Sørnett

Livet til de som ikke merket så mye til pandemien

Adrian Asker Rutledal på Seljord folkehøyskole, der han fordyper seg i vikinger og vikingtiden. Bilde: privat

Adrian Asker Rutledal på Seljord folkehøyskole, der han fordyper seg i vikinger og vikingtiden. Bilde: privat

Da korona kom måtte mange endre livsstilen sin. Studier og jobb skjedde hjemmefra, og det var ikke lov å reise på harrytur, eller klemme de vi er glade i. I starten av 2020 måtte også folkehøyskoler stenge ned, men i år har folkehøyskolene levd et liv nærmere normalen enn de fleste.

Publisert:

Adrian Asker Rutledal har brukt det siste året på Seljord folkehøyskole, der han har gått linja viking. Selv har han vurdert å ta et år på folkehøyskole siden 2016, og bestemte seg nå for å prøve noe nytt, for å utforske og utvide interessene sine. Seljord folkehøyskole hadde linjen han ville gå på, samtidig som det var en fin plass med fint vær og hyggelige folk, forteller Rutledal.

[img222758_2RM]

Viking-linja på Seljord folkehøyskole holder fokus på håndverket fra vikingtiden, og prøver å gjenskape ting så historisk riktig som mulig. Til vanlig har denne linja studietur til Danmark og Hedeby, som ligger sør for den dansk/tyske grensen, men denne turen ble avlyst på grunn av korona.

Rutledal forteller at det var kjipt å miste studieturen, men sammenlignet med andre linjer som mistet turer til steder som Nepal, Kariben, Asia og Broadway, var det ikke det største tapet, og han er veldig fornøyd med året han har hatt på folkehøyskole.

Et år uten stress

[img222758_3LM]

Kaja Brattli gikk også på folkehøgskole det siste året. Hun valgte derimot å fordype seg i en hobby hun allerede har på cosplay-linja ved Hardanger folkehøyskole. Cosplay er en hobby som går ut på å kle seg ut som sine favorittkarakterer fra for eksempel anime, filmer, eller spill.

Brattli bestemte seg for å gå på folkehøyskole da hun var yngre, etter å ha hørt hvordan foreldrene hadde møttes på folkehøyskole da de var unge, og et år uten stress var også fristende rett etter tretten år med skolegang.

Hun har også mistet studieturer. Originalt ville hun dratt til både Japan og Comic-con, men disse turene ble avlyst på grunn av korona. Allikevel hadde hun hadde fortsatt noen turer, som blant annet mulighet til å hoppe i fallskjerm og strikk, og en seiltur til Shetland.

 

 

[img222758_4LM]

[img222758_5RM]

 

 

«-Jeg har fått så gode minner og et så normalt år.»

 

 

 

På Hardanger cosplay jobber elevene med å lage sine egne kostymer fra bunnen av. Brattli forteller at på starten av året har alle en samtale med en lærer som hjelper de å bestemme hva de vil lage, basert på hvor de ligger an med tidligere erfaringer. Deretter tar de en tur for å handle inn materialer.

Siden alle jobber med forskjellige kostymer, kan man selv velge om man vil bruke tiden på sy-rommet eller verkstedet. Brattli forteller at det kan bli lett å surre vekk tiden, men hun ble ferdig med kostymet til slutten av året, som hun bruke på å lage Anna fra frost 2. Mye av tiden hennes gikk på å lære broderi, som vist i bildet over.

På slutten av året kom Katrix Media til skolen for å ta bilder og filme litt av resultatene til cosplay linja, mere av dette kan du se her.

Både Rutledal og Brattli forteller at skolene hadde strengere regler de første dagene de kom tilbake etter ferier, noe som fungerte bra.

Ikke bare standard folkehøyskoler

[img222758_6LM]

Hannah Iselin Aas Grostøl har brukt det siste året på bibelskolen Ansgar, der hun har drivet med dans. Danselinja hadde vært på besøk i misjonskirka i Arendal, der de hold en forestilling som kicket på interessen til Grostøl.

«-Det var alt jeg ville ha», sier Grostøl. Hun forteller at det siste året har hjulpet henne å lære om seg selv og utvikle sitt forhold til gud, samtidig som hun har fått flere venner og hatt tid til å danse.

På Ansgar har de hatt små korter basert på klassene. En del studieturer ble avlyst, på lik linje som folkehøyskoler. Grostøl fikk fortsatt en tur til Stavanger, der hun blant annet fikk lære å surfe.

[img222758_7RM]

I motsetning til Ruterdal og Brattli har det vært litt mer bekymring ved Ansgar, der de har hatt to runder med karantene. En av gangene var hele skolen i karantene, og middagen ble levert på døra. Grostøl forteller at mangel på de vanlige felles-middagene gjorde det kjipt, ettersom middagen blir mer enn bare et måltid, men en mulighet for å sosialisere seg.

Ansgar har flere tilbud på skolen som treningsrom og filmrom. Dette gjør at korona ikke blir merket noe særlig før de må på butikken forteller Grostøl som til høsten skal videre på studier.

Rektor ved Sørlandet folkehøyskole forteller hvordan året har vært for dem

[url=