Sørnett

Brukt 20 år på å jobbe for likekjønnet ekteskap

VENTER: Domkirken i Kristiansand venter på første likekjønnede ektepar. Foto: Lars Rødseth

VENTER: Domkirken i Kristiansand venter på første likekjønnede ektepar. Foto: Lars Rødseth

Domprosten i kristiansand, Bjarne Sveinall, ønsker nå homofile velkommen til å gifte seg i kirken.

Publisert:

- Jeg har brukt 20 år av min tid på å arbeide med temaet, og jeg er nå åpen for at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken. Jeg ser mennesker med sterke ønsker om å leve i forpliktende forhold. De har behov for nærhet og trygghet, som vi heterofile har det. Dette er helt grunnleggende når det gjelder følelsesmessige relasjoner, forteller Sveinall etter at Den Norske Kirke sa ja til homofil vigsel.

[img157865_2RS]

Domprosten venter på den første homofile vigselen i sin kirke, og tror den kommer i løpet av året.

- Ekteskapet etter kirkemøtevedtaket har nå to spor: Det tradisjonelle sporet med mann kvinne som alltid har vært, og et nytt parallelt spor om vigsel av likekjønnede. I den nye liturgien er det kommet inn nye tekster, salme 36 8-10 og Kolosserbrevet 3, 12b-14, mens de gamle tekstene er valgtekster. Den nye liturgien står ganske nært den andre liturgien. Ekteskapet mellom mann og kvinne står fortsatt, og den nye er rettet mot likekjønnet ekteskap som kan brukes for hetero- og homofile.

Fornøyde i Skeiv Ungdom Sør
- Jeg tenker det er kjempe flott at kirken har åpent for homofil vigsel, sier leder i Skeiv Ungdom Sør, Luke Raven Helle.

[img157865_3RS]

Dette er en sak Skeiv Ungdom har støttet og jobbet for.

- Det betyr kjempe masse, og vi er glade for det. Dette er en sak vi har jobbet for og ønsket veldig sterkt. Jeg tror dette vil påvirke oss på en veldig positiv måte, avslutter Helle.

Fra synd til aksept
- Paulus omtaler homofilt samliv, sammen med mange andre ting som er synd. Men jeg tror at vi har et annet perspektiv på menneskeliv og samfunnsforhold i dag. Det fins mange eksempler på homofile som har prøvd å leve heteroseksuelt, og hvor ødeleggende det har vært. Man ser det sterke ønsket om nærhet, lojalitet og trofasthet som de kan ha i livene sine, forteller Sveinall.

Det fins mange eksempler på homofile som har prøvd å leve heteroseksuelt, og hvor ødeleggende det har vært.
-Bjarne Sveinall

Han er klar over at dette har vært en problemstilling, og at Jesus har sett dette behovet.

- Et moment også er de mange som har slitt masse med å komme til rette med livet sitt som homofil/lesbisk, og jeg opplever at Jesus ser menneskene som strever og sliter. Han har alltid det som et eget fokus å se at noen trenger ekstra.

Kirkelig hjemløs
Tidligere prest, Øivind Benestad, har fått mye oppmerksomhet i media etter at han meldte seg ut av kirken. Han tok det drastiske steget da likekjønnede par får gifte seg fra februar i år.

-Jeg er kirkelig hjemløs, for jeg har mistet mitt åndelige hjem. Det er sårt og rart, men samtidig føles det som en lettelse. Et kapittel er over og et nytt begynner. Men engasjementet mitt for ekteskapet, familien og barnet tar ikke slutt selv om jeg nå har meldt meg ut av Den norske kirke, svarer Benestad til IDAG.

Til tross for den positive endringen med kirkens aksept av homofil vigsel, er Sveinall lei seg for de som nå føler seg utstøtt.

- Samtidig kjenner jeg det sårt når folk føler seg hjemløse i kirken etter vedtaket. Jeg mener at kirken har gått et skritt når det gjelder syn på ekteskap. Eksteskap, med familie og barn, er et veldig stort tema i kirken, og her har Kirkemøtet endret og utvidet kirkens syn.