Sørnett

Ny rapport om omstridt app

Monica Mæland og Bent Høie kallet inn til ny pressekonferanse med oppdateringer rundt koronasituasjonen. Her er de (i midten) ved en tidligere anledning. Pressebilde: Stortinget

Monica Mæland og Bent Høie kallet inn til ny pressekonferanse med oppdateringer rundt koronasituasjonen. Her er de (i midten) ved en tidligere anledning. Pressebilde: Stortinget

En splitter ny rapport om sikkerheten rundt appen "Smittestopp" ble presentert på regjeringens pressekonferanse onsdag.

Publisert:

På pressekonferansen onsdag kom det nye oppdateringer om koronaviruset.

Den 4. april ble det satt opp en uavhengig ekspertgruppe for å se på sikkerheten rundt bruken av appen "Smittestopp", som er utviklet av Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstiuttet har måttet tåle mye kritikk rettet mot sikkerhet og personvern.

I dag kom gruppens endelige rapport.

Jeanine Lilleng ledet ekspertgruppen. Først og fremst presiserte hun at ingen apper er feilfrie.

[img209102_2RM]

- Det finnes ingen software i verden som er perfekt. Hvis noen sier det, tar de feil, konstanterer Lilleng.

Lilleng mener allikevel appen blir bedre for hver dag som går.

- Sikkerheten i appen har blitt bedre og bedre for hver dag og hver uke siden vi begynte arbeidet vårt, sier Lilleng.

Alt er imidlertid ikke helt på plass ifølge Lilleng.

- Det er en siste funksjonalitet som det jobbes med. Når den kommer på plass så er vi veldig fornøyde med sikkerheten, forteller hun.

Lilleng sier at appen har forbedringspotensiale i henhold til personvernet.

- Når vi har kommet fram til at appen ikke forsvarlig ivaretar personvernet, så er det fordi vi ser at det er mange ting man kan gjøre for å forbedre det uten at å endre funksjonaliteten i appen. Det er en prosess som er underveis. Det går framover, men vi er ikke helt i mål.

Og til dem som avinstallerte appen på grunn av at den tok så mye strøm, har Lilleng en klar beskjed.

- Jeg foreslår at du installerer appen på nytt, fordi det har skjedd ekstremt mye når det gjelder strømforbruket siden utgivelsen.

De siste ukene har ekspertgruppen jobbet med blant annet kildekoden i appen. Gruppen mener det finnes flere muligheter til å redusere mengden data som blir tatt vare på. I rapporten står det at dette kan skje ved å bytte ut deler av eller hele systemet med andre løsninger. Dermed kan personvernet styrkes.

Høie innrømmer mangler

- For å stoppe spredningen av viruset må vi ta i bruk både gamle og nye metoder. De gamle metodene virker fortsatt. Ved å vaske hendene, holde avstand og holde seg hjemme når man er syk, begrenses smittespredningen og antall syke, sa Høie.

De siste ukene har "Smittestopp"-appen blomstret. Høie mener det er nødvendig at slike apper blir tatt i bruk.

[img209102_3LM]

- Vi er og nødt til å bruke nye metoder. Dagens teknologi gir oss muligheter som vi aldri tidligere har hatt til å stoppe smitte og forhindre smitte. Det kan være krevende å ta i bruk nye løsninger, men det betyr ikke at det er feil å forsøke, uttalte helse- og omsorgsministeren.

Høie mener den nye appen kan være god hjelp for å kartlegge smittesituasjonen kjappere enn ved andre metoder.

- Når en i dag tester positivt på korona kartlegger kartlegger helsepersonell hvem man kan ha smittet. Dette er et omstendig arbeid som innebærer at det tar tid før de som kan være smittet, blir varslet. Det er en av de viktigste grunnen til at vi prøver ut en raskere form for smittesporing gjennom appen "Smittestopp", sa Høie.

Høie mener også at appen kan bli enda viktigere dersom smittespredningen skulle endre seg.

- Det er lite smittespredning i Norge akkurat nå, men det kan endre seg fort. Vi må kunne handle raskt for å spore og stoppe smitte. Smittestopp kan bli et viktig verktøy i den sammenheng, men det er også et verktøy som må bli bedre, innrømmer Høyre-politikeren.

Selv om Høie innrømmer at appen har forbedringspotensiale, mener han det var det riktig å utvikle den.

- Det er ingen grunn til å legge skjul på at appen har mangler, men det at appen ikke fungerer perfekt betyr ikke at det var feil å utvikle den. Vi må tørre å utvikle noe metoder for å stoppe smitte, sykdom og død, men vi må også tåle kritikk og debatt, slik at de nye metodene blir bedre, konkluderte Høie.

Et hjelpemiddel for smittesporing

Appen "Smittestopp" ble i April lansert av Folkehelseinstituttet som et hjelpemiddel for å spore koronasmittede raskere, og dermed bidra til at økningen i antall smittede går ned. Det funker på det vis at man blir varslet dersom man har vært i nærheten av andre brukere som senere får påvist smitte, og at man det tilfellet får instrukser på hva man burde gjøre.

Appen har vært svært populær og har til dags dato totalt over 1.500.000 nedlastninger, ifølge Folkehelseinstiuttet sin oversikt Dagen appen ble lansert, 16. april, var det hele 810.690 personer som lastet ned til sin telefon.

Reaksjoner på personvern og datainnsamling

Selvom appen har vært meget populær, har det også blitt vekket reaksjoner mot den. De går hovedsaklig på innsamling av personlige data. Den 27. april gikk Datatilsynet ut med at de startet en kontroll av appen.

På sine hjemmesider begrunner de hvorfor de valgte å føre kontroll av appen.

"Det er enighet om at måten å registrere folks bevegelser på slik det gjøres i appen, er et inngrep i den enkeltes personvern."

Videre påpeker de at de er positive til at teknologien kan være med å kjempe mot koronaviruset, men at det må gjøres under riktige omstendigheter.

[img209102_4LM]

"Datatilsynet er i utgangspunktet positive til å bruke tilgjengelig teknologi til å bekjempe pandemien vi nå står i. Dette er imidlertid under forutsetning av at de tekniske løsningene er innenfor de juridiske rammene, for å beskytte den enkeltes integritet og selvbestemmelse."

Bjørn Erik Thon er direktør i Datatilsynet. Han sier det er viktig at innsamling av data og personopplysninger skjer på riktig måte.

– Selv om det er en unormal situasjon, er det desto viktigere å kontrollere at alle holder seg innenfor de hastelovene som vedtas. Alle tiltak myndighetene iverksetter må ha befolkningens tillit, og dersom Datatilsynet finner feil ved appen, vil det bidra til å bedre personvernet i appen, noe som igjen vil skape ytterligere tillit, sier Thon.