Sørnett

Har doblet lengden med turveier i kommunen

Naturforvalter i Parkvesenet, Trond Johanson. Foto: Privat

Naturforvalter i Parkvesenet, Trond Johanson. Foto: Privat

Parkvesenet i Kristiansand kommune har hele tiden sørget for å holde turstier, løyper og turveier i Kristiansand ved like. De siste årene har man doblet den samlede lengden av turveier og stier i kommunen.

Publisert:

- Vi har fått gjennomført en del. Delvis helt nye traséer og delvis utbedring av enkle stier til grusede turveier. Litt mer tilrettelagt for andre brukere av stiene. Vi snakker om en standardheving, særlig i områder med mange turgåere. En skogssti med mye aktivitet vil bli tråkket ned, trekke ned vann, og får et veldig bredt tråkk når folk går rundt for å unngå vannet. Da er det grus og grøfting som gjelder for å få fikset opp.

Det sier Trond Johanson. Han er naturforvalter i Parkvesenet i Kristiansand kommune. Han er en av mange som jobber med å holde friluftsområdene i kommunen ved like.

- Fokus på der folk bor
Tall fra Statistisk Sentralbyrå forteller at man doblet samlet lengde av turveier, turstier og løyper i Kristiansand kommune, fra 491 km i 2016, til over 1100 km i 2018 og 2019. Johanson forteller at de bruker mye tid på områder der det er mye folk.

- Vi prøver å legge inn innsatsen der det er størst behov. Enten er det veldig mange som bruker stiene, eller så er det områder der det er mye folk og dårlig stier.

[img225442_2LM]

- Vi har generelt fokus på stier der folk bor og ut i friluftsområdene. Slik at du kommer deg ut uten å sette deg på en buss eller bil. Vi tenker også at man skal kunne komme seg fra hav til hei. Så vi prøver å binde boligområdene både ut mot kyst og opp mot skog og fjell.

Daglig leder i Midt-Agder Friluftsråd, Magnus Thomassen sier at de har lagt merke til utbedringen av turstier.

- Vi har lagt merke til den generelle forhøyingen av kvalitet. I tillegg er det mye frivillig innsats, som også er viktig, sier han.

- Jeg liker de bynære arealene. Det er bra at kommunen fokuserer på hvor folk bor. Så er det fortsatt litt vanskelig å gå langs kysten hele veien. Man har noen avsnitt der man må gå litt rundt, forteller Thomassen.

- Jevn dialog
Midt-Agder Friluftsråd bidrar også til å ta vare på friluftsområdene. Og det er et samarbeid sammen med Kristiansand kommune.

[img225442_3RS]

- Vi har en jevn dialog med kommunen. Vi har 11 medlemskommuner, så det er kommunen som er mer i felt og vurderer de konkrete stiene og løypene, sier Thomassen.

Han er positiv til den jobben kommunen gjør og tror folk setter pris på det.

- Når ting blir tilgjengeliggjort, så blir folk positive. Vi har et eksempel fra Vågsbygd, der det ble merket en kyststi. De merkene er ganske slitt nå, og jeg mener å ha hørt at kommunen skal fikse merkene.

- Jeg opplever at kommunen hører på folk. Også er det slik at de kan ikke bare si ja, for de har sine vedtak de også, legger han til.

[img225442_4LM]

Trond Johanson sier at kommunen får mange gode tilbakemeldinger.

- I all hovedsak blir folk fornøyde. Underlaget blir bedre å gå på hele året, ikke bare den tørre delen av året. Også er det noen negative reaksjoner i anleggsfasen for det kan se litt brutalt ut når gravemaskiner står og graver opp traséen. Men vi får likevel beskjed om at det blir bra til slutt, forteller Johanson.