Sørnett

Barnet kan ikke velge

Lille junior har fått en god start på livet uten noen røyking. Han er født helt røykfri. (Foto: Cecilia Breivold)

Lille junior har fått en god start på livet uten noen røyking. Han er født helt røykfri. (Foto: Cecilia Breivold)

I dag markeres Verdens tobakksfrie dag med spesielt fokus på barn. – De har ikke bedt om å bli røykere, sier Kari Log i Norges Astma- og Allergiforbund.

Publisert:

- Man involverer noe mer enn seg selv. Barnet som ligger i mors mage blir påvirket, men kan ikke velge det selv, påpeker Inger Klaumann, avdelingssykepleier på kvinneklinikken.

 

Født røykfri
På sykehuset markeres den Verdens tobakksfrie dag med at de nyfødte babyene får utdelt bodyer med teksten «Jeg er født røykfri!».

Nybakt pappa Jørn Nygaard mener det er helt naturlig at det ikke skal verken røykes eller drikkes alkohol under svangerskapet.

- Dagen i dag blir en ekstra påminnelse om at man ikke burde røyke. Jeg reagerer hvis jeg ser noen som røyker underveis i graviditeten, sier han med sin tre dager gamle sønnen i armkroken.

Skader barnet
Avdelingssykepleier Inger Klaumann mener det er veldig viktig å fokusere på farene ved å røyke under svangerskap.

- Det er udiskutabelt at dette er skadelig for barnet som ligger i magen. Vi oppfordrer på det sterkeste til å unngå røyking. Det er fare både for infarkt i morkaken, og at fødselsvekten er lavere hvis barnet utsettes for røyking under graviditeten, forklarer Klaumann.

Hun sier de gir mye informasjon om skadene ved røyking, både underveis og etter fødselen.

- Det er viktig å informere om skadene, men også at omgivelsene påvirker barna etter fødselen. De puster inn samme luft som mor og far, og den luften kan også være skadelig, sier Inger Klaumann.

Passiv røyking
Også større barn blir uskyldig skadelidende av voksnes røyking. Der gjelder både i hjemmet og ute i offentligheten.

[img68660_2RM]

- Ikke røyk i nærheten av barn. Vis hensyn, oppfordrer Kari Log, styremedlem i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Tall fra Helsedirektoratet viser at mange barn utsettes for passiv røyking hver dag.

- I Norge er det 100 000 barn som utsettes for passiv røyking hver dag. Barna påvirkes av giften uten at de velger det selv, påpeker Log.

Sammen med nestleder Sissel Solås i NAAF, Helene Morvik og Lisa Bjørneseth fra sykehuset og Lærings- og mestringssenteret informerer de alle som går forbi om dagens viktige røykfrie budskap. Reaksjonene varierer likevel litt.

- Røyk er faktisk er sårt tema. Noen synes det er flott at vi står her, mens andre blir litt sure for at vi tar det opp, forklarer Log.

Best mulig oppvekst
Med årets fokus på barn og unge, synes Kari Log det er aller verst med røyking i denne aldersgruppen, og spesielt de som ikke bryr seg om budskapet deres.

- De vet ikke hva de gjør med kroppen sin. Noen av dem jeg snakker med sier bare at andre i familien ikke har blitt syke av det, så for dem er det ikke så farlig. Da tenker jeg bare «Lucky you», for det er større fare for å få sykdommer som kreft og kols på grunn av røyking, sier hun.

[img68660_3LM]

Alle er enige om at røyking og barn er noe som det er viktig å opplyse om.

- Det er kjempepositivt med en slik dag. All informasjon om dette temaet er bra, og det er viktig å sette fokus på røyking og barn, sier Helene Morvik, spesialrådgiver ved Sørlandet sykehus.

- Barn fortjener det beste. De fortjener en røykfri oppvekst, avslutter Kari Log og får støttende nikk av de andre.