Sørnett

- Kosherslakting er uetisk

BARBARISK: Jens Øystein Eide syntes kosherslakting utsetter dyret for unødvendig smerte og lidelse. Foto: Isak Gundersen

BARBARISK: Jens Øystein Eide syntes kosherslakting utsetter dyret for unødvendig smerte og lidelse. Foto: Isak Gundersen

Daglig leder ved Jens Eide AS, Jens Øystein Eide, mener det finnes bare en riktig måte å avlive et dyr på humant.

Publisert:

[youtube]http://youtu.be/obYEoOiYwf4[/youtube]

– Vi praktiserer allerede halal-slakting på huset. Da festes elektroder til hodet på dyret som avlives ved elektrosjokk gjennom hjernen. Når dyret er hjernedødt kuttes så strupen av vår slakter. Idet dyret tappes for blod leser slakteren en muslimsk bønn, forteller Eide.

Etter «islamsk lov» skal slakteren som utfører dette være muslim. I følge Eidet skal ikke dyret føle noen smerte ved denne metoden.

- Noe annet er bare ikke etisk riktig, forteller storslakteren.

Unødvendig lidelse

Eide kommer ikke til å praktisere kosherslakting om det blir lovlig i Norge. Han tror KrF vil møte kraftig motstand om et slikt forslag får gjennomslag.

– De avgjørelsene vi tar i forhold til dette vil også leverandørene og bøndene stå bak, slår Eide fast.

Slakteren mener at en av ti slaktere vil utføre kosher ritualet perfekt og smertefritt. Den resterende parten vil påføre dyret unødig lidelse og smerte.

– Jeg har sett utførelse av kosherslakting på nett og jeg må si det er helt barbarisk. Personlig får jeg det ikke til å stemme og det skjærer meg langt inn i hjerterota, forteller Eide.

Religiøse rettigheter veier tyngre

Leder for KrFU Kristiansand, Livar Veggeland, stiller seg bak uttalelsene til Kjell Ingolf Ropstad i Fædrelandsvennen. Han mener det framstår som betenkelig at Norge er et av de få landene som praktiserer forbud mot kosherslakting.

– Det er flott om vi går inn for en endring. Det vil bidra til å ytterligere ivareta religiøse minoriteter sin praksis.

Veggeland mener metoden ivaretar dyrevernet selv om man i forkant av blodtappingen ikke fortar et elektrosjokk i dyrets hode.

– Man kan argumentere for at det er mindre brutalt å gjøre dyret hjernedødt før blodtappingen. Et raskt og presist kutt i hovedpulsåren har samme effekt på hjernen. Bare i motsatt rekkefølge.

Den unge politikeren mener at man må sette de ulike slaktemetodene i perspektiv.

– Det er jo en viss forskjell. Jeg mener at den er så liten at religiøse minoriteter sine rettigheter bør veie tyngre. I den tradisjonelle elgejakten skadeskyter man 4000 elg i året. Jeg er ikke i mot elgejakt, men man kan jo påpeke at dette påfører dyret langt mer lidelse enn kosherslakting.