Sørnett

Norsk militærpoliti beskyttet både albanere og serbere

KOSOVOVETERAN: Runar Bakkebø Nilsen (36) tjenestegjorde som militærpoliti i Natos KFOR-styrke. FOTO: Sondre Lindhagen Nilssen

KOSOVOVETERAN: Runar Bakkebø Nilsen (36) tjenestegjorde som militærpoliti i Natos KFOR-styrke. FOTO: Sondre Lindhagen Nilssen

Eventyrlyst og spenning lokket den unge mannen til å reise ned til Kosovokrigen i begynnelsen av 2000-tallet.

Publisert:

Runar Bakkebø Nilsen (36), også kjent som den populære komikeren «SnilleRunar» på Instagram, tjenestegjorde som militærpoliti i ett års tid i Nato-styrken KFOR (Kosovo Force) som gikk inn i Kosovokrigen i 1999.

– Det var faktisk min far som anbefalte å verve meg til utenlandsstyrken. Dette kombinert med eventyrlyst og mulighet til å tjene gode penger, gjorde at jeg til slutt bestemte meg for å reise, forklarer Nilsen.

Drøyet oppholdet for å unngå kommuneskatt
Etter et halvt år med militærpolitiutdanning og utenlandstrening, dro Nilsen deretter ned til Kosovo i 2002. Da var han kun 20 år gammel.

– Vi ble sendt ned til Kosovo i kontingenter på seks måneder, men for å slippe kommuneskatt, samt andre praktiske grunner, ble kontingentene slått sammen. Derfor var jeg over ett år i Kosovo til sammen. Jeg tror vi var der i ett år og én uke, på denne måten ble det ingen kommuneskatt, humrer Nilsen.

Begrenset politimyndighet
Nilsens daglige tjeneste i Kosovo besto av å være militærpoliti, og han hadde dermed ingen myndighet over sivilbefolkningen, men kun over militært personell. Tjenesten på politistasjonen innebar å drive operasjonssentralen og patruljering med turnus. Tre dagvakter, tre nattvakter og deretter tre dager fri. Og sånn gikk nå dagene.

– Det var for det meste rolige dager, mye rutinearbeid og trafikktjeneste. Vår hovedoppgave var å være politimyndighet for militært personell, men innimellom samarbeidet vi med FN-politiet eller lokalpolitiet. Da hadde vi også sivil militærmyndighet, sier han.

Bomber og granater
Selv om det stort sett var rolig, fikk Nilsen opplevelser han sent vil glemme.

– Allerede den første uka oppsto det en brann, på grunn av granateksplosjoner, i et av kraftverkene som forsyner hele Kosovo med strøm. I kraftverket var en hydrogentank som sto i fare for å eksplodere, og hadde dette skjedd så hadde det fått fatale konsekvenser for befolkningen og infrastrukturen i nærheten da sprengradiusen ble beregnet til rundt én kilometer, mimrer en noe beveget Nilsen.

– Vi måtte stå innenfor faresonen for å passe på, og det var veldig nervepirrende. Det var heller ikke uvanlig med skyting og granater rundt omkring. Det oppsto også en skuddveksling mot en kosovoalbansk politistasjon, men vi kunne ikke involvere oss da dette var utenfor vår myndighet og vårt ansvarsområde, legger han til.

Saken fortsetter under bildet.

[img184713_2LF]

Nato-soldatene populære blant befolkningen
Da Natos KFOR-styrker gikk inn i krigen i 1999 var det for å fungere som fredsbevarende styrker og senere hjelpe til med gjenoppbygging. Natos rolle eskalerte og det ble mer krigshandlinger med luftstøtte i form av bombing av serbiske nøkkelposisjoner.

Nato sto for luftangrepene, blant annet ved hjelp av norske jagerfly, mens Kosovos såkalte frigjøringshær, UCK, sto for flere bakkekamper. UCK blir av eksperter omtalt som en av verdens mest suksessfulle geriljastyrker på grunn av at de i realiteten fikk Nato til å gjøre mye av arbeidet for dem. Ifølge Nilsen var Nato-soldatene populære blant kosovoalbanerne da de hjalp dem med å frigjøre seg fra Serbia.

– Vi hadde et godt forhold til lokalbefolkningen, det var jo på mange måter vi som hadde frigjort dem. Jeg tror de merket at vi var mye snillere enn det serbiske militærpolitiet som tidligere i krigen sto for de verste krigsforbrytelsene. Forholdet til serberne var betraktelig mer ampert, men de respekterte oss da vi faktisk hjelp dem og beskyttet dem fra albanerne. Det er viktig å huske på at det var to sider i konflikten, og vi skulle beskytte begge og unngå at flere liv gikk tapt, understreker Nilsen.

Mens Nilsen tjenestegjorde som soldat, var Forsvarets fotograf Torbjørn Kjosvold til stede for å dokumentere soldatenes liv og virke. Les mer om Kjosvolds erfaringer her.

Noen timer etter vårt møte med Runar Bakkebø Nilsen, reiste vi selv ned til Kosovo. Les resten av vår reportasjeserie her:


  1. Kosovos tuburlente historie

  2. Slik dekkes Kosovo i norske medier

  3. Tidligere utenrikskorrespondent: – Vi ble nok fanget i et propagandaapparat

  4. Fotograferer norske soldaters liv og virke

  5. Norsk militærpoliti beskyttet både albanere og serbere

  6. Forsvarstopp fikk sterke tillitsforhold til norske journalister under Kosovokrigen

  7. – Kosovo trenger medienes vakthundrolle

  8. – Landets uavhengighet bør gjenspeiles i mediene

  9. Kosovoalbansk journalist: – Ønsker et profesjonelt, fritt og uavhengig media

  10. Mitrovica - en splittet by

  11. Bildeserie fra Kosovo