Sørnett

Fra generasjon til generasjon

Ida Jacob (8) og Pia Eiersland (11) viser stolt frem ting de har laget. Foto : Kamilla Aabel.

Ida Jacob (8) og Pia Eiersland (11) viser stolt frem ting de har laget. Foto : Kamilla Aabel.

Publisert:

- Det å formidle håndarbeidsteknikker som holder på å forsvinne, er en glede og en skaperevne som er en drivende kraft, sier Turid Eik, nestleder i Kristiansand husflidslag og Ung husflid-kontakt.

Norges husflidslag satser på unge. Men ikke før i 2015 ble Ung husflid startet i Kristiansand. Det er et tilbud for barn fra åtte- ni års alderen til tjuefire år. Da er det alt fra veving, strikking og brodering. Det er samlinger fra åtte til ti ganger per halvår med totalt 14 barn som er medlem.

- Det er veldig gøy å lære seg å sy, veve og strikke. Her har jeg lært alt jeg kan av dette og kommer til å fortsette. Det er ganske rolig og det er kun jenter her, man lærer mye samtidig som vi har det hyggelig, sier Pia Eiersland.

Hun var en av de aller første som begynte på Ung husflid. Fra ung husflid startet opp i 2015 var Pia på plass og har vært her siden.

Ida Jacob (8) er ganske fersk representant i Ung husflid.

-De voksne er snille og de hjelper meg veldig mye. Det er veldig gøy at vi kan sy og strikke sammen med andre.

Turid Eik forteller det er en glede å være skaperen.

- Det å skape ting med hendene og formidle det jeg kan med den erfaringen jeg har er en glede. Nå om dagen hopper vi over en generasjon, det er besteforeldrene som lærer barna. Foreldrene har enten ikke tid eller ikke nok kunnskap. Vi er i en periode der vi ikke lager så mye selv lenger, sier Turid Eik.

[img174741_2LF]

Hvorfor driver dere på med dette?

- Dette er fordi vi er bærere av tradisjoner og det er gammelt håndverk som overleverer til nye generasjoner. Det er håndboren kunnskap som sitter i fingrene og som må læres. Man kan ikke bare lese ei bok, det krever tid og tålmodighet for å få det inn i hendene, sier Åse Ellingsen tidligere formann i Kristiansand Husflidslag.

Hun forteller også at lærerne på skolen ikke har samme kunnskap og nok tid til å lære dette bort.

- Vi er bærere av tradisjoner, sier Ellingsen.

- Her kommer unger for å lære, de er lydhøre og de voksne er gode til å lære bort kunnskapen. Jeg blir imponert over roen ungene har, sier Edna Syvertsen som er med i vevegruppen.

Ulike aktiviteter på huset

[img174741_3RM]

De tre engasjerte vevedamene Åse, Edna og Marit (Drange) forteller at det stadig skjer noe på huset. Alt fra vase kurs, veving, unge husflid, bunads ring, knipling, pinner og krok, strikke og hekle kveld. Det arrangeres også gratis kurs i gjærkrakk laging, nissekurs, lappeteknikk, spinnekurs og ikke minst bunadskurs som er veldig populært og er full booket. Alt som lages med hendene er husflid.

-Jeg tror mange har vært innom og tilegnet seg kunnskap der man har felles interesser og ikke minst sosialt. Vi alle har en vev hjemme, men det å komme seg ut og være sammen er veldig fint. Det blir en skaperglede og tålmodighet, sier Syvertsen og smiler.

I 1891 ble Kristiansand husflidslag stiftet, og er 127 år gammelt. Vest-Agder husflidslag er bindeleddet mellom de lokale husflidslagene og Norges Husflidslag. Det er ni lokallag her i Vest-Agder, der Kristiansand husflidslag er det eldste lokallaget i Vest.

[gallery ids="174765,174690,174692"]