Sørnett

"Hovedprosjekt"Norges beste LoL-jente

Kristine Hauge Thomassen (jenta til venstre) med laget BX3 når de mottar sjekken på 3000 dollar for tredjeplassen i den eneste internasjonale turneringen som er blitt arrangert for jenter i LoL, ESWC. Foto: ESWC

Kristine Hauge Thomassen (jenta til venstre) med laget BX3 når de mottar sjekken på 3000 dollar for tredjeplassen i den eneste internasjonale turneringen som er blitt arrangert for jenter i LoL, ESWC. Foto: ESWC

Som den eneste jenta som spiller i toppdivisjonen i Norge har Kristine Hauge Thomassen (20) som spiller for laget Røkt Skinke opplevd mye positivt som spiller, men også mye negativt på grunn av at hun er jente.

Publisert:

League of Legends er Norges or verdens mest populære spill. Med over 100 millioner brukere månedlig er interessen gigantisk, og nåløyet for å komme blant de beste er lite. Som jente er det mange fordommer, og det er ikke alle som tror Thomassen er så god som hun faktisk er.

- Da jeg holdt på å kvalifisere meg til det nest høyeste nivået for solo-spillere i Europa var det mange som reagerte. Noen trodde jeg hadde en kjæreste som spilte for meg, for de trodde ikke det var jeg som var så god siden jeg var jente. Noen sa også de kom til å henge seg om jeg klarte det, forteller hun.[faktaboks]

Kjønnet hennes har også hindret henne fra å få en sjanse på proffscenen. League of Legends er verdens største spill og de aller beste har millionlønn pluss eventuelle turneringsbonuser.

- Tre ganger har jeg hørt at noen av de beste lagene i Europa har villet hatt meg som innbytter men de valgte å ikke gi meg plassen siden jeg var jente. De ga heller plassen til noen jeg vet var dårligere enn meg. Jeg fikk vite det etter at de hadde tatt beslutningen, så det var ikke mye jeg kunne gjort, forteller hun.

Les mer om dette her.

3. plass i “vm”

I 2015 ble det eneste internasjonale mesterskapet for jenter holdt under ESWC i paris. Thomassen var en av to norske jenter som var med, hvor de kom på en tredjeplass.

[img160365_2RS]

- Vi var ganske nær ved å vinne, og etter den første dagen ble vi vell sett på som det sterkeste laget i turneringen. Vi møtte et par utfordringer innad i laget før sluttspillet, så dessverre gikk det ikke så bra, sier hun.

Dette året har skole tatt mye av oppmerksomheten, men hun er klar til å trene mer når eksamen er over.

- Det er bare en annen jente som har spilt i toppdivisjonen, men hun sluttet midtveis i sesongen. Ellers er det nok noen gutter som er på høyere nivå enn meg. Jeg spiller ikke så bra nå som jeg skulle ønske, men jeg får se hvordan det går når eksamenene er over og jeg får tid til å fokusere, sier hun.

Spillingen hjalp reddet en vanskelig skoletid

Thomassen forteller at hun ble introdusert for spillet League of Legends fra noen venner på videregående. Hun startet å spille sammen med dem, men ble etter hvert bedre enn dem og startet å spille alene, og treffe andre å spille med.

- Jeg fikk mye bedre sosiale ferdigheter og mange flere venner. Jeg ble også mye mer uavhengig hvor jeg reiste til Paris for eksempel. Jeg hadde nok aldri fått s mange venner eller de erfaringene jeg har fått hvis det ikke var for spillinga, sier hun.

Spillingen ble en slags redning fra en vanskelig skoletid. Det var likevel ikke alle som var fornøyde med at hun hadde fått seg en ny hobby.

- Foreldrene mine hata det skikkelig. De mente det var bortkastet tid og ville jeg skulle fokusere mer på trening eller skolearbeid. Jeg tror ikke de forsto hvor vanskelig det var for meg på skolen, sier hun.

Hun vil likevel ikke anbefale andre å spille så mye som hun gjør.

- Det er naturlig å tenke slik foreldrene mine gjorde. Jeg vil si at skole og fysisk aktivitet bør være en prioritering for de fleste over det å spille dataspill, sier hun.

Mange fordommer

I tillegg til at folk ikke trodde hun var så god i spillet som hun er, så er det veldig mange andre fordommer knyttet til spilling, spesielt fra de som ikke spiller selv.

- Mange ser for seg en “gamer” er en overvektig 26-åring som bor i foreldrenes kjeller. Men ser man på de som er profesjonelle spillere er det vanlige mennesker som sjelden er overvektige. Jeg tror nok stereotypene kommer til å endre seg etter hvert, sier hun.

Det er likevel ikke bare negativer med å være jente i spillmiljøet. Thomassen sier at dersom du vil ha oppmerksomhet og penger har du faktisk en fordel.

- Det er ikke så mange jenter som spiller, så du får en del oppmerksomhet. Begynner du å streame vil du nok også få en del seere, og det kan du tjene gode penger på, forteller hun.

Les om Amalie Marie Reisvåg som har gjort nettop det her.

Les også om Benedichte Breistøl som e-sportpersonlighet her.

Les og se TV-sak om jenters avslag på proffdrømmene her.