Klargjør siden...
Sørnett

Studenter gruer seg til 17. mai:

-Man kan fort føle seg ensom

17. mai er ikke gledes dag for alle.
 Foto: Camilla Ingebrigtsen

17. mai er ikke gledes dag for alle. Foto: Camilla Ingebrigtsen

Instagramposter og «snapmap» er sosiale medier-funksjoner hvor det er svært enkelt å se hva man går glipp av, dette kombinert med en lang eksamensperiode kan gjøre 17. mai vanskelig for studenter.

Publisert:

Student ved UiA, Isac Rismyr.
 Foto: Privat

Student ved UiA, Isac Rismyr. Foto: Privat

Som mange høytider er 17.mai en dag som kan være vanskelig for mange studenter. Isac Rismyr (24), student ved Universitet i Agder, har selv erfart at denne dagen kan være vanskelig.

- Mange av vennene mine drar ofte hjem til 17.mai, men siden det er ganske kort tid mellom 17. mai og eksamen har det skjedd at jeg ikke hatt muligheten for å dra hjem selv. Når man da sitter her uten noen å feire med kan man fort føle seg ganske ensom.

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) kartlegger studentens helse og trivsel og har som formål å gi innsikt i hvordan studentene har det og hvordan velferdstilbudet til studenter kan bedres. Undersøkelsen sendes ut hvert fjerde år og ble sist gjennomført i 2022.

Undersøkelsen viser at 45% av studentene i Sørøst har svart at de har få eller ingen venner. Videre viser undersøkelsen at 16% av studentene opplever en høy grad av ensomhet.

Marie Vikerøy, ønsker at alle skal føle seg inkludert.
 Foto: Privat

Marie Vikerøy, ønsker at alle skal føle seg inkludert. Foto: Privat

Marie Vikerøy (22), student ved Universitetet i Agder, har ikke opplevd å sitte alene, men gjør det hun kan for å inkludere medstudenter.

- Kollektivet mitt pleier å ha åpent hus på 17.mai da jeg vet mange syntes det er en vanskelig dag. Som studenter så vi har begrenset med plass, så vi kan ikke huse så mange vi vil, noe som også kan være litt vanskelig, men vi gjør vårt beste for å inkludere alle, forteller Vikerøy.

Geir Olav Lystad, psykiatrisk sykepleier og samtaleterapeut ved SiA Helse på campus Kristiansand, forteller han har opplevd at studenter kommer til han med bekymringer rundt dager som 17.mai og at flere er redd for å bli utelatt eller glemt.

Psykiatrisk sykepleier og samtaleterapeut, Geir Olav Lystad, håper studentene inkluderer hverandre.
 Foto: Camilla Ingebrigtsen

Psykiatrisk sykepleier og samtaleterapeut, Geir Olav Lystad, håper studentene inkluderer hverandre. Foto: Camilla Ingebrigtsen

- Jeg tenker det er viktig at man er inkluderende og generøs med hverandre på slike dager, sier Lystad.

Han oppfordrer også studenter som føler seg utenfor til å ta grep.

- Det er også viktig å våge å nå ut til medstudentene sine og være i forkant hvis man er bekymret for å bli sittende alene.