Klargjør siden...
Sørnett

Bli med på dugnad i idylliske Hamreheia

Even Kristiansen. Foto: Fredrik Bjørklund

Even Kristiansen. Foto: Fredrik Bjørklund

I år er det ekstra mange som stiller opp på dugnad. Årsaken kan være en lang og kjedelig vinter, med mye tid alene og lite sosialisering.

Publisert:

Like norsk som bunad og brunost er dugnaden. Helt siden Einar Gerhardsen sine dager, har dugnad vært et nøkkelord når det kommer til å arbeide sammen mot et felles mål som gagner alle. I disse milde maidager er dugnadsånden i Kristiansand på topp, og vi har tatt turen til Hamreheia for å følge deres årlige dugnad.

Når vi ankommer Hamreheia er dugnaden allerede i gang. Målet for sammenkomsten er ikke bare å arbeide sammen for et fint nabolag, men også få mulighetene til å være sosiale, og treffe hverandre utenom den vanlige turen til postkassen.

Oppmøtet er enormt, og dugnadsansvarlig, Even Kristiansen er imponert over hvor mange som har valgt å stille opp. På Facebookarrangementet var det påmeldt 10 stykker, men antall oppmøtte med raker og spader er nærmere 40.

- Vi pleier å ha en årlig dugnad i nabolaget. Gjerne før 17. mai. Det er hyggelig hvis nabolaget ser fint ut til da.

Han forteller at miljøet i nabolaget er veldig godt.

- Dugnad er også en flott måte å bli kjent med nye naboer på. Jeg tror det som drar såpass mange til dugnad i dag er det sosiale. Været er også på vår side. Dugnaden skulle egentlig vært i går, men siden været ikke med oss ble den flyttet en dag frem.

[img221954_2LM]

De oppmøtte på dugnaden er i alle aldere. Den yngste deltageren er Marie Skaar på 2 ½ år. Hun har fått på seg de nye hanskene sine, og sammen med mamma luker hun i veikanten.

- Jeg tror dette er ypperlig for folk som ønsker å bli bedre kjent med hverandre i nabolaget. Det er også et kjempeflott tiltak av velforeningen, at de tar ansvar og organiserer noe slik som dette. Det blir jo også mye triveligere å bo her når det er fint rundt oss, smiler hun.

 

 

[img221954_3RS]

Velformann, Martha Lomeland, er også positivt overrasket over at så mange valgte å benytte ettermiddagen til å gjøre nabolaget en tjeneste.

- Felleskapet i nabolaget tror jeg har mye å si for at folk velger å stille opp. Det blir rent og ryddig, og det er hyggelig å arbeide sammen mot et fint resultat.

Hun forteller at i år skal de også arrangere en dugnad på høsten.

- Vi har et «årshjul» i vellet, hvor vi skriver ned aktiviteter som finner sted. Vanligvis pleier vi å ha en sommerfest i gata også, sette opp telt, ha leker for barna og komme sammen og spise litt god mat. Vi får håpe dette lar seg gjør i år!

Det skal ikke stå på innsatsen av barna heller. Carmen Wold Jernæs på 5 ½ synes det er fint at de voksene passer på og rydder på uteområdet. Særlig lekeplassen og klatrestativet, der trives hun best. Hun og vennegjengen hjelper de voksene med å renske opp i busker og rive røtter.

[img221954_4LS]

- På dugnaden får vi is, det gleder jeg meg mest til. Det er moro å være med de voksene å jobbe. Men det gøyeste jeg vet er å hoppe på trampolinen hjemme, smiler hun.

Dugnaden har pågått i en halvannen time før Even spør om det er noen barn som er interessert i å få en is. Køen danner seg fort, og barna sikrer seg en valgfri is som premie etter godt arbeid. For de voksene er det kjeks og brus på menyen.

-Vi burde vel nesten ha grillet i dag, smiler Espen.

 

 

[img221954_5LM]