Sørnett

Regionen samles for å dyrke lidenskapen

Even Øygarden og Geir Kongshaug i bandet Tenderleaves. FOTO: Christine Jenssen.

Even Øygarden og Geir Kongshaug i bandet Tenderleaves. FOTO: Christine Jenssen.

Tenderleaves håper at Sørveiv kan bidra til å gi de mer nasjonal oppmerksomhet.

Publisert:

[youtube]http://youtu.be/drBV_UGLH1k[/youtube]Even Øygarden og Geir Kongshaug har holdt på med musikk i mange år, men er nå inne i sitt tredje år sammen i bandet Tenderleaves. Nylig har de gitt ut sin andre plate, og arbeidet med plate nummer tre er allerede i gang. Nå er de klare for årets bransjetreff på Aladdin kino 9. og 10. november.

- Hvordan er det å få opptre for folk i samme bransje som dere?

- Vi kan ikke tenke så mye på hvem som er i publikum. Men det er alltid morsomt å få vist frem musikken til folk som er lidenskapelig opptatt av det.

Musikk skal uansett være en opplevelse. De kan ikke tenke at dette er mennesker med øre for detaljer, da henger en seg opp i teknikken, for begynner de å tenke slik sier de det blir en kjedelig konsert.

- En bør ha samme tilnærming som man vanligvis har man spiller konsert, at man skal gjøre greia si og prestere bra, sier Even.

Målet er at det skal gå rundt

Ifølge bandet er det umulig å forutse hva et slikt bransjetreff kan bety for karrieren. De mener det meste er tilfeldigheter.

- Det er to måter en kan gjøre progresjon kommersielt sett. Den ene er at en kan ta små museskritt og spille mange konserter over flere år, eller en kan være heldig og bli snappet opp av noen som har innflytelse i bransjen, slik at en kanskje kan få en singel på nasjonal radio eller liknende, sier Even.

Gutta sier det beste som kunne skjedd de etter årets opptreden på Sørveiv er å få flere spillejobber og håper ikke på noe mer. De synes det hadde vært moro med litt mer nasjonal oppmerksomhet.

- Våre ambisjoner er at vi skal tjene nok på dette til at vi ikke trenger å jobbe ved siden av, sånn at vi kan holde på med musikk. For det er det vi liker å holde på med, forteller Even.

Folk utenifra har et voldsomt kommersielt perspektiv på musikken. Bandet føler de blir møtt av en tanke om at hvis en er musiker så kan en ikke holde seg på samme nivå i fem år, litt «Go Big or Go Home»-mentalitet. Det viktigste for Tenderleaves er å kunne leve av musikken.

Med livet som inspirasjon

De har ikke én spesifikk inspirasjonskilde, men interessen for friluftsliv har de alltid delt.

- Vi har gått mange turer, vi hadde en sånn greie før med at vi gikk lange turer i skauen, sånn gjerne hvis man har vært ute på byen en kveld eller noe. Litt restitusjonstur opplegg, ler de. Så da har vi valsa innover og endt opp sånn inni Vennesla for eksempel. Ja, vi er alltid glade i å gå turer og diskutere, sier Even

- Vi har filosofert mye over livet og de klassiske tingene. Nei, det er jo livet selv en blir inspirert av. Både annen musikk, film, og alt man opplever. Både oppturer og nedturer, legger Geir til.

Guttene drar også inn elementer fra andres musikk i sin egen. Blant annet The Beatles, som har vært veldig frie og løsrevne fra sjangre og skrevet alt fra pop til blues, The Smiths, Elvis Presley og Bob Dylan.

- For min del tror jeg det øyeblikket jeg begynte å få lyst å holde på med musikk var når jeg så en Pearljam-video på MTV, når jeg var tenåring. Det ble jeg voldsomt inspirert av. Nesten litt pinlig å si, sier Even mens de ler.

- Jeg følte det var når jeg klarte å lage de første låtene og ble fornøyd og jeg følte det løsna litt. Det var da jeg fant ut at dette var noe jeg hadde lyst til å jobbe videre med, sier Geir.

«Thunderleaves»

- Hvorfor heter bandet Tenderleaves?

- Vi kunne ikke heter Even og Geir, sier Geir til mens de ler.

Det var ingen av de som synes navnet Tenderleaves var så veldig bra, men det var noe de begge kunne leve med. Navnet er lett å huske. Når de har hatt spillejobber med fullt band blir det litt rockemusikk, så da har de spøkt med å kalle seg «Thunderleaves».