Sørnett

Hvor er det forsvarlig å tenne ild i naturen?

Det finnes flere steder å tenne bål forsvarlig i naturen. Foto: Johannes Hellstrand Frøshaug

Det finnes flere steder å tenne bål forsvarlig i naturen. Foto: Johannes Hellstrand Frøshaug

Det generelle bålforbudet gjelder fra 15. april til 15. september, men grilling er en del av en norske friluftskulturen. Hvor kan man tenne ild, uten å risikere bot?

Publisert:

Sommeren nærmer seg og stadig flere trekker ut i skogen og til parker for å grille eller tenne bål. Men er dette egentlig lov?

- I utgangspunktet har vi et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Det vil si at det er forbudt å tenne bål eller grill i, eller i nærheten av, skog og utmark. Man kan riktignok søke om tillatelse til å dette gjennom kommunen, sier leder for forebyggende avdeling i brannvesenet, Hans-Arne Madsen.

- De siste dagene har det regnet en god del. Påvirker dette faren for skogbrann? Og er det derfor mer forsvarlig å tenne bål i for eksempel skogen?

- Man kan tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann. Det skal mye nedbør til for at det opplagt ikke kan føre til brann. Vi tenker i utgangspunktet at folk er fornuftige og viser skjønn.

[img221490_2LF]

Konklusjonen er altså at man skal være veldig forsiktig med å tenne ild i naturen. Ved overtredelse av det generelle bålforbudet kan man straffes med bot eller fengsel. Men når brannvesenet sier at tenning av ild kan finne sted ved en slags vurdering fra den som tenner, hva betyr egentlig det? Finnes det steder der det er greit å tenne bål eller engangsgrill, selv om det er i nærheten av skog og mark?

- Vi i Midt-Agder Friluftsliv har ansvaret for Helleviga og diverse oppholdsområder. Det finnes flere områder med bålplasser der det er forsvarlig å tenne bål. Det er jo et viktig poeng at folk må bruke hodet, Magnus Thomassen, daglig leder i Midt-Agder Friluftsråd.

[img221490_3LF]