Sørnett

Konverterte til kristendommen – måtte flykte

Full kontroll: Her sitter Mustafa Alsiraj og styrer powerpointen under gudstjenesten. Foto: Erlend Iversen Skarsholt

Full kontroll: Her sitter Mustafa Alsiraj og styrer powerpointen under gudstjenesten. Foto: Erlend Iversen Skarsholt

Mustafa Alsiraj (29) fra Irak konverterte som muslim til å bli kristen og måtte flykte fra Irak. Nå har han funnet seg godt til rette som frivillig under gudstjenestene til Brave Heart i Kristiansand.

Publisert:

- Jeg flyktet fra Irak for to år siden på grunn av mangelen på religionsfrihet. Det var ikke trygghet for noen, forteller Alsiraj.

Alsiraj er utdannet lege fra seks års skolegang i Ukraina. Det var også i Ukraina han fikk interessen for kristendommen, og konverterte som muslim til å bli kristen.

- Det var mange grunner til at jeg konverterte, men det at jeg ville kjenne til bibelen, og se forskjellen mellom den og koranen var én stor grunn. Jeg fant mye kjærlighet og fred i bibelen.

Frivillig arbeid

Når Alsiraj ble ferdig med legestudiene i Ukraina returnerte han til Irak. Ett land med 95 prosent muslimer ifølge Store Norske Leksikon. Denne gang som kristen.

- Byen jeg kommer fra, Fallujah, ble tatt av IS, og når jeg kom hjem ble det vanskelig å leve som vanlig igjen. De ser veldig strengt på konvertering i Irak, og jeg har mistet mye familie på grunn av religion. Religion betyr mye og de holder veldig sterkt på religionen der. Det er vanskelig for kristne og bo der.

For to år siden flyktet Alsiraj til Norge. Han er ofte til stede på middagen og gudstjenestene i regi Brave Heart i Kristiansand om søndagene.

LES OGSÅ: Fargerike gudstjenester

- Jeg jobber frivillig under gudstjenesten, og styrer powerpointen på lerretet. Troen er veldig viktig for meg. Det er en slags felles trygghet og kjærlighet her under middagen og gudstjenesten. Jeg kommer ofte og det er virkelig flott.

Troen viktig på reisen fra Syria til Norge

To som har holdt på Islam er kameratene Basil Alnakkar (22) og Ammar Haddad (21). De kommer fra krigsrammede Syria, og kan fortelle at troen var essensiell for å komme gjennom den tøffe reisen og nå målet deres.

- Troen på gud var veldig viktig for oss på reisen fra Syria. For å nå målet, og særlig da vi var om bord i gummibåt for å komme over til Hellas. Vi ba mye på turen, forteller Haddad.

- Den er så viktig for oss fordi vi har blitt oppdratt hjemme at det er viktig. Både for familien og for samfunnet, forteller Alnakkar.

På reisen fra henholdsvis Lattakia og Hamah i Syria ble elleve land krysset. Hele spekteret av transportmidler ble brukt på veien til Norge. Fly, tog, båt, bil og føttene.

- Vi har jobbet som frivillige på kjøkkenet her i tre måneder, forteller Haddad.

- Hvordan er det for dere som muslimer å delta på gudstjenesten som foregår her?

- Det er nesten det samme som å være i en moské. Vi synger ikke der, og føler oss ikke så tilknyttet til akkurat det. Vi er også i moskéen hver fredag én time, forteller de to kameratene som traff hverandre her i Kristiansand, og har blitt gode venner siden.

- Det var veldig trygt å komme til Norge å bli tatt imot. Vi ville ikke gå gjennom flere land nå, avslutter de to kameratene.