Sørnett

Må måke seg frem til graven

GANGVEI: Parkvesenet brøyter kun gangveiene mellom gravene. FOTO: Karoline Sundfør

GANGVEI: Parkvesenet brøyter kun gangveiene mellom gravene. FOTO: Karoline Sundfør

Kirkegårdene på Sørlandet er nedsnødd, og gravene er vanskelige å komme seg frem til. Besøkende blir oppfordret til å ta med egen spade.

Publisert:

- Dette syntes jeg bare er latskap fra kirken sin side. Etter regnet har mye av snøen fryst til is, og da er det ikke like lett å få måket, sier Anne Lise Killesen.

Sørnett møtte henne ved en av kirkegårdene i Kristiansand.

Ugjørlig oppgave

Hovedansvarlig på Oddernes kirkegård, Tomas Drangsholt Gabrielsen, sier det ikke er nok kapasitet til å brøyte kirkegårdene, kun gangveiene.

- Det er over 10 000 graver på Oddernes som ligger utrolig tett, så det hadde ikke vært mulig å fått bort snøen fra hver enkelt grav. Det er et helt uoverkommelig arbeid.

- Vi graver kun frem gangveiene

[img189874_2LF]

Det er parkvesenet som har ansvaret for brøytingen, mens kirkene bestemmer hvor det skal bli brøytet.

- Vi brøyter ikke frem gravsteinen, det er sånn det er med vinter. Da snør de ned og de pårørende har ansvaret for å stelle selv. Vi graver kun frem gangveiene, men skal det være en begravelse så brøyter vi en vei inn sånn at man kommer seg til, forklarer Fride Schive fra parkvesenet.

Selv om gangveiene mellom gravene er brøytet og strødd, er det fremdeles et problem for pårørende som vil besøke gravene.

- Jeg forstår at folk ikke er ute å besøker kirkegården etter snøkaoset, det er jo ikke sikkert at du finner frem til graven, sier Anne Lise Killesen.

[img189874_3RS]

Samme regler gjelder i nord

I nord er de vant med mye vær og vind i forhold til her i sør. Gravlundsansvarlig i Tromsø, Jørgen Forøy, forteller om den store utfordringen de har med snøen.

- Vi er vant med mye vær her oppe, det har vært rundt 2,5 meter snø i vinter. Det er rett og slett umulig å brøyte 22 gravlunder, forklarer Forøy.

Viktig å ha tilgang til graven

[img189874_4RS]

Kristin Haugen er diakon i Randesund menighet og tar seg av kirkens omsorgsarbeid. Hun jobber med mennesker som har mistet noen. Hun mener det er viktig for enkeltpersonens sørgeprosess å ha tilgang til gravene.

- Det er veldig viktig at man skal komme frem, det er viktig hele året. Det er jo mange somhar en rytme hvor de går på graven ofte. Noen har det sånn at de går nesten daglig, enten de bare sitter der, står eller tenner et lys, men det er en rytme, sier diakon Kristin Haugen.

Støtter kirkens avgjørelse

Sørnett møtte også besøkende, Synne Lauvland ved en av de andre kirkegårdene. Hun mener det er en selvfølge at man har ansvaret for brøytingen selv.

- Det er jo samme regler som gjelder når du steller graven med lys og blomster, du har selv ansvar for stell og måking når snøen også kommer.

[img189874_5LF]