Sørnett

FotballtrøyeFredag satte rekord

På fotballtrøyeFredag har det ingenting å si hvilken fotballdrakt du går med, enten det er din lokale fotballklubb eller Liverpool. Foto: Malene Nilsen

På fotballtrøyeFredag har det ingenting å si hvilken fotballdrakt du går med, enten det er din lokale fotballklubb eller Liverpool. Foto: Malene Nilsen

Forrige fredag spilte alle på samme lag, nemlig i kampen mot barnekreft. Man kunne la alle drakter skinne: gamle og nye. Årets fotballtrøyeFredag samlet inn over det dobbelte av det de gjorde under fjorårets innsamlingsaksjon.

Publisert:

- Årets entusiasme og støtte har vært helt fantastisk, vi har mer enn doblet fjorårets innsamlingsbeløp på 700.000 kroner, sier Camilla Korsæth Reinhartsen, næringslivsansvarlig i Barnekreftforeningen, en frivillig og landsdekkende organisasjon som hjelper barn og ungdom med kreft og deres familier.

Hashtaggen "#fotballtrøyefredag" har spredd seg på sosiale medier, og hashtaggen har blitt brukt langt over 1000 ganger på blant annet Instagram. Flere bedrifter med ulike aktører over hele landet har oppmuntret alle sine ansatte til å bytte ut uniformen med sin favoritt trøye, og har utfordret andre i næringslivet ved å "spille ballen videre".

En av de mange som skiftet ut arbeidsantrekket med fotballdrakta var Mats Sandvik.

Sandvik ble gjort oppmerksom på fotballtrøyeFredag gjennom noen av sine kollegaer i banken. Da han forsto hva det innebar, så var det ingen tvil om at dette var noe han ønsket å være med på.

[img232319_2LM]

- Barnekreftforeningen gjør en kjempegod jobb, og det å bidra når man kan, det er for meg en fanesak, sier Mats Sandvik.

Han forteller videre at han dessverre også har erfaring i nær familie som gjør at denne saken blir ekstra spesiell for han.

Sandvik kjenner mange som deltok på fotballtrøyeFredag, både i banken han jobber i, på kryss og tvers av landet, men også andre bedrifter som mobiliserte internt, noe han mener er veldig bra.

 

- Det å bidra til å bekjempe barnekreft, som er fryktelig tragisk, gjennom å rette fokus på det og samtidig støtte barnekreftforeningen med noen kroner, det føles godt, avslutter Sandvik.

[faktaboks]

 

[img232319_3LF]

- For oss i Barnekreftforeningen handler fotballtrøyeFredag om at barn har mye de skal oppleve. De har drømmer, tanker og planer for fremtiden. Barn med kreft drømmer også om fotball: om treninger som skal gjennomføres, kamper som skal spilles og mål som skal scores, forteller Camilla Korsæth Reinhartsen.

Videre sier Reinhartsen at for flere av barna som rammes spiller fotballen en viktig rolle også under behandling. De ser kamper med favorittlaget, og spiller FIFA med venner fra sofaen og sykesengen når formen tillater det.

- Målet med fotballtrøyeFredag er å rette fokus mot, og samle inn midler til, barnekreften, slik at barn og unge får den fremtiden de fortjener, sier Reinhartsen.

Annenhver dag får et barn i Norge kreft
Camilla Korsæth Reinhartsen informerer om at fire av fem barn overlever, men at de trenger hjelp til å redde det femte barnet. Barn får andre kreftformer og annen behandling enn voksne, og det forskes lite på barnekreft sammenlignet med kreft hos voksne. Slik er det, selv om barnekreft er den største dødsårsaken for barn mellom 1 og 14 år i Norge i dag.

Mange får ettervirkninger etter behandling, og konsekvensene kan være store på sikt, både fysiologisk og psykologisk.

- Det er veldig viktig med mer forskning på barnekreft. Tallene viser at forskning hjelper. På 1960-tallet var det få som overlevde barnekreft. I løpet av en femårsperiode har overlevelsesraten på barnekreft gått fra 80 til 85 prosent, sier Reinhartsen.

Engasjementet har vært overveldende
Alt fra enkeltpersoner og familier til store og små bedrifter, sykehusavdelinger, barnehager, skoler, fotballag, russegrupper og hunder, har deltatt på kampdagen.

- Vi er utrolig takknemlige for alle som var med på laget, og stolte over å ha samlet det jeg mener er Norges fineste og mest fargerike lag – i den viktige kampen mot barnekreft, avslutter Reinhartsen.