Sørnett

Bli med på dugnad i idylliske Hamreheia

Even Kristiansen. Foto: Fredrik Bjørklund

Even Kristiansen. Foto: Fredrik Bjørklund

I år er det ekstra mange som stiller opp på dugnad. Årsaken kan være en lang og kjedelig vinter, med mye tid alene og lite sosialisering.

Publisert:

Like norsk som bunad og brunost er dugnaden. Helt siden Einar Gerhardsen sine dager, har dugnad vært et nøkkelord når det kommer til å arbeide sammen mot et felles mål som gagner alle. I disse milde maidager er dugnadsånden i Kristiansand på topp, og vi har tatt turen til Hamreheia for å følge deres årlige dugnad.

Når vi ankommer Hamreheia er dugnaden allerede i gang. Målet for sammenkomsten er ikke bare å arbeide sammen for et fint nabolag, men også få mulighetene til å være sosiale, og treffe hverandre utenom den vanlige turen til postkassen.

Oppmøtet er enormt, og dugnadsansvarlig, Even Kristiansen er imponert over hvor mange som har valgt å stille opp. På Facebookarrangementet var det påmeldt 10 stykker, men antall oppmøtte med raker og spader er nærmere 40.

- Vi pleier å ha en årlig dugnad i nabolaget. Gjerne før 17. mai. Det er hyggelig hvis nabolaget ser fint ut til da.

Han forteller at miljøet i nabolaget er veldig godt.

- Dugnad er også en flott måte å bli kjent med nye naboer på. Jeg tror det som drar såpass mange til dugnad i dag er det sosiale. Været er også på vår side. Dugnaden skulle egentlig vært i går, men siden været ikke med oss ble den flyttet en dag frem.

[img221954_2LM]

De oppmøtte på dugnaden er i alle aldere. Den yngste deltageren er Marie Skaar på 2 ½ år. Hun har fått på seg de nye hanskene sine, og sammen med mamma luker hun i veikanten.

- Jeg tror dette er ypperlig for folk som ønsker å bli bedre kjent med hverandre i nabolaget. Det er også et kjempeflott tiltak av velforeningen, at de tar ansvar og organiserer noe slik som dette. Det blir jo også mye triveligere å bo her når det er fint rundt oss, smiler hun.

 

 

[img221954_3RS]

Velformann, Martha Lomeland, er også positivt overrasket over at så mange valgte å benytte ettermiddagen til å gjøre nabolaget en tjeneste.

- Felleskapet i nabolaget tror jeg har mye å si for at folk velger å stille opp. Det blir rent og ryddig, og det er hyggelig å arbeide sammen mot et fint resultat.

Hun forteller at i år skal de også arrangere en dugnad på høsten.

- Vi har et «årshjul» i vellet, hvor vi skriver ned aktiviteter som finner sted. Vanligvis pleier vi å ha en sommerfest i gata også, sette opp telt, ha leker for barna og komme sammen og spise litt god mat. Vi får håpe dette lar seg gjør i år!

Det skal ikke stå på innsatsen av barna heller. Carmen Wold Jernæs på 5 ½ synes det er fint at de voksene passer på og rydder på uteområdet. Særlig lekeplassen og klatrestativet, der trives hun best. Hun og vennegjengen hjelper de voksene med å renske opp i busker og rive røtter.

[img221954_4LS]

- På dugnaden får vi is, det gleder jeg meg mest til. Det er moro å være med de voksene å jobbe. Men det gøyeste jeg vet er å hoppe på trampolinen hjemme, smiler hun.

Dugnaden har pågått i en halvannen time før Even spør om det er noen barn som er interessert i å få en is. Køen danner seg fort, og barna sikrer seg en valgfri is som premie etter godt arbeid. For de voksene er det kjeks og brus på menyen.

-Vi burde vel nesten ha grillet i dag, smiler Espen.

 

 

[img221954_5LM]

 

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand