Sørnett

Brygger du sjØL?

Qvart ølkompani Foto: Marius Thomassen

Qvart ølkompani Foto: Marius Thomassen

Fra hjemmebrygg til pubene. En sørnett-guide om ølinteressen i Kristiansand.

Publisert:

På industriområdet på Lund, finner vi Qvart bryggeri. bryggeriet som er en del av Homborsund bryggeri, er nå det eneste pimærbryggeriet lokalisert i Kristiansand. Her møter vi Lars Ole Hogstad, som jobber som brygger for Qvart. En fredags ettermiddag har han satt småbarnslivet på pause for å brygge øl til puber og butikker i Agder.

Fra hjemmebrygg til bedrift

Øl interessen har han hatt i lang flere år enn det. Han startet med å brygge hjemme sammen med noen venner i 2011. -Det var med en boks med ekstraktsett som vi skaffet oss. Vi lærte fort at det ikke gikk å lage god øl med det utstyret, forteller Hogstad med et lite smil.

Han fortsetter med å fortelle at derfra gikk det i å skaffe seg bedre utstyr og eksperimentere seg frem derfra.

[img244204_2LM]Siden har han vært innom det meste av ølbrygging. Hjemmebryggingen førte til slutt til jobben han nå har på Qvart.

-Jeg brygget og skaffet meg bekjente. Jeg ga ut litt "smaksprøver" som til slutt ble som en CV, da Alf Olav (daglig leder i Homborsund bryggeri) spurte om jeg ønsket å brygge for de, legger Lars Ole til.

Da ble hobbyen om til jobb. Han forteller at selv om det er veldig gøy å jobbe med hobbyen, har han fått noen påkjenninger fra enkelte anmeldelser på Øl rangeringsappen "Untappd"

-Jeg måtte slette appen. Jeg vet at man ikke skal legge så mye i dårlige rangeringer, for de fleste er gode. Desverre henger man seg ofte opp i de negative, forteller Hogstad.

Det er kun han og daglig leder Alf Olav Øye som driver bryggeriet. Alt fra logistikk, brygging og markedsføring står de for selv. -Vi blir nok aldri millionærer på dette, men jeg elsker å gå på jobb, Forteller Hogstad.

Vi blir ført med videre ut fra lageret inn til en liten butikk rett utenfor selve bryggeriet og lageret. Den intime og hjemmekoselige butikken er noe Hogstad og daglig leder Alf Ove Øye ikke har kapasitet til å holde åpent mer enn en gang i uken.

[gallery columns="2" td_select_gallery_slide="slide" size="medium" type="slideshow" link="file" ids="244271,244272" orderby="rand"]

-Å gjøre om et hjemmebrygg til noe man kan selge er ikke enkelt. For å få salgsbevilgning må man gjøre bryggingen til en bedrift, og dersom det skal bli en bedrift må alt av fasiliteter på plass, sier Hogstad.

Fra brygg til pub

Dersom man klarer å få solgt brygget sitt, kan det ende i butikkhyllene og pubene i byen. I markensgate ligger Patricks pub. Puben med irsk tema er kjent i Kristiansand for sitt store utvalg av øl. En onsdag i februar sitter Eddy Sandø, som er daglig leder for Patricks og Svein Svendsen, en ivrig øl-entusiast og gjest på Patricks sammen for å diskutere rundt interessen rundt øl i Kristiansand.

-Jeg ser hele spekteret her. Både med Svein som kommer hit sammen med gjengen sin fordi de vil smake og teste seg, men også de som er helt nye og som man kanskje skal ta ølinteressen litt videre fra pils og mango IPA, forteller Sandø.

[img244204_3LF]Svein Svendsen har gått til Patricks i flere år på grunn av utvalget de har av øl. Han forteller om en interesse han har hatt så lenge han kan huske. Hjemmebrygging har han også drevet med, og har vært gjennom mer eller mindre alt man kan tenke seg av brygging.

[img244204_4LM]-Vi kommer jo hit fordi vi vet at her vet de hva de holder på med, og siden vi har en genuin interesse for øl, forteller Svendsen mens han sipper på sin mørke øl.

Sandø fortsetter med å fortelle om hvordan ølinteressen er sammenlignet med større norske byer.

-Hvis du hadde flyttet denne puben til for eksempel Oslo, hadde vi hatt en helt annen populæritet. Det har med å gjøre at i Oslo og andre større byer har du en god del flere interessenter, Forteller Sandø

-Vi har "taptakeover" til tider. Da samarbeider vi med bryggerier og setter av en kveld hvor bryggerene er til stede, så selger vi ølet og gjestene kan snakke med bryggerene, forteller Sandø.

Kristiansand er en by med en ølinteresse, og hvert år arrangeres det ølfestival i byen. likevel peker ølinterresenten Svendsen på en ting Kristiansand mangler, som andre byer kanskje har.

-Problemet her i byen er at det ikke er så mange puber å kunne ha forskjellige arrangementer med. Vi pleier ofte å reise til Danmark og ha det man kaller "beerwalk", hvor man går pub til pub og smaker forskjellige i øl. I Kristiansand er det vanskelig med få puber som spesialliserer seg i øl, sier Svein Svendsen.