Sørnett

NRK-reporter mistenkt for spionasje i Nord Korea

GJORDE INNTRYKK: Peter Svaar brukte tid på å bearbeide alle inntrykkene som satte sine spor etter besøket i Nord Korea. Foto: Peter Svaar.

GJORDE INNTRYKK: Peter Svaar brukte tid på å bearbeide alle inntrykkene som satte sine spor etter besøket i Nord Korea. Foto: Peter Svaar.

Peter Svaars tur til Nord Korea for å dekke 70-års feiringen til landets arbeiderparti ble helt annet enn han hadde trodd. På flyplassen ble han mistenkt for å være spion.

Publisert:

Asia-korrespondent i NRK, Peter Svaar, sin reise til Nord Korea minner mer om enn James Bond film, enn en utenriksreportasje for NRK. Klokken hans mistenkte tollerne for å være spionutstyr, og det ble ikke bedre da Svaar forklarte at wifi-routeren han hadde med var for 4G og til internett.

Les også: Jang Jin Sung ble fenglset 

- Da vi kom til ankomsthallen ventet det en mann på oss. Han var vår påpasser og het Mr. Chok. Han tok passene våre og de fikk vi ikke tilbake før vi var på flyplassen igjen når vi skulle reise hjem. Det var veldig ukomfortabelt, sier Svaar.

Les også: Nord Korea: Journalistikkens gravplass 

Mr. Chook som fulgte Svaar til enhver tid passet også på hvem Svaar og de andre reporterne fra NRK fikk intervjue.

- Selv om mr. Chok fulgte oss døgnet rundt, følte jeg at de vi snakket med ikke hadde fått beskjed om hva de kunne snakke om. Det hadde propagandaen de har fått inn med teskje siden dag inn sørget for. Nord Koreanere er stolte mennesker og lojale mot landet sitt.

17 mai-tog fra helvete
Arbeidsdagene i Nord Korea var en stor kontrast til arbeidshverdagen i Norge. Hver dag var regissert og tidlig om morgningen fikk Svaar beskjed på telefon om oppmøte. Derifra var der bare å møte opp og dra dit bussene førte dem.
- Det som jeg aldri vil glemme er nok da vi stod noen meter fra balkongen der Kim Jong-un hilste omlag en million gråtende mennesker i en stor militærparade, et slags 17. Mai-tog fra helvete. Det å se denne personkulten på så nært hold gjorde meg opprørt og sint, og det måtte jeg faktisk bearbeide litt før vi laget sakene derfra.

Les også: Et lukket Nord Korea 

Yrkesstolthet

Svaar måtte anstrenge seg for å holde følelsene i sjakk, og understreker viktigheten av å holde seg profesjonell.
- Utfordringen i Nord-Korea er å også komme litt under stereotypiene. Fordi landet er såpass spesielt – og spektakulært – er det også en utrolig mengde dårlig journalistikk som ender som klikk-bait i vestlige nettaviser. Enkelte av historiene er delvis sanne, andre er bare rykter og tull. Vi prøvde å fortelle noe om hvordan vanlige nordkoreanere har det, men det ble jo også plass til mange kontraster.


Har du inntrykk av at utenlandske journalisters mediedekning av landet er med på å skape endringer?
- Jeg tror den vestlige pressedekningen ikke har noe som helst å si for nord-koreas utvikling. Absolutt ingen. Landet er så godt som hermetisk lukket for hva utenlandske medier skriver, og mange nord-koreanere er uansett så opplært til å se på vesten og vestlige medier som fienden at det er helt uvesentlig hva slags historier vi serverer.