein Fredrik seg påvirke veldig av terrorisme.

- Det er klart man har det i bakhodet, men så lenge det ikke står i mediene at man fraråder folk å dra til for eksempel Paris, så tenker jeg at det er trygt.

[img160017_3LM]

Mener mediene skaper frykt

Truls Nordbrenden i Ving mener at mediene har en stor skyld i at folk lar seg skremme rett etter ett terrorangrep.

- Jo større mediedekningen er, desto mer bekymret blir vi. Det vi ser er at så fort mediene glemmer angrepet, og slutter å skrive om det, så kommer reiselysten tilbake, forklarer han.

Selger mer enn før

Reiseselskapene er nå inne i noen av sine travleste måneder,  og nordmenn bestiller reiser som aldri før.

- Vi er inne i en periode hvor vi selger mye mer enn tidligere, i forrige uke så økte vi salget med 50 prosent sammenlignet med samme uke i fjor, forteller Nordbrenden.

- Nordmenn reiser fortsatt like mye, og kanskje mer enn tidligere, sier Aspengren i TUI.

 Vi nordmenn er mer bevisst enn noen gang på hvilke land vi reiser til, og hittil i 2017 har det dukket opp en liten nykommer på lista over populære destinasjoner.

- Vi ser at Hellas og Spania er mer populære enn noen gang, men Bulgaria er ett land som er veldig hipt om dagen. Det har alltid vært litt negativitet rundt Bulgaria, men nå øker vi kapasiteten. I tillegg så er Kroatia veldig hipt i sommer, avslutter Nordbrenden.

[img160017_4LM]