Sørnett

Buddhist i bibelbelte

Kristiansand som er norges bibelbelte og som har den største andelen av frikirkelig evangelisk protestantisme har tidligere gjort det vanskelig for enkelte å konvertere til en annen tro. Men nå ser det ut til at ting vil endre seg.

Publisert:

Mange familier i Kristiansand er ofte litt mer kristen en det de ofte er andre steder i Norge, og du blir fra ung alder av introdusert til de normene å levemåtene som en som er kristen har. Fra før av når Internett og muligheten til å få informasjon om andre livssyn var moderert var det ikke så vanlig å bytte over til andre religioner eller livssyn, men i dag merker vi en økning blant de unge. Det som starter å bli mer å mer populært er tankeretningen ateisme ettersom at forskning og trangen på å måtte se bevis for å tro blir mer normalt.

Men gjennom disse bevisene blir også mye realitet servert for de unge, og mange får et annet perspektiv på verden en før. Det er lettere å finne sitater og uttalelser fra filosofer eller enkeltpersoner som snakker om andre livssyn og trosretninger. Og evnen til å overtale blandet med følelser kan få mennesker til å tro på ting de ellers ikke trodde de ville, sier  Robert Cialdini i boken "Influence: the Psychology of Persuasion".

Så med all omtalelsen om hvordan mennesker er i media har fått en gruppe mennesker til å velge buddhismen ovenfor den tidligere troen sin kristendommen. Buddhismen er i stadig vekst blant nordmenn på grunn av sitt konsept om hvordan menneske skal oppføre seg og være. Den typiske nordmann velger derimot ikke å gå fult ut som buddhist men velger de delene av troen som de finner seg enig med og utvikler livssynet sitt ut i fra dette.

- Buddhisme handler mer om å se verden i et annerledes perspektiv. Og for meg har det forbedret livet mitt på mange måter. Jeg ser ikke ned på folk som velge å være ateister heller, som noen religiøse gjør. Heller så ser jeg det sånn at hvis det ikke var ateister, muslimer eller kristne i verden hadde det ikke vært noe poeng å si "jeg er buddhist", siden man trenge kontraster for å forstå alt i verden sier Bendik Gundersen, buddhist i Kristiansand.

Også andre tidligere kristne ser på konseptet til buddhismen og ateismen som en mer appellerende måte å se på seg selv. Og nå i den tiden vi lever i er det lettere å velge hva vi vil tro på istedet for å bare bli tildelt en tro.


- Jeg kan velge å være på "lag Norge" eller "motstander mot terrorisme". Men hvordan kan jeg vite hva lag jeg er på uten en motstander? Dette er konseptet om "non-dualism". Å forstå at toppen og bunnen av bølgen, det svarte oghvite, ondskap og fred, 1 og 0, er avhengige av hverandre for å eksistere sier Birte Waage som er ateist i Kristiansand.

Og fremtiden vil nok vise at det vil bli mer og mer blandet av livssyn også i Kristiansand blant nordmenn ettersom hvert enkelt individ har sin egen måte å se på verden og seg selv.

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand