Sørnett

Etiopia: nasjonen av nasjoner

HØYLANDSGUTT: Melkamu er vokst opp på landsbygda i Etiopia. FOTO: Eline Storsæter

HØYLANDSGUTT: Melkamu er vokst opp på landsbygda i Etiopia. FOTO: Eline Storsæter

Etiopia er Afrikas nest mest folkerike land, og er hjem for over 80 ulike etniske grupper og rundt 104 millioner mennesker. - Det er et stort mangfold av ulike språk og kulturer, sier Melkamu Mekonnen.

Publisert:

Tekst: Eline Storsæter, Dorthe Henriksen og Elina Hjønnevåg
Fremhevet foto av Addis Abeba: Terje Skjerdal

- Etiopia er delt inn i ni etniske regioner, og jeg tilhører den nest største folkegruppen i landet, som kalles Amhare. Vi har faktisk over 80 ulike etniske grupper i Etiopia, og vi snakker over 80 ulike språk og dialekter også, forteller Melkamu Mekonnen.

Mekonnen studerer masterprogrammet i Global journalistikk ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand. Han har vokst opp i en landsby i Amhare-regionen.

- Jeg vokste opp i det etiopiske høylandet, men flyttet sørover da jeg begynte på skolen. Hovedstaden i Etiopia er Addis Abeba, og der ligger flere av universitetene og de store statlige institusjonene, forteller han.

Nasjonen av flere nasjoner
Ut i fra det Mekonnen forteller, er Etiopia preget av et stort etnisk mangfold, både i språk, kultur og ulike folkegrupper. I følge FNs demografiske profil over landet, er det offisielle språket i landet Amharisk. Totalt sett snakkes det, i følge FN, over 85 ulike språk på kryss og tvers av landets ulike regioner. Engelsk er språket som undervises i størst grad i skolesystemet.

- Det er mye forskjellig kultur og språk i Etiopia. Det er ofte vanskelig å forstå hverandre selv om man kan være fra samme region. Jeg har forstått at det er mange dialekter i Norge også, men jeg mistenker at det er mye større forskjeller i Etiopia. Dialektene er så utrolig forskjellige, sier han.

[img184247_2RM]

Plassert på Afrikas horn
I følge FN, er Etiopia per dags dato, hjem for over 104 millioner innbyggere, og landet ligger helt øst på det som kalles Afrikas horn. Landet grenser blant annet til Eritrea, Somalia, Sudan og Kenya.

Ortodokse kristne
Melkamu forteller at flesteparten av folket i Etiopia er ortodokse kristne, hvor den etiopisk ortodokse kirke er veldig stor. Denne kirken har rundt 40 millioner tilhengere, og at kirken er den største orientalske-ortodokse i verden. I følge Store norske leksikon er omlag 62 prosent av befolkningen kristne, hvor rundt 42 prosent av dem er ortodokse.

"Kaffelandet"
I følge både Store norske leksikon og FN, er jordbruket den mest dominerende økonomiske sektoren, og utgjør cirka 90 prosent av eksportinntektene. Kaffe alene utgjør to tredeler av den samlede eksportverdien i Etiopia.

Preget av regimer
I følge FNs historiske fremstilling av landet var Etiopia preget av korrupsjon og manglende utvikling på 1960 - og 1970-tallet, og dette sørget for at den eneveldige keiseren på den tiden, Haile Selassie ble styrtet, og en militærjunta støttet av Sovjetunionen og Cuba tok over makten. Den politiske situasjonen i Etiopia ble drastisk anspent, og hungersnød førte til at motstandsgrupper tok til våpen. I 1991 klarte eritreiske og etiopiske frigjøringsbevegelser å felle det diktatoriske kommunistregimet.

Ble aldri kolonisert
Stian Eisenträger, nyhetssjef i VG utenriks, forteller at Etiopia er et spesielt land i afrikansk historie. - Landet er faktisk et av de få afrikanske landene som aldri ble en koloni under koloniseringen av Afrika. De hadde sine feider med Eritrea, og har vært gjennom flere grusomme regimer. I dag fremstår etiopiere som et stolt folk, og er nært knyttet til kulturene sine. I tillegg er det så ufattelig grønt og vakkert der. Folk tenker kanskje ikke på at Afrika kan være en grønn oase, forteller Stian.

[img184247_3LF]

 

LES OGSÅ:

Pressens vilkår er i endring

- Jeg har en styrke i at jeg ikke er redd

Einar Lunde: - Vi må bidra til å vise et mer balansert mediebilde

Krisebeskrivelse av Etiopia i norske medier