Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Folk sitter å diskuterer dagens spørsmål Foto: Jonas Gjervik Kvalsvik
Mandag kveld samlet Human-Etisk Forbund folk til samtale og refleksjon under filosofipuben på Håndverkeren. Temaet for kvelden var «Lokalsamfunnet vårt», med fokus på hvordan vi i hverdagen kan bidra til å styrke demokratiet.
Jonas Gjervik Kvalsvik
Publisert: 06.05.2025 kl 15:25
Sist oppdatert: 06.05.2025 kl 15:26
– Vi ønsker å løfte frem den gode dialogen, det å kunne mene noe, tenke kritisk – og møte andre, også dem vi kanskje er uenige med, forteller arrangør Victoria Østerberg
Victoria Østerberg, medlem i Filosofi planleggingsgruppe Foto: Jonas Gjervik Kvalsvik
I Biblioteket på Håndverkeren møttes mennesker i alle aldre for å samtale om noe som angår oss alle: demokratiets stilling, og hvordan lokalsamfunnet vårt kan være en nøkkel i bevaringen av grunnleggende verdier.
Som arrangør Victoria Østerberg fra planleggingsgruppa i Human-Etisk Forbund forteller, er det samtalen som står i sentrum.
Arrangørene ønsket å knytte arrangementet til Demokrati-Uka.
- Det var viktig for oss å utforske hvordan vi, i våre egne lokalsamfunn, faktisk kan bidra til å styrke demokratiet, sier Victoria Østerberg.
Temaet ble presentert gjennom en kort innledning, etterfulgt av spørsmål om hvordan vi kan opprettholde gode offentlige rom, engasjere oss i frivillighet, og utvikle uenighetsfellesskap – altså evnen til å tåle uenighet på en konstruktiv måte.
Victoria og Mira sitt bord under diskusjonen Foto: Jonas Gjervik Kvalsvik
Et kjennetegn ved Filosofi Pub er formatet: Etter innledningen er det deltakersamtaler rundt bordene, før programmet samles i plenum for en oppsummering. Her får alle sjansen til å delta, og ingen blir sittende passive og bare lytte.
– Mange er litt bekymret før de kommer, fordi de tror det blir vanskelig å prate mye med fremmede i en time, forteller Victoria.
Men de får nesten alltid god respons etterpå
– Folk får gode samtaler, noen finner til og med nye venner. Og allerede fra de setter seg, gjør vi vårt beste for å løsne på stemningen og få praten i gang.
For deltakerne er Filosofi Pub et friskt pust sammenlignet med vanlige seminarer og foredrag. Mira Svartnes Thorsen var en av de fremmøtte denne kvelden.
– Jeg så at vi skulle snakke om lokaldemokrati og bygging av fellesskap. Og det er to begreper som står veldig høyt i kurs hos meg. Så da kom jeg, sier hun med et smil.
Mira Svartnes Thorsen, deltager på filosofipub Foto: Jonas Gjervik Kvalsvik
Mira beskriver hvor viktig det er å faktisk møte opp, å komme seg ut av stua og delta i felleskapet.
– Jeg tror noe av det mest demokratibyggende man kan gjøre er å komme seg opp av sofaen, ut av stua, og ut og møte andre, sier hun.
En av kveldens kanskje mest spennende refleksjoner var innføringen av begrepet "det tredje rommet". Dette handler om møteplasser som verken er hjemmet eller jobben, men stedet hvor folk kan møtes på tvers av bakgrunn og yrke. For Mira, som selv arrangerer konserter i Ravnedalen Live og Dirty Old Town, var dette særlig tankevekkende.
– Jeg ble veldig inspirert til å tenke over hvordan våre arrangement kan være nettopp slike tredje rom, hvor folk kan møtes og ta ansvar for fellesskapet.
Én av styrkene ved Filosofi Pub er det brede aldersspennet og mangfoldet.
– Vi ser at det kommer både studenter, eldre, folk som er medlemmer i Human-Etisk Forbund, og noen som bare har oppdaget arrangementet via Håndverkeren, forteller Victoria Østerberg.
– Det gir noe helt spesielt å samle ulike generasjoner og erfaringsbakgrunner rundt samme bord. Ikke ofte ser vi det i dagens samfunn.
Når kvelden avrundes, sitter de fleste igjen med nye perspektiver og ny innsikt. Mira forteller:
– Jeg lærte noe i kveld. Og det aller viktigste, for meg, er å oppleve at vi kan være i et rom og diskutere noe viktig sammen. Det gir meg fornyet håp, og det er kanskje verdt noe i seg selv.
Filosofi Pub på Håndverkeren viser at det finnes lavterskelarenaer der folk faktisk kan møtes, diskutere og undre seg sammen rundt spørsmål om liv og samfunn. Human-Etisk Forbund ønsker å videreutvikle konseptet, og håper at slike møter kan bidra, om så bare litt, til en mer levende demokratisk kultur.
Slik sett står Filosofi Pub som et sterkt eksempel på at demokratiet ikke bare leves ut i stemmelokalet, men skapes og utvikles i samtalene vi har med hverandre i hverdagen – på pub, på biblioteket og i møte med engasjerte medmennesker.