Sørnett

Seniorene har funnet medisinen som virker

De spreke seniorene på Sats Elixia, Odd Søfting og Jan A. Larsen.  Foto: Pernille O. Andresen.

De spreke seniorene på Sats Elixia, Odd Søfting og Jan A. Larsen. Foto: Pernille O. Andresen.

Ny forskning viser at eldre er blitt riktig spreke. Hos frisklivssentralen og Sats Elixia løper seniorene rundt som aldri før, og sånn trives de.

Publisert:

Dårlig samvittigheten
Klokken åtte to ganger i uken møter Odd Softland (79) opp på Sats Elixia for å trene med kameratene sine. Han mener trening er viktig for å få en god og vellykket dag. Ukentlig trening ble innført i livet hans etter å ha fått tre hjerneslag. Nå er det blitt en rutine.
- En får dårlig samvittighet hvis en ikke kommer opp av senga og ned på trening. Da får man ikke startet dagen helt.

Softland innrømmer at han ikke er der for utseendet sin skyld.
- Vi har jo nedsunken brystkasse og kommer ikke til å bli som de unge guttene, ler han og demonstrerer hvor bryster hans er i forhold til yngre gutter. Men det er noe annet som lokker han ned om morgenen.
- Det er da det er mange gamle gubber her, og kjekke unge damer.

Gode resultater
En ny undersøkelse fra ssb (Statistisk sentralbyrå) viste i februar 2017 at nordmenn over 67 år nesten trener like mye som de unge. Ikke bare blir de i bedre fysisk form, dette påvirker også det psykiske. De siste årene har det vært mye snakk om at flere og flere eldre sliter med depresjoner. Sykepleieetikken sier til Aftenposten at ensomhet ikke bare kan utvikle depresjoner, men også verre.
- Det kan resultere i infeksjoner og faren for fall er stor. (Les saken her)

[img163685_2RM]

Sterk og stødig
På Frisklivssentralen i Kristiansand har de ulike treningstilbud for seniorer. Timen «Sterk og stødig» retter fokuset nettopp mot dette å forminske risikoen for fall. Hovedvekten ligger derfor på styrke og balanse.

Fysioterapeut i Kristiansand kommune- og ekstravikar for frisklivssentralen, Ragnhild Skau Lauvland, kan fortelle at timene hjelper.
-Vi vet at det har effekt på denne målgruppen. De som kjenner at de begynner å bli litt ustø, som kanskje kjenner at ikke alt er så lett som det var tidlige, og som naturlig ikke tar seg en løpetur I heia lenger. (Video nederst i saken)

- Har du sett noen forandringer som fysioterapeut?
- Ja, vi har sett en større bevissthet rundt fysisk aktivitet og betydningen av det som medisin i hverdagen, forteller Lauvland. Videre kan fysioterapeuten rapporterer at flere av de nå gjør deler av- eller hele husarbeidet på egenhånd.
- De ser at det er nyttig å vedlikeholde en del funksjoner istedenfor å gi det i fra seg.

[img163685_3RM]

Lauvland tror trening er en viktig bidragsyter for å minske ensomheten blant eldre.
- De har stor glede av å treffe hverandre, mange er kanskje alene. Det å ha treffpunkter vet vi er å ha god helse. Vi slår mange fluer i en smekk med drive treningsgrupper for seniorer.

 

Et bankede hjerte for idrett
Jon Arild Larsen sitter og tråkker i vei på en treningssykkel. Svetten renner fra pannen hans, men han bare smiler. Han forteller at han har trent i 70 år, og at han tidligere var aktiv

konkurranseløper på distansene 800 meter og 5000 meter bane. Nå for tiden kan du finne han på tennisbanen eller på treningssenteret, og foran fjernsynet eller på tribunen når fotball laget Start spiller. Trening har bestandig vært viktig for han, men noe skjedde som gjorde at han føler seg tryggere inne.
- Det er nøyaktig 10 år siden. Jeg var ute og løp i Baneheia da jeg falt og fikk 6 brudd i hoften. Etter 12 uker med opptrening begynte han å løpe igjen.
Nå er tredemøllen blitt hans favoritt, selv om han ikke legger skjul på at han savner Baneheia.

Det sosiale på treningssentret?
Han forteller at han ikke er så opphengt i det sosialet akkurat når han trener, men at han av og til sykler sammen med en annen eldre herre.
- Det handler om å glede seg over idretten i en trist verden.

Larsen er tidligere ingeniør og forteller at det kommer mange kloke og interessante mennesker fra Agder Energi til treningssenteret. Hver mandag, onsdag og fredag møtes de i sofaen i resepsjonen etter trening, og blir gjerne sittende i en tre kvarters tid å snakke.
- Det er gøy å drikke kaffe og å prate litt vettug.

Ny trend blant eldre?
John Arild Larsen mener absolutt treningstrenden har tatt av blant de eldre. Selv trener han en time hver dag og kan innrømme at det av og til blir ett litt for stort fokus på trening.
- Nivået faller naturligvis på grunn av alderen, men da må man holde seg på det nye nivået. Er man syk en dag og kompisene dine trener, så blir det litt konkurranse.

 

[img163685_4RM]

Timene er smekk fulle
Daglig leder for Sats Elixia Kristiansand, Bente Vatneli, har 15 års erfaring som gruppeinstruktør. Hun forteller at seniortimene er fulle. Vatneli sier at terskelen for eldre å komme inn til de, nå er mye lavere. Hun foreller at de nylig har hatt en kunde på over nitti år, som plasserte gåstolen i resepsjonen, gikk inn og trente og tilslutt avsluttet med kaffe og brødskive.

I tillegg til vanlig Sats medlemskap har flere eldre også begynt å kjøpe pt-timer.
- Dette fordi man ønsker seg mer kunnskap, mobilitet eller at de kan inngå en avtale der de får det de betaler for. Bente Vatneli mener at eldre føler seg tryggere i omgivelser med folk som kan det de skal.

Se damene i full aksjon
Her kan du se de spreke seniorene på Frisklivssentralen trene på Kongens senter i Kristiansand.

[youtube]https://youtu.be/qDFmv5oehWc[/youtube]