Sørnett

Fløys Tony (24): – Guttedrømmen er fortsatt Odd

MIDTBANETERRIER: Tony Hieu Vo spilte samtlige kamper på Flekkerøy Stadion i fjorårets sesong. 24-åringen var en av nøkkelspillerne med sine 29 kamper på midtbanen for Fløy. Foto: Bawar Amin

MIDTBANETERRIER: Tony Hieu Vo spilte samtlige kamper på Flekkerøy Stadion i fjorårets sesong. 24-åringen var en av nøkkelspillerne med sine 29 kamper på midtbanen for Fløy. Foto: Bawar Amin

Skiensgutten Tony Hieu Vo har flere aldersbestemte landskamper, og ble i ung alder sett som et kjempetalent i Odds Ballklubb – men fikk ikke proffkontrakt som 19-åring. Etter fjorårets eventyrlige sesong med Fløy er Vo klar til å ta PostNord-ligaen med storm.

Publisert:

Det var under en treningskamp tidligere i januar mellom Start og Fløy i Sørlandshallen – at undertegnede skulle få øynene opp for en fotrapp arbeidsmaur sentralt på midtbanen. Det var igjen duket for lokaloppgjør på Sørlandet mellom de to klubbene, hvor storebror Start var ute etter å revansjere cuptapet i NM i fjor. Siden forrige møtet mellom lagene hadde Start-laget satset tungt, og til tross for at det kun var en treningskamp, stilte Mark Dempsey med et toppet lag mot laget fra Flekkerøy.

Men motstanderen så ikke ut til å skremme Fløy, for de hadde nemlig midtbaneterrier Tony Hieu Vo på banen. Og da går ting som oftest på skinner for øya-laget. Han var limet mellom forsvaret og angrepet for laget sitt da Start ble beseiret.

Var sterkt ønsket av Mattias Andersson

2016-sesongen med Vindbjart var Vo stort sett plaget med skader, og derfor ble løsningen en ny vår med Fløy – som på den tiden rykket ned fra 2. divisjon for første gang siden de rykket opp i 2004.

I Fløy skulle han gjenforenes med en gammel kjenning fra tiden i Odd, svenske Mattias Andersson, som for øvrig i dag er hovedtrener for Arendal.

– Det var Mattias Andersson som ønsket meg så sterkt i Fløy. Jeg følte derfor at det var riktig å gå til Fløy selv om de lå i bunnen og allerede hadde rykket ned, sier Tony Hieu Vo.

Og legger til:

– Men jeg visste at det ville bli et bra lag på øya. Og vi rykket jo opp i fjor med god margin. Så det gikk jo bra!

– Tony er en seriøs, ambisiøs og talentfull spiller med flere aldersbestemte landskamper. Han har stor løpskapasitet, gode basisferdigheter og er skuddvillig, sa Vindbjart-trener Steinar Skeie i 2015 da klubben fra Vennesla hadde hentet den daværende 21-åringen til Sørlandet fra Pors.

– Genitrekk å gå til Fløy

En som har fulgt Odds Ballklubb i mange år er Tor Henrik Stensland. Han husker godt til Vo fra tiden i Pors og Odd, og har også sett mye av midtbanemannen i Fløy etter at han bosatte seg på Sørlandet.

– Det ville seg ikke helt for Tony Hieu Vo i Vindbjart, men i Fløy spilte han seg fast i et godt lag med gode trenere. Fløy har en spillestil som passer han perfekt. De ønsker å involvere midtbanen før de kjører raskt i lengderetning, noe som gir Tony muligheten til å ha ball, og å løpe mye – det er han god til. Han spiller i en litt usynlig posisjon, og gjøre mye grovarbeid som er vanskelig å se, men forsetter han utviklingen ifra i fjor, så er jeg overbevist om at det kommer til å bli snakket en del om Tony Vo kommende sesong, sier Stensland til Sørnett.

Se også: Store ambisjoner for øya-laget Fløy

Spilte med en av de tøffeste årgangene i Odd

Odd har en lang og stolt tradisjon for juniorfotball. I 2010 var Fløy-spilleren en del av Odd-juniorene som gjorde sine saker bra i NM. De ble også første juniorlag til å komme til to finaler i en og samme sesong (JET-cupen og NM).

– Tony var nok noe uheldig med timingen når han skulle bli tatt opp. Han spilte på et utrolig godt juniorlag, med blant annet spillere som Fredrik Oldrup, Stefan Mladenovic, Thomas Grøgaard og Emil Jonassen – som er alle er proffe i dag, sier Stensland.

– Han kjempet nok mest med Fredrik Oldrup, som rett og slett var et par hakk bedre på den tiden. Oldrup spiller nå i Zulte Waregem i Belgia, og har gjort en meget bra karrière ut av fotballen. Tony var for all del en veldig god spiller også da, men det manglet nok også litt på det fysiske på den tiden. Det har han jobbet mye med. Han var uten tvil et veldig stort talent, men timingen var ikke riktig, forklarer journalisten videre.

Håper den store drømmen går i oppfyllelse

Selv om veien har vært kronglete, nekter 24-åringen å gi slipp på guttedrømmen.

– Guttedrømmen har alltid vært å spille for Odd, og det er det fortsatt. Jeg jobber hver dag for at den drømmen skal gå i oppfyllelse – så får vi se. Det har vært en lang reise, sier Tony Vo.

Allerede som 16-åring ble han tatt opp til juniorlaget til Odd og fikk aldersbestemte landskamper ved siden av.

– Jeg hadde en veldig profesjonell hverdag og fikk god oppfølging av mange gode trenere. Jeg fikk trene med Odd sitt seniorlag fast når jeg var 19 år.

Men det ble det ikke proffkontrakt etter tre år i Odd-skolen, og Vo flyttet derfor til det glade Sørlandet for å søke lykken.

– Når jeg ser tilbake på tiden min i Odd, så tenker jeg at det er de tre mest lærerike årene i mitt liv. Jeg lærte utrolig mye. Det var en viktig periode i livet for den perioden formet meg som både menneske og fotballspiller. Jeg ser tilbake på den tiden ofte, og savner den tiden veldig mye. Det er ingen tvil om at jeg vil tilbake, sier han bestemt.

Roser Fløy-treneren

Nikola Trajkovic var mannen som overtok treneransvaret for Fløy etter Mattias Andersson ble klar som Arendal-trener. Serberen har erfaring fra toppfotballen i utlandet som spiller for blant annet storklubben Røde Stjerne, og som trener har han UEFA A-lisens.

– Han er en fantastisk trener. Jeg tror faktisk jeg ikke kunne hatt en bedre trener akkurat nå. Jeg lærer nye ting hele tiden. Han har jo internasjonal erfaring som spiller og har vært med på veldig mye. Og han spilte i tilligg i den posisjonen jeg spilte i som aktiv, sier Tony Vo.

- På hvilken måte er han best?

– Nikola er flink til å legge merke til små detaljer som ikke andre trenere legger merke til.

Vo trekker frem mentaliteten som en av Trajkovics sterkeste egenskaper.

– Ikke bare fordi han har vært profesjonell, men bakgrunnen hans fra Serbia og kulturen hans er helt annerledes fra det vi er vant til med i Norge. Han er veldig motiverende og minner oss stadig om å ha trua i det vi driver med. Så lenge vi jobber for hverandre og jobber som et lag – kan vi slå hvem som helst. Mentaliteten hans inspirerer oss.

[img176978_2LF]

Signerte nylig ny kontrakt

Fløy kunne forrige uke meddele at de hadde forlenget kontrakten til Tony Hieu Vo, som dermed blir å se i blått i årets PostNord-liga. Han har trua på at Fløy kan gjøre en ny kjempesesong.

– Vi hadde en veldig god sesong i fjor, men det var ikke i alle kamper vi var klart best selv om vi klarte å avgjøre kampene i vårt favør. I år så blir det mye tøffere motstand og kommer derfor til å bli hardere straffet hvis vi gjør de feilene, sier Vo.

– Men jeg er svært positiv til kommende sesong. Vi har et sterkt lag på papiret og la et godt grunnlag i fjorårets sesong, og samtidig fått inn enda flere forsterkninger. Jeg tror vi kommer til få en fantastisk sesong i år også.

Og Stensland mener at denne sesongen blir avgjørende for veien videre for Fløys draktnummer 10.

– Jeg tror dette er siste sjanse for Tony hvis han skal bli ordentlig proff. Han er 24 år, og må ta de siste stegene i år om det skal være noe håp. Han er en nydelig spiller i 2. divisjon, men nivåforskjellen er stor, og han må opp noen hakk om det skal være mulig, mener Stensland.

- Tror du vi får se ham i Odd en dag?

– Ryktene sier at han har trent godt i vinter, og som sagt, om utviklingen fortsetter så skal man ikke avskrive det. Odd trenger en midtbanespiller, og de følger alltid med på tidligere spillere. Det er en lang vei, men det er mulig.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" type="slideshow" ids="177011,177008,177009,177010,177012"]