Sørnett

Sommerjobb gir muligheter

Mor Nony koser med den nyfødte babyen. Borneo-orangutangen er utrydningstruet, og var derfor etterlengtet i dyreparken. Foto: Ole Martin Buene, Dyreparken.

Mor Nony koser med den nyfødte babyen. Borneo-orangutangen er utrydningstruet, og var derfor etterlengtet i dyreparken. Foto: Ole Martin Buene, Dyreparken.

Pliktoppfyllende, punktlig, ansvarlig og imøtekommende, er egenskaper det ses etter når det skal ansettes sommervikarer.

Publisert:

- Jeg føler jeg har fått en følelse av hva jeg vil jobbe med, og hva jeg absolutt ikke vil jobbe med, forteller Eveline Skatvedt Mathisen.

Snøen har lagt seg i Kristiansand, kulden kjennes ut som den er kommet for å bli, og isen vil ingen ende ta. Men tiden er inne for å finne seg en sommerjobb. Kanskje for å få råd til drømmeferien, så mange is du bare orker på fiskebrygga eller bare for å ha mer å rutte med når skolen starter opp til høsten igjen. Uansett arbeidsmotivasjon kan sommerjobb være en viktig erfaring å ta med seg videre i arbeidslivet.

Været virker plutselig litt lysere og lettere i det man går inn den store porten til Kristiansand dyrepark.

- Mange trives i miljøet her, da vi ansetter mange i samme alder. Kanskje får de også venner for livet, funderer den smilende HR-medarbeideren Margrethe Grana.

Lørdag 27. januar ble en merkedag i Kristiansand dyrepark. En etterlengtet orangutangbaby kom til verden, bare den andre i dyreparken til nå. Er du en av de 1000 som har sommerjobb i Dyreparken, er dette et av dyrene du kan få mulighet til passe på!

-  Vi ansetter rundt 1000 sommervikarer. 400 helt nye, og rundt 600 fra tidligere år, forteller Grana.

Dyreparken er en morsom og populær attraksjon for småbarnsfamilier å besøke, og høysesongen starter når solen titter frem og blant annet Kardemomme by, Kaptein Sabeltann og Kutoppen åpner. Samtidig som avdelingene åpner, åpner tilhørende spisesteder, butikker og aktiviteter. I tillegg trengs det både parkeringsvakter og renholdsmedarbeidere, for å holde parken i strøken.

Stiller krav
-
Vi gir først en kort kontrakt, så vi ikke betaler noen for arbeid som ikke blir utført, forteller driftssjef Kurt Tange Jensen.

[img177100_2RM]

Det stilles krav til de omtrent 50 sommervikarene og sesongmedarbeiderne som får jobb i parkvesenet i Kristiansand. Det Tange Jensen trekker frem som det aller viktigste i en ansatt er at de er pliktoppfyllende og møter i rett tid. De fleste av stillingene i parkvesenet går ut på gartnerjobb, skjærgårdstjeneste, vedlikehold av lekeplasser og kirkegård.

- Jeg begynte selv som sommervikar i parkvesenet, og jobbet meg opp til dit jeg er i dag – driftssjef i parkvesenet, forteller Tange Jensen.

Høyskole og universitet er ikke alt
Maria Helle er butikksjef hos Nille i Markens gate, og sammen med kollega og assisterende butikksjef Lene Østrem lyser de to blonde jentene opp i det kunder kommer inn døra. Helle utdannet seg som hudpleier etter hun hadde gått på videregående, men fant ut at hun ikke ville jobbe med det. Derfra var veien kort til ansettelse hos Nille som ekstrahjelp.

[img177100_3RM]

- Jeg søkte alt mulig, men Nille var de første som tok kontakt. Det tok ikke lang tid før jeg ble butikksjef faktisk bare rundt ett år, forteller Maria Helle.

En sommerjobb eller deltidsstilling i ung alder gir deg en mulighet til å lære alt i fra kundeservice til å ta ansvar, men også utrolig mye om deg selv og hvordan du skal takle visse situasjoner.

- Det viktigste er å skille seg ut, du må mase litt, ja kom gjerne innom flere ganger og gjør deg kjent med oss er assisterende butikksjef Østrems beste tips for å skille seg ut i søknadsbunken.

Ta sjanser og prøv forskjellig
Penger er ofte grunnen til at ungdom vil ha sommerjobb, men også arbeidserfaring blir mer og mer interessant. Det kan bli vanskeligere å få jobb senere i livet, uten noe erfaring fra arbeidslivet. Eveline Skatvedt Mathisen råder ungdom til å prøve forskjellige arbeidssteder ettersom årene går.

[img177100_4RM]

- Jeg selv har prøvd alt fra blomsterbutikk, ungdomshjem, hotell, frisør og sykehjem. Og som sagt har disse jobbene fått meg til å innse hva jeg vil jobbe med i fremtiden, smiler Mathisen.