Sørnett

Full sykehjemsdekning innen 2015

Her er forhandlingsdelegasjonen, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, som snekret Soria Moria 2. Foto:Statsministerens kontor

Her er forhandlingsdelegasjonen, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, som snekret Soria Moria 2. Foto:Statsministerens kontor

Soria Moria 2 er ifølge opposisjonen ikke den mest nyskapende, men regjeringspartiene var fornøyde med resultatet.

Publisert:

- Vi vet at neste periode blir utfordrende, med en annen økonomisk situasjon for Norge enn ved inngangen til forrige stortingsperiode. Samtidig skal vi møte klimautfordringene. Jeg ser fram til å ta fatt på arbeidet sammen med de andre regjeringspartiene, fortalte statsminister Jens Stoltenberg ifølge en pressemelding.
Regjeringen la fram sin nye politiske plattform onsdag 7. oktober.

Her er et sammendrag av hva Soria Moria 2-erklæringen vektlegger:

Skole

Regjeringen vil øke tallet på lærere i skolen og sette en maksgrense på antall elever per lærer. Skoletimetallet skal økes, og SFO skal tilby gratis leksehjelp, fysisk aktivitet og muligens kulturskole én time hver dag. De vil også ta opp kampen mot frafall i den videregående skolen ved å øke integrering mellom praksis i yrke og skoleteori.

Helse

Velferdsordningen skal bygges ut og fornyes.

Den nye plattformen har som ambisjon å ha full sykehjemsdekning innen 2015, noe som skal virkeliggjøres gjennom økt utbygging. Rus- og eldreomsorgen skal styrkes, og sykehussektoren skal øke graden av spesialisering.

Bjarne Håkon Hanssen sin samhandlingsreform skal gjennomføres, noe som innebærer at helsetilbudet i kommunene skal bedres med forebyggende helsetjeneste og bedre koordinering mellom aktørene.
Dette skal finansieres gjennom en stor økning i kommunenes frie inntekter for å bedre både helsetjenester, barnevern og skole.

Næringsliv

Et overordnet mål er ”arbeid til alle”. Det skal gjennomføres ved å gi rom for nyskaping og kunnskapsutvikling. Det nåværende skatte- og avgiftsnivået skal bestå og regjeringen vil jobbe for en bedre fordeling innenfor denne rammen.

Innvandring

Asylpolitikken strammes inn ved å effektivisere saksbehandling og utsending, og skjerpe kontroll med asylsøkere som begår kriminelle handlinger eller ikke medvirker til sakens opplysning. Samtidig ønsker regjeringen å øke antall kvoteflyktninger når antall asylsøkere går ned.

Flere løfter:

- Det blir ikke oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen de neste fire årene, men det skal kanskje gjennomføres en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet i Nordland.

- Redusere fattigdom, spesielt blant barn.

- Satse på vei, jernbane, sjøveg og luftfart.

- Politibemanningen skal økes og gjøres mer synlig og tilgjengelig.

- Kulturløftet II skal blant annet gi kulturskole til alle, satse på norsk film, musikk og dans, og bedre vilkårene for kunstnere.

- Kutte utslipp med 40 prosent innen 2020.

- Satse på fornybar energi.

- Satse på dialog mellom partene i arbeidslivet om likelønnsspørsmålet allerede i tariffoppgjøret våren 2010.