Klargjør siden...
Sørnett

Det er vanskelig å forstå hvordan andre har det

Isak Myrseth Mathisen forteller sin opplevelse
 Foto: Truls Lewis Sandviken Bøe

Isak Myrseth Mathisen forteller sin opplevelse Foto: Truls Lewis Sandviken Bøe

Juni er en måned for varme, glede og være stolt over den du elsker, men det er også en måned for å legge merke til de som trenger det mest. "Menns mental helsemåned" er til for menn og gutter som ikke har det så godt.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2025 kl 22:05

-Jeg visste han sleit med litt ting, jeg visste ikke at det var så alvorlig som det var. Det var vanskelig å se det på han

Isak Myrseth Mathisen (23) mistet kompisen sin, nå ønsker han å fortelle sin historie. Mathisen forteller at han gikk på taekwondo sammen med kompisen, før han gikk bort.

- Han koste seg på trening, men var ikke den mest motiverte, selv om han kom hver gang.

Trønderen som ville si farvel med kompisen sin for siste gang, endte dessverre opp med å få noen problemer.

- Jeg hadde ikke mulighet til å komme meg hjem for begravelsen, så jeg måtte få oppdateringer av søskenbarnet mitt.

Mathisen forteller at smerten fortsatt ligger der, men at den ikke dukket opp med engang

- Det var rart når jeg fikk høre det. Jeg trodde ikke på det i starten. Det tok lang tid før det gikk opp for meg. Jeg tror det tok noen dager før jeg faktisk begynte å skjønne det. Han forteller videre at mental helse har blitt en viktig del av han nå og at han ønsker at flere menn prøver å åpne seg. - Jeg vil at vi skal snakke mer med hverandre og søke hjelp, så man slipper å sitte med slike følelser på egenhand.

Påvirker mange

Ifølge Folkehelseinstituttet er det omkring 650 personer som velger å ta livet sitt i gjennomsnitt hvert år, hvorav 3 av 4 er menn. Folkehelseinstituttet skriver videre at om ti personer blir påvirket av en person som tar livet sitt, vil det være 6500 personer som blir påvirket årlig. Det vil si at mesteparten av landets befolkning kommer til å bli påvirket av selvmord i løpet av livet sitt.

Arrangement for menn

Jan-Erik Mæland startet opp "Tør å si det", som er et arrangment som inviterer hovedsakelig menn til å kunne åpne seg selv og snakke om følelser.
- Menns mentale helse er viktig. Vi redder liv med å bry oss. Vi er nødt til å snakke mere sammen.

– Jeg vil oppmuntre menn til å tørre å dele mer. Åpenhet kan redde liv, og sosiale medier kan være et viktig verktøy for å skape en positiv smitteeffekt, hvor det blir mer akseptert å snakke om det som er vanskelig.

Mæland har hatt fokus på menns mentale helse i de fleste årene han har vært aktiv og håper flere forstår viktigheten av temaet.
Mæland har tidligere laget sanger om mental helse og går under artist navnet "Gino". Han forteller videre at han jobber med en dokumentarfilm og en bok, som begge kommer ut senere i høst. Om dokumentarfilmen røper Mæland at det fokuseres på mental helse og at flere kjente fjes kommer til å dukke opp.

et innblikk i Tør å si det
 Foto: Daniel Mirabal Chessal

et innblikk i Tør å si det Foto: Daniel Mirabal Chessal

I løpet av 2024 ble det registrert 727 selvmord. 535 av disse var menn.

Ta vare på de rundt deg og deg selv.
Hjelpetelefonen: 116 123
Tjenesten er døgnåpen