Sørnett

- Må avlyse flere operasjoner

EKSTRA JOBB: Kristin Guntveit er sykepleier på Valhalla omsorgssenter. Hun har fått en hektisk hverdag etter at streiken trådde i kraft.

EKSTRA JOBB: Kristin Guntveit er sykepleier på Valhalla omsorgssenter. Hun har fått en hektisk hverdag etter at streiken trådde i kraft.

Streiken tvinger kommunen til å stenge kortidsavdelingen ved Valhalla omsorgssenter. Dette får konsekvenser for Sørlandet sykehus.

Publisert:

Alle som får tildelt kortidsplass ved sykehjem i Kristiansand kommune blir tatt imot på Valhalla omsorgssenter. Nå er samtlige ledere tatt ut i streik, og ingen kan lenger ta de faglige vurderingene som bør gjøres ved innleggelse og utskrivelse av pasienter.

- Vi er enige om at det er riktig å gå til inntaksstopp. Kristiansand kommune vil ikke lenger ta imot nye pasienter til kortidsopphold så lenge streiken pågår, forteller kommuneoverlege Vegard Vige.

Problem for sykehuset

Dette vil føre til problemer for personer som har behov for å komme raskt inn på sykehus, de som blir sendt videre fra legevakt og pasienter som skriver ut fra sykehus - men fremdeles har behov for sykehjemsplass.

- Sørlandet sykehus vil få problemer med å sende hjem syke etter opphold, så vi forskyver problemet over på dem. Dette er ingen ønskesituasjon, men vi ser ingen annen løsning, sier Vige.

På Sørlandet sykehus får dette direkte konsekvenser.

- Dette gjør at vi ikke får skrevet ut pasienter med kortidsopphold. Vi har allerede lagt ned 45 sengeplasser på pasienthotellet, og nå kan vi heller ikke ta inn flere nye pasienter. Dette vil også bety at vi må avlyse flere operasjoner, sier informasjonsansvarlig ved Sørlandet sykehus, Rune Nesdal Jonassen.

Hektisk på Valhalla

Inntaksstoppet får ingen konsekvenser for de som allerede er innlagt på Valhalla omsorgssenter, men det vil ikke bli tatt imot nye pasienter. Vegard Vige har ingen oversikt over hvordan behovet for korttidsopphold er i skrivende stund.

- Hadde det ikke vært streik kunne jeg tatt en rask telefon til EBT Boligtjenesten for å finne ut dette, men alle er tatt ut i streik.

På Valhalla omsorgssenter blir det hektiske dager for de som er på jobb.

- Pågangen på Valhalla er stor, og de som er der for å ivareta pasientene må i tillegg ta telefoner og gjøre administrative ting, sier Vige.

- På onsdag kommer neste uttak. Hvordan blir situasjonen da?

- Det er klart at situasjonen blir skjerpet, men vi må ta en dag av gangen. Det skal ikke mye opptrapping til før det gir store konsekvenser, og jeg tror situasjonen snart er uholdbar for Sørlandet sykehus.