Sørnett

Dette bør du gjøre om hunden din blir bitt av hoggorm!

Veterinær Ester Danielsen Lunde.
 Foto: Privat

Veterinær Ester Danielsen Lunde. Foto: Privat

En tur på fjellet eller i skogen kan fort snu fra idyll til mareritt.

Publisert:

Hoggorm i Søgne
 Foto: Kathe Traa

Hoggorm i Søgne Foto: Kathe Traa

Det er ikke bare nordmenn som liker seg ute i solsteken, hoggormen trekker seg ut fra dvale når gradestokken stiger og stola skimter frem. Det kan både være fascinerende og skummelt å møte på en hoggorm på tur, har du med deg hund derimot, kan fort idyllen snu. Et bitt kan være farlig, og i verste fall dødelig.

- Er uhellet først ute er det to ting du bør gjøre:- Først og fremst hold hunden så mye som mulig i ro for å forhindre at pulsen går opp og at giften spres rundt i kroppen. Har du en liten hund bær den å kjør rett til nærmeste veterinær, sier veterinær Ester Danielsen Lunde til Sørnett. Videre sier hun at har du derimot en stor hund som blir for tung å bære, så hjelp den til å legge minst mulig trykk der den er bitt. Er den bitt i frembeinet, løft under brystkassa å hjelp den til å legge minst mulig trykk på frambeina, blir den bitt i ett bakbein, løft under magen å lett trykket fra beinet.

Veterinær Ester Danielsen Lunde.
 Foto: Privat

Veterinær Ester Danielsen Lunde. Foto: Privat

Er det noe hundeeiere kan gjøre for å være føre var dersom hunden blir bitt langt oppi fjellet?

- Før brukte man kortison tabletter, noen eiere hadde det med seg på tur eller hytta, nyere forskning viser at det ikke har noe effekt, å det anbefales derfor ikke lenger.

Hva bør en være obs på for å unngå at hunden blir bitt?

- De liker seg noen plasser bedre enn andre, prøv å unngå de verste områdene, vær forberedt på hva du skal gjøre dersom uhellet først er ute, en bør også holde hunden i bånd for å holde ekstra øye med den.

Hva tegn må en se etter?
Det tar ca en time eller to før de fleste begynner å vise tegn, da blir hunden bare verre og verre til hunden får hjelp.
Symptomer på at den har blitt bitt kan være at hunden hovner opp, blir slapp og trøtt, begynner å halte å slikke seg på poten, en kan også av og til se to små prikker etter bitt.

I de aller fleste tilfeller vil hunden bli helt fin igjen så lenge den får hjelp, men det er anbefalt å ta blodprøve en til to uker etter at hunden er bitt for å utelukke videre skader.

Christoffer på tur med hunden Tobey
 Foto: Kathe Traa

Christoffer på tur med hunden Tobey Foto: Kathe Traa

På en tursti ved Gratjønn går Christoffer tur med hunden sin Tobey. Han håper han slipper å møte hoggorm på tur med hund.

:- Heldigvis er dette ett område det går mye folk på tur, så håper de holder seg unna.

Er du bekymret for å møte på hoggorm på tur med hunden din?

- Ja jeg er jo det, har hørt det kan være farlig for både dyr og mennesker, sier Christoffer Lango til Sørnett.

Vet du hva du skal gjøre dersom hunden blir bitt?

- Jeg ville ringt veterinær så fort som mulig.