Sørnett

Hovedprosjekt: Innholdsrikt liv

Bror: Kjetil Marcussen er broren til Terje Marcussen. Foto: Richard Julius Piepenhagen

Bror: Kjetil Marcussen er broren til Terje Marcussen. Foto: Richard Julius Piepenhagen

Ikke noe tidligere år har det gått så bra med Vipers Kristiansand. En som har en stor andel for denne suksessen er Terje Marcussen.

Publisert:

Terje Marcussen har en brei bakgrunn. Han er mest kjent for sin produksjon av Sørlandschips. Han har vært gift, men er skilt i dag. I tillegg har han tre barn. I dag er han den daglige lederen av håndballklubben Vipers Kristiansand og bor på Flekkerøya. Men da ble han ikke født. Det skjedde på Lund, og der tilbrakte han også barndommen og oppveksten sin. Han forteller at han vokste opp sammen med fire søsken.

- Jeg var nok en beskjeden unggutt eller et barn. Jeg var livlig som baby, forteller min mor og min far, men det husker jeg ikke så mye av selv. Jeg var nokså beskjeden de første årene i ungdomstida, men jeg hadde en trygg og god oppvekst hos mor og far med fire søsken.

Hva slags interesser hadde du som barn og i ungdomstiden?

- Min far spilte fotball på høyt nivå og har faktisk fått landskamper for Norge. Han var flink, og det var naturlig å være med på det. Så det var alt med idrett, løpe, konkurrere og konkurranse. Jeg er en dårlig taper så vi løp i nabolaget så var jeg alltid flink til å løpe fordi at jeg hadde en ganske god vilje og ga meg ikke, sier Terje Marcussen.

Broren til Terje Marcussen, Kjetil beskriver han som en snill person, som allikevel har et kraftig temperament.

- Han er veldig snill. Jeg kan ikke tenke meg hvem som er så snill, men allikevel har et så høyt temperament. Han hater å tape, og så liker han å vite at han til syvende og sist vinner, sier Kjetil Marcussen.

Fra metrologassistent til tollvesenet

Da Terje Marcussen var 18-19 år, ble han kalt inn for 15 måneder til militæret. Da var han blant annet stasjonert på Kjevik, etterpå begynte han som metrologassistent før han gikk videre til tollvesenet.

- I tollvesenet var jeg først tollaspirant, tollbetjent og så tollinspektør. Det var greit, for som sagt så var det godt betalt. Det å komme rett ut fra militæret og så kunne få økonomi uten å ha studier, det var ikke mange som hadde det.

En av personene som har jobbet med Terje Marcussen i tollvesenet i mange år, er Paul Richardsen. Han forteller at han har kjent Marcussen helt siden ungdommen, og beskriver han som et kreativt menneske.

[img179659_2RS]

- Terje er kanskje det meste kreative mennesket jeg kjenner. Han har et utrolig pågangsmot, drivkraft og gjennomføringsevne. Han har mange ideer men han har evnen til å gjøre noe med dem. I tillegg så er Terje også veldig snill.

- Hvor tror du kommer dette fra?

-  Det er vanskelig å vite, men han har alltid vært sånn. Han har et, til tider voldsom konkurranseinstinkt. Han liker å lykkes, og han liker å få ting til sammen med andre, men hvor det kommer fra det er ikke så godt å vite men sånn har han vært så lenge jeg har kjent han, sier Richardsen.

Tok med seg chips til Norge

Etter tollvesenet besøkte Marcussen en kamerat som jobbet i Canada. Der smakte han på en chips som heter «Miss Vickie’s» og han tok med seg den til Norge og gjorde den til sukseen Sørlandschips. Samtidig jobbet Marcussen også som markedssjef i IK Start.

- Det er moro å vite at jeg har vært en av hovedgründerne bak det, fordi det var jeg som smakte det for første gang i Canada og tok det med hjem til Norge. Dette ble et eventyr, og vi bygde opp denne chipsfabrikken, så det var veldig gøy.

- Hva var jobben din i IK Start?

- Det var bare to år som markedssjef. Det var en kjempespennende tid, men det viktigste i denne perioden da var Sørlandschips. Vi bygde det opp for å bli en nasjonal aktør, og fikk god omsetning. Men det å jobbe med to så krevende jobber, syntes jeg i etterkant var over det nivået som burde være anbefalt. Det var mange timer med jobbing.

Terje Marcussen forteller videre at han i 1996 tok seg en liten pause fra jobbing, for å fiske og trene. Han bestemte seg for dette, etter at han hadde gått i bakken i 1993. Men bare noen uker senere, ble han ringt opp av KIF. Da ble han spurt om han kunne bli daglig leder i klubben.

- I løpet av to uker var jeg både lei av trening og fisking, så da KIF ringte meg og spurte om jeg kunne tenkte meg å bli daglig leder der i håndballen, sa jeg ja.

[img179659_3RM]

Møte med Bill Clinton

Etter ett år fikk han så et tilbud av Color Line og Terje takket ja. Der var han markedssjef fra 1997 helt til sommeren 1999. Senere ble han linjedirektør i Color Line og jobbet der helt til 2007. I 2006 hørte Marcussen også på et foredrag med Bill Clinton i Danmark. Sammen med en venn ønsket han å få Clinton til Norge. Ovenfor kan du høre om hvordan møtet med Bill Clinton var.

Fra Netthandelen til Vipers

Etter Color Line, jobbet Terje Marcussen i netthandelen, men ett år forlot han organisasjonen igjen, og i 2008 kjøpte han sammen med noen kamerater havnekvartalet. Helt til 2012 jobbet han med eiendom. Han pusset opp havnekvartalet og kontorene for å låne de ut, før han i 2013 begynte i Vipers Kristiansand. Administrasjonssjef i Vipers, Morten Løvø, forteller hvordan det var.

[img179659_4RM]

- Det er jo egentlig Preben Vildalen, som var tidligere håndballspiller og engasjert hos oss på salg som fikk Terje til Vipers.

Det hele startet med at Marcussen reagerte på spillernes oppstilling på et bilde fra åpningen av Aquarama.

- Da sendte Terje melding eller SMS til Preben om at det ikke kunne se sånn ut fordi det så ut som en saueflokk eller et eller annet,  og at de måtte ha samme uniform og at det måtte se mer profesjonelt ut. Og så tok Preben kontakt med han, da, og spurte om han heller ikke kunne bidra, så det var vel sånn det begynte egentlig, sier Løvø.

- Hvordan vil du beskrive Terje Marcussen?

- Terje er en fantastisk fyr. Han har alltid godt humør, han er en dyktig og kreativ mann, han er rettferdig. Jeg synes han er flink til å se andre samme, om det er noen i styret eller sponsorer. Han har liksom tid til å se alle, om det er noen frivillige eller noe, sier Løvø.

Terje Marcussen begrunner valget med å gå til Vipers med at han alltid har likt idrett.

- Jeg syns både håndball og fotball alltid har vært morsomt, så det å jobbe med noe om egentlig var hobbyen min, syntes jeg var spennende. Prosjektet var også ganske langt nede. Det var dårlig med tanke på økonomi, og i tillegg så var det lite sponsorer som gjorde at jeg ble trigget av å snu den trenden som hadde vært. Vi ga ganske fort uttrykk for at vi må gjøre noen grep, sier Terje Marcussen.

- Hva tror du er nøkkelen bak suksessen?

- Det er å ha en struktur på det. Å ha en god plan på hvordan du skal utvikle de forskjellige elementene som administrativ, salg, marked, arrangement og sport. Sånn at du da på alle de der har et eget oppsalg slik du får inn de riktige menneskene. Det å få rette mennesker inn på de rette plassene er kanskje det aller viktigste, mener Marcussen.

[img179659_5RM]

- Da du kom til Vipers var økonomien dårlig, og det sportslige var heller ikke så bra. Nå er det helt motsatt. Økonomien stemmer og det sportslige er også bra. Hvor mye av æren tar du for det?

- Nei, det er ikke jeg som skal bedømme det. Jeg har nok litt av det, men det er jeg ikke så opptatt av. Jeg er mere opptatt av å skape et team. Her var det viktig å skape et team på administrativ sammen med de andre som sitter her inne, og med de som kom til underveis. Vi måtte også lage et team for å bli best på arrangemtet. Det vil si det som skjer på Aquarama når vi spiller kamper. I tillegg så måtte vi også ha det beste laget på banen, sier Marcussen.

Morten Løvø forteller at Marcussen skal ha en kjempestor ære for den jobben han har gjort i Vipers.

- Jobben han gjør er helt uvurderlig for oss. Som klubb hadde vi aldri vært der vi er i dag, ikke i nærheten. Hadde han ikke kommet inn i 2013 så hadde vi, om vi hadde spilt i første divisjon eller hvor vi hadde vært da det vet jeg ikke men alle inkludert meg selv var ganske sånn at vi hadde prøvd dette i mange år og hadde liksom ikke lykkes og det med at man har snudd økonomien, og fått det på stell og kommet så langt sportslig, det skal Terje ha en kjempestor ære av, sier han.

Kjetil Marcussen forteller at broren får til det meste han setter i gang og at Vipers ikke hadde vært det de er i dag uten Terje Marcussen.

- Når han først går inn for noe, så går han inn for det med 110 prosent. Men den største suksessen han har, det er jo Sørlandschips da han fikk det til, sier Kjetil Marcussen.

Også Paul Richardsen sier at Terje er flink til å skjønne hva som må til for å lykkes.

- Det er så utrolig imponerende. Da han kom inn i klubben, så var det ikke veldig mye blest om Vipers. De sleit økonomisk og spilte under midten av første divisjon. Så Terje har snudd oppned på alt og er flink til å få med seg de rette folka.

Ser lyst på fremtiden

Marcussen tror at det også vil gå bra med Vipers Kristiansand de neste fem årene, siden man har laget en plattform som er fornuftig å dra videre.

- Økonomien er bra. Det kan være at det å jobbe mot å få en egen hall som da kan prestere i selv. Selv om Aquarama er en flott hall å spille i, er det er viktig å få sitt eget, hvor du kan prege det med ditt eget klubbrom og alt på samme sted. Det er litt tungvint at vi har kontoret her på havnekvartalet, og så spiller vi der borte. Så alt burde har vært på et sted.

- Hva slags ambisjoner har du nå?

- Jeg har ambisjoner om å forsøke å utvikle Vipers ytterligere og fortsette med de prosjektene jeg har. I tillegg ønsker jeg også å ha et godt liv. Jeg liker også å være på ferier både i Amerika eller Sri Lanka, Karibia eller Maldivene.

- Hvor ser du deg seg selv om fem år?

- Det er vanskelig å svare på. Jeg håper at jeg er frisk og rask, men det er kun vårherre som bestemmer om vi får lov til det.

- Hva kjennetegner Terje Marcussen i dag?

- En engasjert person som liker å nå målene som skal settes. Han jobber hardere enn de aller fleste, han hater så sterkt å tape at man da også må være veldig kreativ for å finne gode løsninger, man må ha stor selvtillit og tro på det en holder på med er det riktige, avslutter Marcussen selv.