Sørnett

Arne Spangereid og livet som fulltidskunstner

- Det er utrolig digg

Fulltidskunstner Arne Spangereid på atelieret sitt på Odderøya

Fulltidskunstner Arne Spangereid på atelieret sitt på Odderøya

Arne Spangereid begynte å satse for fullt på kunsten sin i slutten av trettiårene. Nå er han en anerkjent fulltidskunstner som blant annet har levert kunst til hertuginnen av York og stilt ut malerier på Red Bull Hangar-7.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2024 kl 15:33

– Hvilke tema, figurer og handlinger er gjengangere i kunsten din?
– Har for tiden tre serier med bilder som jeg kommer tilbake til. Den første er bymotiv, det jeg slo gjennom med først. Nummer to er interiørscener med morsomme figurer i bakgrunnen. Den kaller jeg for «Disruption». Så er det den tredje der det er mennesker på stranda med flagrende kjoler som spiller fotball eller gjør noe aktivt. Prøver å ha en leken vri.

Kunstner Arne Spangereid
 Foto: Andreas Collins

Kunstner Arne Spangereid Foto: Andreas Collins

– Hva har vært det største øyeblikket så langt i din kunstnerkarriere?
– Hadde en utstilling i 2019 i Østerrike, i Red Bull Hangar-7. Det var eieren av Red Bull som organiserte det. Allerede før åpningen var alle bildene mine utsolgt fordi eieren av Red Bull hadde kjøpt mange av dem. Når åpningen begynte hadde jeg heldigvis ekstrabilder - som også ble utsolgt.

Foto: Andreas Collins

Foto: Andreas Collins

– Hvilke kunstverk har du jobbet på i det siste?
– Nå jobber jeg med en utstilling med bylandskap. Så da har jeg vært rundt om i noen byer, som Fredrikstad, hvor jeg har tatt bilder og lager malerier derfra.

Foto: Andreas Collins

Foto: Andreas Collins

– Hva lar du deg inspirere av?
– Når det kommer til bylandskap er det byer som jeg besøker. Kan være hvilken som helst by. Enten det er en tur i Lyngdal eller New York. Men når det kommer til «Disruption» har det vært leketøyene til min datter eller tegnefilmer hun ser på. Det er både ting jeg ser men også tanker. Av og til ser jeg et bilde i hodet av hva jeg skal male.

Foto: Andreas Collins

Foto: Andreas Collins

– Hvilken utstilling er du mest fornøyd med?
– Den på Red Bull Hangar-7 var jeg godt fornøyd med. Kan også si at jeg i fjor hadde et samarbeid med hertuginnen av York, som foregikk digitalt på nett. Da fikk jeg samarbeide med en ganske kjent person. Og bildene jeg lagde var jeg godt fornøyd med. Før så hadde jeg en utstilling som ikke solgte så bra, men jeg var fornøyd med den kunstneriske kvaliteten.

Foto: Andreas Collins

Foto: Andreas Collins

– Hvordan var det å levere kunst til hertuginnen av York?
– Det var utrolig kult. En kurator som jobbet for hun hadde sett en utstilling jeg hadde i Oslo. De så at min stil med interiørscenene kunne passe veldig bra med en tøydukke som hertuginnen har. Prosessen ble at jeg malte først et bilde så skrev hun en serie med dikt utfra mitt maleri, og så lagde jeg flere malerier basert på de diktene.

Foto: Andreas Collins

Foto: Andreas Collins

– Har du et maleri som du er spesielt stolt av, eller tilknyttet til?
– Et av de tidlige bildene i den serien med interiørbildene, et av de første jeg lagde i den typen.

– Hvilke 3 ord vil du bruke for å beskrive kunsten din?
– Figurativt, stemningsfullt og uttrykksfullt

Foto: Andreas Collins

Foto: Andreas Collins

– Hvordan er livet/hverdagen som fulltidskunstner?
– Det er utrolig digg. Har hatt andre jobber før, men jeg kan nesten ikke fatte hvor herlig det er å være kunstner. Har full kontroll over egen tid, kan jobbe med det man synes er interessant, man har så mye fleksibilitet. Det eneste er at du har ikke noe fast lønn. Jeg har aldri søkt om stipend. Er kun avhengig av at kunsten selges. Jeg prøver i utgangspunktet å komme meg i studio hver dag

– Hvilke råd har du til kunstnerspirer og nykommere?
– Ikke sats på kunst med mindre du absolutt må. Hvis du er så dreven at du må gjøre det, må du bare gjøre det. Husk også det at det å male er en glede i seg selv. Det gir deg masse glede bare å holde på med det.

Foto: Andreas Collins

Foto: Andreas Collins

– Hvor lang tid bruker du vanligvis på et maleri, fra idé til ferdigstilt verk?
– Vanskelig å si. Idefasen og sånt er som regel en lenger prosess enn det å stå og male. Jeg vil si det går en måneds tid. Men det spres utover fordi jeg jobber med flere bilder samtidig.

– Hva er planene videre for 2024?
– Har du sett filmen «Yes Man» med Jim Carrey? Visdommen fra den filmen var noe jeg tok med meg når jeg satset på kunst, det å si ja. Det kommer forespørsler og jeg pleier å si ja til de fleste. Men nå har jeg kommet til et punkt hvor jeg må si nei av og til. Stresser ikke med planer, fokuserer på å lage kunst jeg synes er interessant.

– Hvor er neste utstilling?
Har en gruppeutstilling i Oslo, så er det Fredrikstad etter det.

Nøkkelord