Sørnett

Testosteron, adrenalin og maskulinitet

Catch: Wide recieveren tar i mot en ballen. Fra kampen mot Vålerenga Trolls 25. mai i fjor. Foto: Lukasz Kadziolka

Catch: Wide recieveren tar i mot en ballen. Fra kampen mot Vålerenga Trolls 25. mai i fjor. Foto: Lukasz Kadziolka

Kristiansand Gladiators er en av Norges beste amerikanske fotballag. Men det er det ikke mange som kjenner til. Den lite oppmerksomheten betyr at de må klare seg med mindre enn andre idretter, og er avhengig av sponsorer og dugnadsarbeid.

Publisert:

"Trips Panther! White Jaguar! Skinny Post! Quick Out! Slant!"

Disse ordene kan virke uforståelige og meningsløse for de som ikke skjønner amerikansk fotball, men disse ordene er såkalte "playcalls" eller "routes" som forteller hvordan wide reciieveren skal løpe, og er en viktig del av idretten.

Ready hut! Quarterbacken for ballen. Han tripper på tå, før han kaster ballen i en flott bue til sin wide receiver (spilleren som tar imot ballen) langs sidelinjen.

Det amerikanske fotballlaget Kristiansand Gladiators har trening. Trener for Gladiators Gjøran Thomassen gir sine instruksjoner eller "playcalls" til quarterbacken. Quarterbacken er den offensive lederen på laget, og den viktigste spilleren på laget. Han er spilleren som kaster ballen, og som regel er han borti ballen hver gang.

Amerikansk fotball er ukjent for mange nordmenn. Det flest forbinder med amerikansk fotball er nok pauseshowet under Super Bowl, eller reklamene som Super Bowl har blitt kjent for i de siste årene.

Selv om idretten ikke har en stor status i Norge, har idretten flere lag her. Et av de er Kristiansand Gladiators som spiller i Eliteserien. Laget kom på en sterk 3. plass i fjorårets sesong. Laget har forhåpninger om ta ytterligere steg denne sesongen ifølge trener Gjøran Thomassen.

- Jeg tror vi har et bedre lag i år enn i fjor, og at vi kan hevde oss helt i toppen.

[img202836_2LF]

Kristiansand Gladiators er en klubb med 50 spillere. Det er ganske bra i forhold til snittet som ligger på 25-30 spillere. Publikumsinteressen er ikke like bra.

- Vi har ikke den store interessen publikumsmessig. Det er ikke så mange tilskuere på kampene, men det er mange som vil prøve, og det er en viss interesse for å spille amerikansk fotball, men jeg skulle gjerne sett at det var flere, sier Thomassen.

100-årsjubileum
Amerikansk fotball er en idrett som strekker seg mange år tilbake. Amerikansk fotball utviklet seg fra fotball og rugby sent på 1800-tallet. Men det tok litt tid før idretten ble profesjonell. For 100 år siden i 1920 ble American Proffesional Football Association (APFA) som senere ble til National Football League (NFL) stiftet.

Selv om amerikansk fotball hadde blitt spilt i mange år, så ble ikke den første Super Bowl arrangert før i 1967. Der møttes det beste laget fra hver "conference" eller avdeling (NFC og AFC).

Norge har hatt ikke hatt noen utpreget suksess i idretten på den andre siden av dammen, bortsett fra Jan Stenerud. Stenerud var "kicker" i NFL fra 1967-1985. Han vant Super Bowl IV (4) med Kansas City Chiefs og ble i 1991, den første "kickeren" innlemmet i "Pro Football Hall of Fame".

I Norge så har amerikansk fotball ikke en like lang og rik historie. Det første laget som ble stiftet var Oslo Trolls i 1983. Kristiansand Gladiators ble stiftet i 1993 under navnet Otra Raiders amerikanske fotballklubb". I dag er det 35 klubber som er medlem av Norges amerikanske idrettsforbund, hvor rundt halvparten har lag som spiller i serie.

Les også: Sikter inn i fremtiden

Vant 200 000 kr
For kunne klare å drifte klubben så er Kristiansand Gladiators avhengig av dugnadsarbeid og sponsorer.

- Vi får litt støtte fra Spareskillingsbanken. Før jul vant vi 200 000,- fra Lykkeskillingen. Men vanligvis er det rundt 90% av den økonomiske støtten som kommer fra dugnadsarbeid, forteller Thomassen.

[img202836_3LM]

Lykkeskillingen er en del av Spareskillingsbankens gavefond, Skillingsfondet. Det ble valgt ut fem finalister som da prøvde å samle stemmer til sin klubb eller organisasjon. Kristiansand Gladiators stakk av med 200 000,- som de håper kan gå til byggingen av et klubbhus til klubben. For øyeblikket bruker klubben en container som garderobe og utstyrsbod.

 

Artikkelen er en del av serien "Sørnett dekker skyggeidretter."