Sørnett

Kampen om sommerjobbene

Det nærmer seg sommer og veldig mange av dagens ungdommer er på jakt etter en sommerjobb. Dette kan normalt være utfordrende, men antagelig har anskaffelse av sommerjobb vært enda vanskeligere dette året. Korona har satt sine spor på dagens arbeidsmarked. Færre arbeidsplasser og flere arbeidssøkere gjør kampen om sommerjobb stor.

Publisert:

Sommerjobb er viktig for mange. Noen trenger penger for å betale husleie, andre bruker ferien fra skolen til å spare opp litt ekstra penger. For mange er sommerjobb også viktig som en vei inn i arbeidslivet. Felles for dem er at de alle skal inn i et tøft marked, i hvertfall ifølge Virke som spår en halvering i antall sommerjobber.

- Det er dessverre mange av virksomhetene som vanligvis tar inn flest sommervikarer som også er hardest rammet av omsetningssvikt på grunn av korona - slik som i turistnæring, servering, opplevelser og kulturvirksomhet, sier administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen til Din side.

Christopher Ringvold, jobbanalytiker og produktdirektør for Finn jobb, forteller til Dinside at det kun er nedgang på rundt 1 prosent av sommerjobber i forhold til fjorårets sesong, men påpeker at det er andre type sommerjobber man ser i år i forhold til et vanlig år.

- På grunn av koronaen ser vi, i følge Finn.no, at det er i bransjene helse og omsorg, transport, logistikk og luftfart og butikk og varehandel det er lyst ut flest stillinger som går under "sommer og sesong" så langt i 2020, sier Ringvold til Dinside.

Sørnett har snakket med flere unge, som har skaffet seg sommerjobb. Marit Stifoss er blitt 21 år, og har vært en av de heldige i år. Hun møter vi ved hennes nye sommerjobb i
isbaren på fiskebrygga i Kristiansand.

- Jeg ville tjene penger og da tenkte jeg det var lurt å være tidlig ute. Jeg begynte å søke rundt i januar, så det er et tips jeg vil anbefale de som skal søke sommerjobb - vær tidlig ute. Jeg har også jobbet der tidligere så det gjorde det nok også litt enklere, sier Stifoss.

Hun forteller videre at Sjefen på forhånd forklarte at hvor mye jobb man fikk, ville variere ut ifra hvor harde tiltakene fra myndighetene kommer til å bli. Samtidig sier hun at hun tenker litt på smittefare, da hun møter veldig mange forskjellige kunder.

- Men det er godt lagt opp til at man skal gå på jobb uten å være redd, legger hun til.

Sørnett har også kommet i kontakt med Jørgen Pleym som også har skaffet seg sommerjobb. Han har skaffet seg sommerjobb ved Skien sykehus. I sommer skal han sitte ved resepsjonen. Han forteller også
at han var tidlig ute og hadde erfaring fra lignende jobber.

- Jeg vet at jeg kommer til å være eksponert for mange syke mennesker, men det finnes vel ikke noen som tar mer hensyn til smittevern enn sykehusene, så jeg føler meg trygg, sier Pleym.

Julianne Nilsson er ansatt i NAV og kan bekrefte mye av det samme som ungdommene har erfart.
- Det som er viktig om man skal skaffe seg sommerjobb er at man starter tidlig. Mange arbeidsgivere begynner ofte å se etter dette ved årsskifte. Selv om det virker som at det er lenge til sommeren, går jobbene veldig fort.

- Om man ønsker best mulig sjanse til å skaffe seg jobb enten det er sommerjobb eller en vanlig jobb, såer det å bruke nettverket sitt den beste muligheten, forteller Julianne.

Hun nevner også at det å dra rundt på matvarebutikker, selv om det kanskje kan være i seneste laget, kan det være en mulighet da de neppe kommer til å bli stengt selv om det skulle bli strengere restriksjoner igjen.