Sørnett

Ber voksne sette grenser for kroppsfokus

DREVEN FISTPUMPER: Even Flå Kaarmo (venstre), viser Winta Mussie (midten) og Ida-Marie Norstad hvordan man kan danse på både Tryvann og andre landsstreff for russen.

DREVEN FISTPUMPER: Even Flå Kaarmo (venstre), viser Winta Mussie (midten) og Ida-Marie Norstad hvordan man kan danse på både Tryvann og andre landsstreff for russen.

Ungdommer til Filadelfia-kirken i Kristiansand har seg sett lei av det enorme kroppsfokuset på TV og tematikken i russesanger.

Publisert:

- At voksne utnytter kroppsfokuset til å lage TV-program og russelåter syns jeg er trist. Det er også rart at det vi unge som må si ifra til de voksne om at det er for mye kroppsfokus på TV og i sanger, sier Even Flå Kaarmo (19).

Flå Kaarmo , Winta Mussie (18) og Ida-Marie Nordstad (19) er aktive i ungdomsgruppa til Filadelfia-menigheten i Kristiansand. Fredager er det samling hvor unge møttes for lovprising, fin musikk og en hyggelig atmosfære.

Med russetiden rett rundt hjørnet er det snart klar for elleville uker med festing for å markere at 13 års skolegang snart er ferdig. De siste årene har en rekke kontroversielle sanger vekket oppsikt med grotesk innhold som kan minne om oppfordring til både voldtekt og nærmest objektiviserer jenter. Flå Kaarmo og Nordstad feiret russetiden sin i fjor, og selv om de understreker at deres russefeiring ble en hyggelig markering, kommer de ikke utenom å nevne en mer og mer usunn kultur blant russen.

Har du lest denne? Får daglige henvendelser om kroppspress

Grensesprenging

- Innholdet i noen russesanger er dratt bort fra at man skal markere at skolegangen snart er ferdig, til grensprenging og ødelegge moraler som er lagt fra tidligere, sier Flå

Kaarmo som referer til «The Playboys 2017» sin første russesang som inneholder setninger som «er du 13 er du med», «når du suger, så gå ned». (The Playboys 2017 valgte å fjerne sangen etter massiv kritikk).

- Jeg tror noen av sangene er gjenspeiler miljøet, men jeg tror også sangene er med på å forme miljøet. Men ingen av delene bidrar til et tryggere miljø for russen. På noen måter tenker jeg at innholdet kan være med på å ufarliggjøre de tingene de synger om, fortsetter Flå Kaarmo.

 

Vennene ser til Kardashian

Nordstad nikker bekreftende med når kameraten Flå Kaarmo snakker, og trekker også fram reality-serien Paradise Hotel.

- Jeg vil ikke påstå at det er sunn TV for ungdom. Man henter mye inspirasjon fra det man ser på TV. Det er dårlige holdninger til både alkohol og sex. Det er heller ikke et variert mangfold av mennesker som er med på programmet, men stort sett samme type. Man kan få dårlig selvbilde når man ser på Paradise Hotel for alt du ser er tynne jenter med store pupper, og gutter med store muskler.

Hun tror enkelte russesanger og innholdet i Paradise Hotel kan gi unge dårlige holdninger til både sex og egen kropp.

- Jeg har venner som trener for å få større rumpe. De henter velige mye fra sosiale medier og særlig «The Kardashians». Jeg syns det er veldig trist at man sammenligner seg selv med andre. Man blir fort aldri helt fornøyd, og finner alltid noe som kan være bedre, sier Nordstad.

Samfunnsproblem

Russepresident i Agder, Ingeborg Lunde (19), ble sjokkert da hun først hørte russensangen til «The Playboys 2017», men mener kroppsfokuset er mer et samfunnsproblem.

[img159734_2RM]

- Det handler ikke bare om russesanger. De fleste er ment som spøk, men det er alltid noen som ikke skjønner at det er tull. Men jeg er enig i at det skaper dårlige holdninger til en viss grad, sier Lunde om russesangene.

Selv er hun på van med vennegjengen sin, og deres egen russesang falt godt i smak. Både hos russen og foreldrene.

- Mamma har hørt vår sang, men vi har ingenting å skjule. Dialog er viktig, og allerede i høst var vi i kontakt med politiet som ville ha bedre dialog med oss, avslutter Lunde.